ERP sistem – oblikovanje poslovnog sveta

Od pionirskog ERP softvera iz sedamdesetih godina prošlog veka do današnjih verzija HANA platforme, kompanija SAP i njene inovacije simbol su razvoja revolucionarnih tehnologija koje oblikuju IT sektor i razvojne planove brojnih svetskih kompanija. 

Zato je pojam ERP sistema najviše vezan za SAP i nekoliko stotina hiljada korisnika širom sveta koji svoje poslovanje vezuju za ovaj aplikativni softver. Procena je da više od tri četvrtine svetskih prihoda ima neku vezu sa SAP sistemom.   

Kompanija SAP 

Sve je počelo 1972. godine kada je nekoliko zaposlenih, sa samo jednim klijentom, krenula neizvesnim putem, ali sa jasnom vizijom, da koriste poslovni potencijal digitalnih tehnologija za unapređenje planiranja i rešavanja poslovnih problema. To je početak SAP kompanije koja od tada pa sve do danas, razvijajući početni softver u moćni ERP sistem, transformiše svet informacionih tehnologija u službi oblikovanja i razvoja modernog poslovanja.

Korišćenje njihovih ERP rešenja omogućava klijentima da rade uspešno, profitabilno, prilagođavajući se poslovnim promenama i ostajući iznad konkurencije. SAP kompanija svoju poslovnu kulturu vezuje za stalne inovacije, istraživanja, razvoj i uspešnu implementaciju kod svojih klijenata. Razvijen je složen ERP sistem kao mreža integrisanih i fleksibilnih poslovnih procesa, koji automatizuje poslovanje uključivanjem onih modula koji najviše odgovaraju potrebama i mogućnostima klijenta. Glavne karakterisitike današnjih ERP sistema koji se baziraju na SAP rešenjima su modularnost, otvorenost i sveobuhvatnost. 

Prilagođavanje sistema 

Softverska podrška poslovanju zavisi od tipa klijenta i delatnosti kojom se bavi. Klijent prema svojim potrebama određuje nivo složenosti primarnog sistema i poslovni softver prilagođava svojim specifičnim poslovnim procesima.

ERP sistem za kompanijsko upravljanje i planiranje podrazumeva različite kategorije softverskih rešenja, kao što su programi za upravljanje dokumentima, za upravljanje odnosima s kupcima, za podršku odlučivanju, poslovno izveštavanje i mnoge druge. Ove kagorije dalje se specijalizuju za određenu delatnost ili industriju. Zato je važno odrediti primarnu namenu poslovnog softvera jer se time dobija rešenje namenjeno određenoj delatnosti i sistem rešava poslovne probleme karakteristične za preduzeća u toj specifičnoj delatnosti ili industriji. 

Sva složenost izgradnje ERP sistema je u tome što ipak nema univerzalnog rešenja. Nijedno rešenje ne može biti primenjivo za sve. A tu su i drugi bitni parametri koji zavise od stalnih promena u poslovnom svetu, bilo da dolaze od zakonodavstva, ekonomskih ili političkih promena. To pred menadžment postavlja zahteve za novo projektovanje pravaca poslovanja u cilju što boljeg odgovora na nove poslovne izazove, finansijsku ili energetsku krizu, poremećene lance snabdevanja, uticaj ratnih dešavanja… I sve to treba da prate inovacije u ERP sistemu i njegovim poslovnim rešenjima.

Uticaj tehnoloških trendova

Veliki uticaj na ERP rešenja imaju i tehnološki trendovi. Sada su još uvek dominantne desktop aplikacije, ali je procena da će cloud rešenja imati sve veću zastupljenost. Nije bez značaja ni bezbednost sistema, odnosno zaštita poslovnih informacija kao ključnog faktora poslovanja. 

Iako je ERP sistem veoma komleksan, danas je jasno da ne treba razvijati sistem sa ambicijom da sve sam rešava. Dakle, otvorenost ERP-a je zahtev brzog razvoja informacionih tehnologija i u tom smislu mogućnosti integracije ERP rešenja s drugim rešenjima biće ključ uspeha u budućnosti i za  korisnike i za proizvođače softverskih rešenja. 

Jasan trend je da novi softveri moraju imati mogućnost da komuniciraju sa spoljnim svetom preko odgovarajućih spoljnih servisa. Zato će otvorenost ERP sistema biti sve važniji preduslov za njegovo buduće usvajanje. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *