kokosovo ulje1

Tri ukusne zdrave poslastice sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje, pored toga što je veoma ukusno, ima mnogo pozitivnih aspekata koji utiču na vaše zdravlje. Naime, kokosovo ulje utiče na smanjenje holesterola i masti u vašem organizmu, a takođe pomaže i vašoj koži i kosi. Pored toga kokosovo ulje ima još mnogo dobrih strana i zato bi trebalo da počnete češće da ga koristiti. A zašto ne spojiti lepo i korisno? Predstavljamo vam tri preukusna recepta, čiji je glavni sastojak kokosovo ulje. Konzumiranjem ovih poslastica nećete osećati grižu savest, jer se one najvećim delom sastoje od zdravih namirnica.

Čokoladna torta sa jagodama bez glutena

Treba reći na početku da umesto jagoda možete koristiti neko drugo voće po vašem ukusu ili ono voće koje je trenutno aktuelno, s obzirom da jagode jako kratko traju. Za ovaj recept biće vam potrebne suve šljive, badem, med, kakao, jagode (ili voće po izboru)  i naravno kokosovo ulje. Prvo će biti potrebno da zajedno izblendate smesu za tortu i to:150 do 200 grama badema, do 5 suvih šljiva i 5 kašika ulja od kokosa. Ovu smesu treba blendati do trenutka kada ne postane ujednačena. Tu smesu prespete u kalup za pečenje, koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Zatim naliti smesu, tako da na krajevima bude za nijansu više nego na sredini. Nakon toga potrebno je da je dobro ohladite u zamrzivaču. Dok se smesa hladi, potrebno je da izblendate preliv, koji se sastoji od nekoliko jagoda ili voća po izboru, zatim pet kašika kokosovog ulja, isto toliko kašika meda i kakaa. Zatim u prvobitnu smesu prespite preliv i zatim iseckajte po površini voće koje želite. Trebalo bi da narednih pola sata bude u zamrzivaču. Nakon toga je spremna za posluženje.

Palačinke sa kokosovim brašnom i uljem

Pored kokosovog ulja, za ovaj recept ćete koristiti i kokosovo brašno. Za one koji obožavaju kokos, ovo će biti savršena poslastica. Međutim, ukoliko nemate kokosovo brašno, možete koristiti integralno ovseno brašno, koje je takođe veoma zdravo. Prvo je potrebno napraviti smesu za palačinke. Koristite oko 30g kokosovog brašna, malo praška za pecivo, malo soli. Zatim u drugu posudu izmiksajte kokosovo ulje (3 kašike) i jednu kašiku meda. Kada smesa postane glatka dodati 3 jaja, trećinu šlje bademovog mleka, malo ekstrata vanile i badema. Biće ukusnije ukoliko u tu smesu narendate koru limuna. Zatim, pomešate dve smese. Za prženje ćete naravno koristiti kokosovo ulje. Pecite ih kao najnormalnije palačinke, a zatim ih možete jesti sa džemom ili sastojkom po vašoj želji.

Sladoled od banane i kokosovog ulja

U toku vrelih letnjih dana postoji način da se rashladite na jedan sasvim prirodan i zdrav način. Spoj banane i kokosa je jedinstven, savršeno ukusan i prilično zdrav. Za ovaj sladoled biće vam potrebna jedna banana, kakao, mleko, malo soli, meda i kokosovog ulja. I naravno – blender. U blender ćete ubaciti jednu bananu, vrlo malo soli, jednu kašiku meda, kokosovog ulja, malo manje od pola šolje mleka i tri kašike kakaa. Sve to treba dobro izblendati, a onda naravno ostaviti da se ohladi, tj. zamrzne. Po vašoj želji možete dodati komadiće crne čokolade ili nekog drugog sezonskog voća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *