Beogradski privatni vrtići nekad i sad

Polazak deteta u vrtić zavisi od mnogih činilaca: zaposlenosti i radnog vremena roditelja, opšteg zdravstvenog, psihomotornog, socijalnog i emocionalnog stanja deteta, postojanja vitalnih baka i deka, materijalnih mogućnosti porodice itd.  Odluka roditelja da li i u koji vrtić da upišu dete je veoma važna i zato vam u ovom blogu nudimo neka korisna obaveštenja.

DA LI JE DETE ZRELO ZA VRTIĆ?

Psiholozi i pedagozi se slažu da je vreme oko treće godine pravi trenutak za socijalizaiju. Dobro je poslušati ih, ako za to imate mogućnosti. Trogodišnjaci se sve više interesuju za vršnjake, a sve manje za odrasle. Roditelji, bake i deke treba da budu zadovoljni, iako ih to pogađa. Kada njihovo luče radije bira igru sa drugarima to znači da se ponaša primereno svom uzrastu i razvija normalno.

Evo nekih konkretnih primera koji vam govore da je vaše dete zrelo za vrtić: ako često traži i uradi nešto samo, ostaje kod bake i deke ili sa bebisiterkom bez problema na nekoliko sati, interesuje se za okolinu i postavlja pitanja, izražava svoje želje i potrebe. Čak i ako ne radite, ovo je pravo vreme da dete upišete u vrtić bar na poludnevni boravak. Mnogi beogradski privatni vrtići nude ovu mogućnost.

POSTOJI LI BEZBOLNO PRIVIKAVANJE?

Državni i privatni vrtići predviđaju kraće ili duže vreme tokom koga će se dete privikavati na ovu novost u svojoj svakodnevici. U dogovoru sa vaspitačima dete će ostajati sat- dva na početku, a potom će se vreme produžavati do punog obima. U državnim vrtićima teži se skraćivanju vremena privikavanja, dok je u privatnim vrtićima roditelj važan činilac adaptacije i drugih aktivnosti koje se preduzimaju.

Ukoliko postoji predviđena mogućnost za decu koja se adaptiraju da roditelji ostanu u holu tokom prvih par dolazaka, tako da mališani mogu da izađu iz prostora i vide da ste tu i da nisu ostavljeni, to bi bilo idealno. Kasnije naravno odlazite i vraćate se po njih.

IMA LI ŽIVOTA U GRUPI?

U grupi vršnjaka dete uči da, iako je „sunce mamino“, ovde nije centar sveta. Kroz igre i druge aktivnosti počinje da poštuje pravila grupne dinamike i vežba da odlaže potrebe.

Mališani tokom jednostavnih i zanimljivih eksperimenata i projekata upoznaju svet oko sebe i grade odnose sa vaspitačima i drugom decom, što povoljno utiče na njihovu socijalnu zrelost.

U privatnim vrtićima grupe su manje, te stoga svako dete dobija više podsticaja i ima duže vreme i češće prilike da se izrazi ili pokaže šta zna.

ŠTA DA SE RADI?

Radoznalost, istraživanje i „osvajanje“ sveta vode dete ka novim saznanjima i savladavanju neophodnih veština. U vrtićima su mogućnosti za sve ovo ogromne, pošto je detetu skoro sve: prostor, deca, vaspitači, različiti sportski rekviziti, muzički instrumenti i edukativne igračke, uglavnom novo i nepoznato.

Pravljenje oblika od raznovrsnih materijala, crtanje drugačijim priborom, učenje pesmica i pričanja priča, maskiranje, pevanje, sviranje i druge zabavne aktivnosti omogućavaju detetu da mašta i razvija se svestrano i kreativno. U privatnim vrtićima često postoje bolje opremljena, velika dvorišta ili specifični rekviziti za sportske, muzičke, likovne i druge radionice. U njima se takođe češće pojavljuju profesionalci iz različitih oblasti, kao što su gluma, strani jezici, likovna ili muzička umetnost, šah, kapuera ili veronauka koji povremeno ili redovno rade sa decom uz vaspitače.

Neki privatni beogradski vrtići organizuju posete muzejima, pozorištima i drugim ustanovama u okviru svog programa rada, kako bi deca imala iskustva „iz prve ruke“.

NAVIKA JE DRUGA PRIRODA

Ako vaše dete polazi u vrtić sa tri godine, očekuje se da upotrebljava nošu bez problema. Pored navika donetih od kuće, u radu sa mališanima tokom boravka u vrtiću vaspitači podržavaju sticanje zdravih i korisnih oblika ponašanja kao što su samostalno oblačenje, održavanje higijene i hranjenje, izbalansirana ishrana, redovni izlasci na vazduh i očuvanje životne sredine.

Mnoge stvari koje dete neće da uradi kod kuće, ma koliko roditelji insistirali, u grupi prolaze bez problema jer  to rade svi vršnjaci. Naravno da je odlično kada za užinu jede jabuku, a ne traži čips ili samo oblači čarape i cipele. Sa druge strane gledano, uvek ima drugara koji rade stvari na koje niste ponosni kad ih uočite kod sopstvenog deteta.

Reagujte odmah smireno i čvrsto, ali ukažite na to i vaspitačima. U privatnim vrtićima ima manje dece, te stoga vaspitači mogu posvetiti više pažnje svakom roditelju i detetu tokom sticanja ili korekcije navika. Ipak, treba imati na umu da su vaspitači tu da vode računa o deci, a ne o roditeljima.

KO RADI SA DECOM?

Roditelj je prvi i najvažniji učitelj svome detetu, ali ne zaboravite da u vrtićima rade ljudi koji su školovani za rad sa decom.

Po Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, to su zanimanja: vaspitač, medicinska sestra-vaspitač i defektolog-vaspitač. Uspostavite dobru saradnju, a ne takmičarski odnos sa njima.

Konsultujte ih oko dilema, obavestite ih o važnim promenama u porodici ili kod deteta i proverite na čemu vi treba da radite sa detetom kod kuće. Privatni vrtići ponekad angažuju različite stručnjake kao što su logoped, psiholog, pedijatar ili fizioterapeut, koji se stalno, periodično ili po potrebi mogu baviti vašim detetom i od kojih takođe možete dobiti korisne informacije.

IDEALAN VRTIĆ

Zakon koji propisuje ko može da radi sa decom u vrtiću, propisuje i program koji mora da se savlada sa svakom uzrasnom grupom, ali ostavlja dosta slobode u pogledu metoda kojima će predviđeni sadržaji biti obrađeni.

Za razliku od državnih, u beogradskim privatnim vrtićima možete naići na montesori, NTC, bilingvalni, sportski, interaktivni i druge metode rada.

Naravno, nećete u svakom naći instruktora plivanja i bazen, profesora engleskog, francuskog ili nemačkog jezika, baletski program, organizovan prevoz ili instalirane kamere za praćenje dece, ali izbor je dosta širok. Neki privatni vrtići nude, posle polaska u školu, nastavak druženja i rada sa prvacima dok su roditelji na poslu.

Obišli ste pet –šest vrtića sa vrha vaše liste…  Iiii, evo ga! Idealan beogradski privatni vrtić! Ima sve o čemu ste maštali! Eh što nije postojao kad ste vi bili mali! Već ste uzeli olovku da popišete Ugovor. STOP! Pre upisa deteta obavezno proverite  kakva je dugoročna situacija u novčaniku i da li vrtić ima akreditaciju od Ministarstva prosvete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *