sobna bicikla1

Aktivirajte sve mišiče u svom telu vožnjom sobnog bicikla

 

Ako želite da smršate, budete u formi ili poboljšate kardiovaskularni sistem sobni bicikl je odličan izbor za sagorevanje masti i izgradnje kondicije. Ukoliko je vaš cilj gubitak kilograma, imajte na umu da ćete takođe morati da stvorite deficit kalorija zdravom, uravnoteženom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću.

Naravno vežbanje na sobnom biciklu ima mnogo više prednosti osim gubitka viška kilograma. Treniranje uz pomoć ove sprave pomaže u regulisanju lošeg holesterola i visokog krvnog pritiska. Ono je u suštini vežba za celo telo, pa samim tim postajete jači, opušteniji, disciplinovaniji i dobijate izvajano telo.

Iako genetika ima veliku ulogu u definisanju mišića, svako može postati jači od pedaliranja. Otuda ako radite s odgovarajućom količinom otpora, vožnjom sobnom bicikla možete razviti jače i čvršće mišiće.

5 grupa mišića koji se aktiviraju prilikom vožnje sobnog bicikla

Ako ste ranije vežbali na sobnom biciklu sigurno ste primetili da imate bolove u mišićima u celom telu, a ne samo u nogama. Evo šta vaši mišići mogu da očekuju tokom treniranja na biciklu u zatvorenom.

Leđa

Kad se nagnete napred u kukovima da biste pokretali bicikl, mišići u donjem delu leđa podržavaju gornji deo tela i pomažu u stabilizaciji torza tokom vožnje. Vrlo je važno da kičmu držite pravo kada se naginjete kako biste najbolje angažovali mišiće leđa i na taj način im pomogli da ih ojačate i tonirate dok pedalirate.

Gornji deo ruke

Od velikog je značaja da održavate pravilan položaj ruku kada se prebacujete iz sedećeg u stajaći položaj kako bi vaše ruke mogle da vam pruže određenu podršku za gornji deo tela. Promena položaja unutar sedla i van sedla bicikla će vam pomoći da ojačate i tonirate bicepse i tricepse (nisu potrebni tegovi).

Kukovi i gluteus

Uprkos popularnom verovanju, kukovi i trbušni mišići su možda najglavnije grupe mišića prilikom biciklizma. Ako ste fizički aktivni i pored korišćenja sobnog bicikla, vežbe koje jačaju kukove i trbušne mišiće će i te kako poboljšati vaše perforamanse i podstaći udobno vežbanje kada sednete na bicikl. Kombinovanim vežbama ćete omogućiti definiciju i snagu u vašim kukovima i gluteusu

Trbušni mišići

Ukoliko se naginjete iz kukova treba da održavate pravilan položaj i da izbegavate da se naslanjate na ručke bicikla kako biste aktivirali trbušne misiće. Na taj način jača se ceo trbušni zid i više vas neće boleti stomak i donji deo kičme ukoliko recimo dugo stojite u redu u prodavnici, na poslu, u banci ili pošti dok čekate da platite račune i slično.

Dok pomerate vaš gornji deo tela kako pedalirate moći ćete da imate ustaljeni ritam koji će aktivirati mišiće sa strane vašeg truha. Vremenom ćete primetiti da su vaši trbušni mišići postali jači.

Noge

Kada vozite sobni bicikl vaši kvadricepsi su najaktivniji pogotovo tokom pokreta nadole. Supotrotno tome, vaša zadnja loža se aktivira tokom pokreta nagore.

Isto kao i kvadricepsi, tokom pokreta nadole aktivni su i listovi.
Preporuka: radite na tome da imate tečne pokrete i uz umerenu, ali redovnu vežbu vaše noge će dobiti mišiće i definiciju počevši od kukova pa čak do članaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *