12. nedelja trudnoće – šta možete da očekujete

U poslednjem mesecu prvog tromesečja, i dalje možete osećati simptome rane trudnoće. Dobra vest je da će oni verovatno u ovom periodu nestati. Imaćete više energije i više vas neće uznemiravati činjenica da češće odlazite u toalet. Svetla tačka je i što ćete na ultrazvučnom pregledu čuti magičan zvuk, a to su otkucaji srca vaše bebe. Vaša beba je sada teška oko 15 grama. Dužina od temena do trtice iznosi 6 – 7 milimetara, što je veličina malo krupnije šljive. Bebini organi su uglavnom formirani, ali potrebno je još vremena da bi potpuno sazreli.

Kako bi vaša beba mogla da jede, javljaju se kontrakcije digestivnog trakta. Da bi se beba uspešno branila od virusa kada malo poraste, koštana srž počinje da proizvodi bela krvna zrnca. A da bi vaša beba kasnije mogla da ima svoje bebe, hipofiza luči hormone. Beba počinje da dobija jasnije crte lica, a oči i uši će se uskoro naći na delu lica koje je predviđeno za njih. Telo i glava bebe konačno se nalaze u proporciji koja se smatra uobičajenom za ovaj period kada je u pitanju 12. nedelja trudnoće.

Simptomi koji se mogu javiti u ovom periodu

Morate imati na umu da se sve trudnoće razlikuju, i da neće svaka trudnica na isti način doživeti pojedine simptome. Neke simptome osetili ste i tokom prethodnih nedelja, a neki će se tek pojaviti. Naravno, na neke situacije i simptome ste se već navikli, da na njih više i ne obraćate pažnju, jer su postali deo vaše svakodnevnice. Još uvek možete osećati pospanost i umor. Vaginalni sekret može biti neznatno pojačan, i to ne treba da vas brine, jer uglavnom se javlja kod svake trudnice. Sada se mogu javiti gorušica, gasovi a može početi i oticanje pojedinih delova tela.

Mnoge trudnice mogu osetiti povećano lučenje pljuvačke. Kod trudnica koje su imale jutarnje mučnine, može se javiti pojačan apetit. Možete osećati odbojnost prema nekim vrstama hrane, ali i pojačanu želju za nekom određenom vrstom hrane. Materica je malo veća od grejpfruta, a struk je vidljivo proširen. Emocionalni simptomi, poput razdražljivosti i plača, mogu i dalje biti prisutni kao u ranim fazama trudnoće, a pojedine trudnice mogu doživeti osećaj smirenosti.

Kontrolni pregledi krajem prvog tromesečja

U 12. nedelji trudnoće možete očekivati detaljan ultrazvučni pregled. Ovaj pregled obuhvata pregled ploda, i merenje parametara koji su važni za postavljanje dijagnoze Daunovog sindroma, kao što je merenje vratne brazde. Na ovom pregledu mogu se otkriti i neke druge hromozomske promene, koje će ukazivati na nepravilan razvoj ploda. Hromozomske anomalije se otkrivaju Dabl testom. Laboratorijske analize iz krvi majke, merenje krvnog pritiska i težine, uobičajeni su pri ovakvim pregledima.

Moguće je da ćete dati uzorak mokraće, da bi se utvrdilo potencijalno prisustvo belančevina i šećera. Jako je bitno da ne paničite ukoliko rezultati Dabl testa ne budu dobri, jer obično kasnije analize pokažu da ne postoje nikakve anomalije ploda. Ukoliko lekar posumnja da nešto nije u redu sa bebom, preporučiće amniocentezu, ispitivanje plodove vode. To je dodatni dijagnostički test, kojim se dobija jasan rezultat da li postoje anomalije ili ne.zena

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *