Državni domovi za stare

Često se stvara dilema da li najstarijeg člana porodice smestiti u privatni ili državni dom za stare. Prilikom smeštaja starijeg lica u državni dom za stare predviđena je određena procedura koja se mora ispoštovati. Pa je tako prvo potreban zahtev za domski smeštaj koji se podnosi Centru za socijalni rad u opštini na kojoj ima pribivalište osoba koja želi da ide na domski smeštaj. Ili ako ste odlučili da za vaše najmilije obezbedite ugodan boravaka u nekom od privatnih domova za stare dovoljno je da posetite sajt doma za stare ili se raspitete o uslovima, o tome da li je licenciran i da li ima raspoloživih mesta

U Centru se dobijaju sve potrebne informacije o dokumentaciji koja je neophodna za smeštaj lica. Potrebna dokumenta su: popunjen zahtev za domski smeštaj, uverenje o državljanstu, izvod iz matične knjige rođenih, venčanih, fotokopija lične karte i zdravstvene knjižice, uvrenje o zdravstvenom stanju, nalaz doktora specijaliste neuropsihijatrije o orjentisanosti osobe i sposobnosti da izrazi svoju volju, dokazi o imovini i prhodima, uverenje o imovniskom stanju, takođe potrebne su fotokopije ličnih isprava i potvrda o prihodima lica koja će učestvovati u plaćanju domskog smeštaja i na kraju izjava volje lica koje ide na domski smeštaj.

U Gerontološkom centru sastaje se Komisija za prijem, čiji je zadatak da razmotri prijave koje su stigle. Tako se formiraju liste čekanja lica koja su izrazila potrebu i želju za državnim domom. Mesecima se može čekati mesto za smeštaj u dom.
Cena smeštaja u domove za stare formira se na osvnovu kategorije samog doma i kategorije korisnika.

Ako je u pitanju jednokrevetna garsonjera, gde može da bude dnevna soba, čajna kuhinja, spavaća soba, kupatilo i terasa i lice veći broj aktivnosti može da obavlja samostalno cena je oko 48.000 dinara. Dvokrevtena garsonjega je nekih 5.000 dinara jeftinija od jednokrevetne.

Cena dvokrevetnih i trokrevetnih soba, za korisnike kojima je potrebna delimična ili potpuna pomoć oko obavljanja svakodnevnih aktinosti , je između 30.000 do 40.000 dinara. Apartmanski smeštaj iziskuje veća finasijska odvanja koja mogu biti i do 60.000 dinara.

Koje su to sve nedomice oko odabira doma za stare?

Cena je ta koja ima ključnu ulogu, državni domovi za stare su jeftini ali zato postoje i velike liste čekanja za smeštaj. Skladno resursima koji ima dom za stare, formira se i cena smeštaja. Čekanje može teško da padne kako samoj osobi tako i porodici, ukoliko starija osoba pati od neke bolesti kao što je najčešće demencija ili arterijska hipertenzija koji mogu se stvoriti problemi. Resursi samog doma gde se misli kako na stručni kadar koji radi u ustanovi , tako i oprema, nameštaj koja treba da bude prilagođen osobi.

Ako je osoba nepokretna ili se slabije kreće pogodovaće joj domski smešaj sa zgradom koja nema spratove ili objekat koja ima lift ili rampu. Na kojoj lokaciji je smešten dom za stare, je takođe jako bitno, dobro je da osoba koja ide na domski smeštaj bude u kontaktu sa svojom porodicom i ne menja drastično svoje okruženje.

Tako će period adaptacije ići mnogo brže i lakše kako osobi koja je smeštena tako i njenim bližnjima. Odlazak najstarijeg člana u strački dom treba gledati sa vedrije strane, ne kao neko tragično odvajanje i straha da više ništa neće biti kao pre. Dom za strare može postati nova oaza mira, spokoja i jačanja porodičnih veza.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *