auto sediste za decu kiddy joy

Auto sedista za decu – vodič za kupovinu

Najčešće pitanje koje roditelji postavljaju prilikom kupovine auto sedista za decu jeste koje je najbolje.

Da se zna, univerzalan odgovor ne postoji!

Čak i ako je reč o najboljem autoseištu po preporuci stručnih međunarodnih institucija, ne znači da će odgovarati marki vašeg automobile ili vašem detetu.

Pažnja! Ni najskuplje auto sediste ne mora da znači da će vašem detetu odgovarati. Najvažnije je da auto sediste za decu:

 • Bude atestirano;
 • Odgovara uzrastu vašeg mališana;
 • Može dobro da se namontira u autu;
 • Svaki put bude upotrebljeno na pravi način.

Izdvojite vreme za kupovinu

Ako ste rešili da idete u kupovinu, onda odvojite vreme samo za to. Informišite se koje je sedište za vaše dete, da li će odgovarati vašem automobilu, kako se postavlja i kakve su cene. Takođe, obratite pažnju koje autosedište se preporučuje za uzrast vašeg mališana.

Podela autosedišta sprovedena je prema međunarodnim propisima i standardima, a prilagođena je telesnoj težini dece.

Podela auto sedišta

Glavni, ali ne i jedni kriterijum za podelu autosedišta jeste težina deteta. Zato se na tržištu mogu naći:

 • Autosedišta za bebe i sasvim malu decu;
 • Autosedišta za malu decu;
 • Autosedišta za veću decu.

Autosedišta za bebe

Kada vam je potrebno autosedište za bebu ili sasvim malo dete neophodno je da razlikujete dve grupe sudišta. Naime, na tržištu postoje:

 • Grupa 0 – autosedišta za decu koja imaju do 10kg;
 • Grupa 0 + – autosedišta za decu do 13kg.

Ova autosedišta postavljaju se suprotno od smera vožnje i nikada ga nemojte postavljati tako da dete bude okrenuto u samom smeru vožnje. Ovo autosedište može se postavjati i na mesto suvozača, ali jedino ako je isključen na mestu suvozača vazdušni jastuk.

Da biste detetu kupili veće autosediše neophodno je da mališani zadovolje sledeća dva uslova:

 • Deca su teža nego što je to predviđeno;
 • Deca mogu samostalno da stoje ili mogu da ustanu ukoliko se pridržavaju za krevet ili drugi nameštaj.

Napomena!

Nikada ne ostavljajte uključen vazdušni jastuk ako vam je dete na prednjem sedištu. Obavezno autosedište postavite u suprotnom smeru od smera kretanja. Najbolje bi bilo da autosedište postavite na zadnje sedište. Postavite sedište pod odgovarajućim uglom. Ako je dete mlađe, onda je nagib pod kojim se sedište postavlja manji. Proverite da li ste dovoljno čvrsto vezali sedište i obavezno koristite kopču kako biste učvrstili vezu.

Auto sedista za malu i veću decu

Roditelji čija su deca teška od 9 do 18kg moraju da obezbede autosedišta za malu decu. Ako mališani imaju između 15kg i 36kg onda se koriste autosedišta za veću decu.

Autosedišta za malu decu moraju da imaju pojaseve koji će osiguravati 5 uporišnih tačaka. Pojasevi idu preko ramena, jedan između nogu i dva preko butina.

Ova autosedišta se postavljaju u pravcu vožnje. Kada dete ima najmanje 9kg, njegovo telo koči pojas ukoliko dođe do sudara, jer je neophodna sila koja će da prouzrokuje kočenje pojasa. U ovom slučaju to može da bude dete jedino ako ima 9 i više kilograma.

Za malu decu autosedišta se obavezno postavljaju na zadnje sedište. Proverite da li ste pravilno detetu vezali pojas. Autosedište nikako ne sme da bude odmaknuto od sedišta automobila. Pre polaska proverite da li ste upotrebili kopču i da li je pojas dovoljno zategnut.

Buster za auto

Ako vaš mališan ima preko 15g onda je vreme da kupite autosedište za veću decu. U ovoj grupi se mogu pronaći dva modela sedišta i to ona za decu do 25kg i za decu do 36kg. Nema velike razlike između ovih sedišta. Naime, autosedišta za decu do 25kg imaju naslon, dok za težu decu sedišta uglavnom nemaju naslon.

Naravno, za upotrebu ovih sedišta neophodno je da dete ima tačno predviđenu težinu, ali i da je dovoljnovisoko, kako bi pojas mogao da se namesti pravilno, jer gornji deo pojasa mora da ide pre ključne kosti deteta, a donju preko karlice.

Deca se u ovom slučaju vezuju pojasevima koji imaju tri tačke vezivanja. Pojasevi predstavljaju optimalnu zaštitu za decu, a takođe imaju i  ulogu podizača, pa se zbog toga nazivaju i buster.

Ako autosedište ima naslon, to znači da se deci tačno postavljaju pojasevi kako bi se obezbedila optimalna zaštita, a glavne prednosti sedišta sa naslonom su dodatna zaštita ako dođe do bočnog udara i udobnost tokom vožnje.

Pažnja!

Buster za auto se obavezno postavlja na zadnje sedište. Pojasevi moraju da budu odgovarajući, a dete mora pravilno da sedi. Objasnite detetu zašto je važno da pojasevi i sedište budu pravilno postavljeni, čak im i ličnim primerom pojasnite.

Zaštita za auto sedista za decu

Najčešći saputnik u vožnji trebalo bi da bude i zaštita autosedišta. Više o istoj i dodatnoj opremi za autosedišta vidi ovde.

Naime, retko koje dete može mirno da sedi i da se vozi. Naravno, osim dece koja spavaju u sedištu tokom vožnje. Najčešće se mališani vrpolje i žele da izađu iz sedišta. U svoj toj zbrci može doći do prljanja sedišta, pa se zato savetuje kupovina zaštite za autosedište.

Zaštitiće sedište od prljavštine, a s obzirom na to da se lako motira, brzo i lako se čisti. Takođe, autosedište nikada ne koristite bez zaštite, jer ona ima bezbednosnu funkciju. Prilikom pranja presvlake nemojte da koristite hemijska sredstva i izbeljivače, već je operate na 30 stepeni i ostavite da se osuši.

Pročitajte uputstvo!

Kada kupujete autosedište, obavezno bacite pogled na uputstvo. Samo ako se sedište pravilno postavi može vašem detetu obezbediti zaštitu i sigurnost.

U uputstvu bi trebalo da bude jasno i slikovito objašnjeno kako se postavlja autosedište, ali i kako se vezuju pojasevi. Ukoliko imate neku dilemu, najbolje je da porazgovarate sa prodavcem kako biste pravilno podesili sedište. Obratite pažnju i na način kako se sedište održava.

Naša preporuka je da nikada sedište ne upotrebljavate bez presvlake, jer svaka originalna presvlaka ima funkciju zaštite dece, a sigurni smo da je svakom roditelju bezbednost deteta na prvom mestu.

Polovno autosedište – da ili ne?

Cena polovnih autosedišta je pristupačna, ali ova sedišta često nemaju uputstvo za upotrebu. Ona mogu biti poklon od prijatelja ili rođaka, a na prvi pogled se ne može uočiti da li postoje neka oštećenja. Svakako da nije preporučljivo korisititi auto sedište koje nema uputstvo, zato pokušajte da izbegnete upotrebu polovnih sedišta, ako je to moguće.

Funkcionalnost auto sedista za decu

Dok se još dvoumite koje je autosedište najbolje, trebalo bi da razmislite i o sledećim funkcionalnostima. Naime, ako izaberete bolje autosedište onda znajte da postoji i opcija da se tokom vožnje sedište podesi tako da dete može udobno da spava.

Obavezno pogledajte da li navlake mogu da se skidaju i peru. Neka autosedišta mogu da imaju i dodatnu letnju navlaku, a za neke modele letnju navlaku morate dokupiti. Pojedini proizvođači uz autosedište za novorođenče dodatno poklanjaju uložak koji bebi pomaže da u prva tri meseca glavu drži u sigurnom i ispravnom položaju. Takođe, uglavnom svi proizvođači brinu o udobnosti deteta, pa kopče i kaiševi imaju dodatne jastučiće kako dete ne bi nažuljali kaiševi. Pojedina autosedišta imaju mogućnost podešavanja naslona i njegove visine u čak preko 10 nivoa.

Ipak, nije nimalo lako izabrati odgovarajuće autosedište. Nemojte odmah kupiti prvi model koji je na sniženju. Raspitajte se i informišite na vreme, jer je neophodno da sedište bude funkcionalno, udobno, a uz to i veoma praktično. Obratite posebnu pažnju na standarde i propise, ali i kvalitet određenog modela, jer je bezbednost i sigurnost vašeg mališana na prvom mestu! Želimo vam udobnu i prijatnu vožnju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *