Čemu služe releji?

Releji predstavljaju električne komponente koje se u bilo kojoj elekktričnoj instalaciji postavljaju i njihova uloga je najpre zaštitna. Reč je o elementima koji štite druge električne elemente od kvarova i štite električnih udara. Oni se najčešće postavljaju u tzv. komandnim delovima instalacije i pod uticajem određenih signala pokreću elektromagnet ili druge elemente instalacije. Najčešće releji služe da se prkeo njih startuje elektromagnet nekog kontaktora.

Kada se pogleda kontrukcija nekog releja jasno je da releji sadrže u sebi elektromagnet koji služi da se aktiviraju određeni kontakti. U pitanju je konstrukcija koja je uglavnom slična kao kod kontaktora, a jedina razlika se ogleda u tome što se releji koriste kada je reč o slabijoj struji, dok se za malo jaču struju koriste kontaktori.

Releji štite kontolere!

U električnim instalacijama u komandnom delu slabija je struja, pa se zato tu koriste releji. Elektromagnet releja aktivira kontaktor ili sklopku nakon što dobije signal za aktiviranje. Tek kasnije dolazi do pokretanja nekog motora. Stoga se i u šemi ovim redosledom povezuju signali komande.

Treba biti oprezan sa slanjem signala, jer kada signal stiže iz PLC-a ili nekog kontrolera, on može da ide direktno na elektromagnet kontaktora, a ukoliko dođe do nekog kraćeg spoja ili do toga se zalepi kontaktor, onda će i kontroler stradati. U takvim situacijama se između kontrolera i nekog drugog energetskog dela postavljaju releji. Elektromagnet releja od kontakta je galvanski odvojen. Treba napomenuti da su struja koja ide od PLC-a ili kontrolera i struja koja kroz kontakte releja prolazi odvojene, pa je zato PLC ili kontroler zaštićen ako dođe do nekog nepredviđenog kvara na drugom delu instalacije.

Zato je mnogo bolje da strada relej nego kontroler, jer je cena novog releja znatno niža nego zamena kompletnog kontrolera.

S obzirom na veoma rasprostaranjenu primenu releja, oni se mogu naći i u manjim uređajima, ali ih ima i u velikim elektro ormanima, a njihova uloga svuda je uglavnom ista. Oni služe kao zaštitni elementi. Dele se prema veličini, tipu, random naponu, itd.

Struja i radni napon releja

Ako se susretnete sa sledećim podacima na relejima, evo šta oni označavaju. Na relejima obično piše sledeće: 12 Vdc, 3 A, 120 Vac. Naime, poo vim oznakama znaćete da je 12 V radni napon elektromagneta koji je jednosmeran, pri čemu je struja do 3 A, a za prekidanje naizmeničnog napona neophodni su kontakti od 120 V. zavohnice, odnosno česti radni naponi elektromagneta iznose, 5, 12 i 24 V. Kontakti koju su jednosmernog napona su 12 i 24 V, dok kontakti naizmeničnog napon aiznose 120 i 220 V.

Prednosti releja

Releji su električne komponente koje imaju niz prednosti, a mi smo izdvojili sledeće. Naime, releji se lako prilagođavaju različitim naponima, a mogu da rade na temperaturama koje se kreću u opsegu od -40 do +80 stepeni Celzijusovih. Između isključenih kontakata prisutan je visok otpor, dok je moguće isključivanje ili uključivanje većeg broja različitih nezavisnih električnih kola. Jednostavno se održavaju, a izmešu radnog električnog kola i upravljačkog kola postoji galvansko razdvajanje.

Mane releja

Uprkos brojni prednostima koje releji imaju, ove električne komponente imaju i nekoliko mana. Pri reagovanju se javljaju šumovi, a veoma su osetljivi na uticaj prašine i druge prljavštine. Zahtevaju dosta prostora i imaju ograničenu brzinu reagovanja koja se kreće od 3 do 17ms.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *