house-1450586_1280-compressed

Četiri saveta za uređenje dvorišta – avantura na otvorenom  

Imati lepo i uređeno dvorište može da zahteva puno slobodnog vremena, truda i estetskog ukusa.

Rezultati mogu biti spektakularni. Pejzažni dizajn danas igra važnu ulogu u životima mnogih, a posebno kod osoba koje teže ka modernosti. Čak i malo dvorište od nekoliko kvadratnih metara može biti skladno uređeno rukama kreativne ličnosti. Uz pažljivo osmišljen raspored ukrasnih elemenata, stazica i konstrukcija u dvorištu svemu se može dati tematski smisao. No, kako to izvesti na najbolji mogući način bez puno novčanih ulaganja?

Zona za relaksaciju

Tokom uređenja dvorišta lepo je odabrati određeni kutak kako bi se napravila adekvatna zona za relaksaciju iz snova. U ovoj zoni se mogu postaviti udobne ležaljke, viseće mreže, baštanske garniture i sve ono što bi moglo da ulepša vaše vreme provedeno napolju. Vaš kutak može imati i nadstešnicu kako bi bio što praktičniji, ali i cvetne aranžmane od biljke puzavice koja godi oku i stvara hlad tokom letnjih meseci. Ova mirna zona u dvorištu zaslužna za opuštanje i izolativni odmor odlična je opcija za ljude koji vole uz cvrkut ptica ispijati čaj i čitati neku dobru knjigu.  

Roštilj zona za druženje

Svako od nas s vremena na vreme bude posećen od strane gostiju. Prirediti obrok za porodicu i prijatelje u prirodnoj atmosferi može biti pravi užitak i osveženje, a to je moguće učiniti zahvaljujući funkcionalnoj peći za pripremu jela. U ovoj otvorenoj zoni može se formirati mini trpezarijski dekor tako što se oko ili u blizini ognjišta postave klupe, stolice i sto. Drveni i kameni materijali uvek će davati veću impresiju.

Vrtna zona doprinosi estetici

Uzgajati povrće, voće i lekovito bilje u dvorištu uvek je poželjno, pre svega, zbog zdravije ishrane, ličnog izobilja i dodira sa onim prirodnim. U vrtnoj zoni koja je vertikalna, moguće je saditi krastavac, paradajz, luk, grašak, ali i jagode. Pored toga, lekovito bilje poput nevena, lavande i drugih može zaista svojim cvetnim miomirisima doprineti estetici. 

Vodene zone – hidroizolacija ribnjaka i fontane 

Pejzažni dizajn ne može biti potpun bez vodenih zona, stazica koje vode ka njima i potpornih zidova. Voda kao simbol sklada unosi ravnotežu u čoveka već pri prvom pogledu na nju, međutim, ukoliko ribnjaci i fontane u dvorišnoj zoni nisu adekvatno izgrađeni to može izazivati razne nezgode. Ugradnja hidroizolacije se uvek isplati kako bi lepota u dvorištu bila održana. Osluškivati zvukove vode koja se u fontani preliva s jednog kamena na drugi i žubori ne može a da ne bude prava senzacija. Za sve to zaslužna je hidroizolacija jer bez nje svaki prostor ribnjaka, fontane, česmice, dvorišne stazice i potpornih zidova bio bi više poput blatnjavog i poplavljenog okruženja. Ove vodene zone mogu biti od prirodnog kamena i veoma je jednostavno postaviti osvetljenje pokraj svakog veštačkog rezervoara a za uređenje dvorišta znače mnogo. Hidroizolacija u dvorištu je često neophodna. Savremeno tržište nudi raznovrsne premaze koje sprečavaju nakupljanje vlage i stvaranje buđi, bakterija i suvišne prljavštine. Moguće ju je ugraditi samostalno što će biti poprilično ekonomičan potez, a svaki veštački ribnjak ili fontana biće vam zahvalna na tome i dugi niz godina vas očaravati svojim ekskluzivnim doživljajima.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *