Da li je dohrana za bebe dobra opcija?

Poznata je informacija da je u našoj zemlji još jula 2018. godine zvanično doneta Uredba, koja je fokusirana na pružanje podrške dojenju. Reč je o Nacionalnom programu podrške dojenju, koja je vrlo značajna za sve porodilje. 

U principu, osnov ove uredbe jeste da se u porodilištu ne daje dohrana za bebe, osim ako ne postoje opravdani razlozi za to. A ti razlozi bi morali biti različite medicinske indikacije na prvom mestu. Takođe je dozvoljeno majkama i da izaberu da li žele da doje bebe ili ne, pa se tako dohrana za bebe može davati ukoliko majka donese odluku da ne želi da je doji iz bilo kog razloga. 

Kada je neophodna dohrana za bebe?

Naravno da postoje situacije kada je potrebno da bude uvršteno i mleko za bebe. Isto tako se podrazumeva i to da ne bi trebalo nijedna majka da je koristi na svoju ruku, već isključivo po preporuci stručnog osoblja. 

U principu, u porodilištu dete ne bi trebalo baš zbog pomenute uredbe da bude dohranjivano na taj način u uobičajenim situacijama. Svakako se makar u prvih nekoliko meseci fokus stavlja na dojenje, mada postoje situacije kada je neophodna i dohrana za bebe. 

Obično ako je beba ranije rođena i ako postoje medicinski indikacije za to, biće preporučeno mleko za bebe. Takođe, ako u prvih par dana po rođenju beba gubi na kilaži i to više od 10% od ukupne težine, vrlo je verovatno da će biti preporučena takođe dohrana. 

Ako iz bilo kog razloga beba gubi na težini i ako se majka trudi da je doji, odnosno ako majka iz nekog razloga nema dovoljno mleka, takođe se koristi dohrana za bebe. 

Postoje i drugi razlozi, koji nisu toliko značajni, prosto zato što se ne tiču direktno zdravlja bebe. Prvi od njih jeste situacija kada otac želi da učestvuje u tom procesu, odnosno ako želi da hrani bebu. Drugi je ako su u pitanju blizanci ili trojke, te majka ne uspeva da stigne da ih doji, na primer, a treći bi bio potreba za razdvajanjem majke od bebe iz nekog razloga ili potreba da se majka što pre vrati na posao nakon porođaja, recimo.

Ipak, kao što smo već pomenuli, akcenat će svakako da bude stavljen na dojenje. Ako i postoje razlozi da se koristi mleko za bebe, uvek je preporučljivo da to bude po savetu nadležnog stručnjaka. 

Naravno da postoje porodilje, koje se ne snađu baš dobro tokom dojenja odmah po rođenju bebe. U tom smislu im može pomoći u velikoj meri patronažna sestra, ali i osoblje u porodilištu, tako da nema nikakvog razloga za brigu. 

Međutim, čak i one mame koje su raspoložene da koriste mleko za bebe u najranijim danima, trebalo bi da znaju i to da ukoliko to ne učine po preporuci stručnjaka, odnosno ako previše rano počnu da koriste ta sredstva ili ako preteruju u njihovoj količini, lako može da se dogodi da to i te kako negativno utiče na majčino mleko i njegovu produkciju. Upravo iz tog razloga je naročito važno da dohrana za bebe isključivo bude korišćena po preporuci nadležnog lekara, odnosno na način na koji on smatra potrebnim u konkretnoj situaciji. 

U kojim slučajevima je dohrana za bebe najbolja opcija?

Svakako da postoje situacije kada je dobro koristiti mleko za bebe. ali da bi ono imalo najbolji mogući efekat, neophodno je da bude uvođeno postupno i po preporuci lekara, koji je ranije upoznat sa detetovim stanjem. Takođe je važno i da taj isti lekar bude upoznat sa time u kojoj meri majka ima mleka, odnosno da li postoje neke poteškoće u njegovoj produkciji. 

U većini slučajeva pedijatri preporučuju majkama određene proizvode, za koje smatraju da su u datom momentu najbolji. 

Dobro je naglasiti i to da dohrana za bebe koja je obogaćena gvožđem obično bude preporučena tokom prve godine života. Ali to ne znači da je to jedino mleko za bebe, koje pedijatri preporučuju, jer sve zavisi i od njihovih neposrednih iskustava. 

Naravno da treba voditi računa i o tome kako beba reaguje na konkretnu dohranu, te pratiti i njeno stanje. Da bi sve to proteklo bez ikakvih smetnji, neophodno je da dohrana za bebe bude postepeno uvođenja, a opet sve to po preporuci nadležnog pedijatra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *