Kokice i karte za film, slika: https://pixabay.com

Filmovi u kafanama I deo

Kao veliki filmofil setih se da postoji bar 100 filmova (da ne spominjem serije, njih ima isto toliko) u kojima je restoran/kafana/bar nezaobilazan dekor i deo scenarija. Lista je podugačka, ali između tih stotinjak, izabrala sam ovih osam.

Naravno, izbor je sasvim ličan i ne pripada nijednoj mainstream varijanti. Ako sam vam zagolicala maštu, odlično, pogledaćete makar jedan od njih. Nisam posebno naglašavala kojoj zemlji pripadaju, nije ni bitno: umetnost nema granica.

Film Dinner

Film prati doživljaje nekoliko mladića iz Baltimora 50-tih godina (dvojica od njih su Miki Rurk i Kevin Bejkon). Klasična priča.

Bivši školski prijatelji se sastaju u gradu nedelju dana pred Novu 1959. i sve vreme provode u kafanama i barovima.

Neki od njih su već zaposleni, neki na fakultetu i koriste Božićne praznike da se vide sa društvom. Naslov filma sugeriše njihovo omiljeno mesto sastanaka, jedan restoran. Ne postoji neka strašno važna, glavna tema niti hronološki sled scena, u filmu je akcenat stavljen na karaktere pre nego na na akciju i radnju filma.

Odlični, inspirativni dijalozi i opuštena atmosfera srećnih godina mladosti.

Under the Volcano

Džefri Firmin (Alebrt Fini) je bivši britanski konzul u gradiću na jugu Meksika 1939. koji je danas daleko od ranije slave. I dok ostatak sveta sa zebnjom prati dramatične događaje u Evropi, koji svet mogu gurnuti u novi rat, Firmin sa svojim domaćinima obeležava tradicionalni praznik Dan mrtvih, zbog čega je grad slikovitiji nego inače. Kao hroničan alkoholičar nekadašnji se diplomata ne odvaja od čaše. Skoro svaka scena u filmu se dešava u nekoj kafani, baru ili restoranu.

Malo je koji britanski književnik 20. veka ostavio značajniji trag samo jednim delom kao Malcolm Lowry (1909-1957) romanom „Pod Vulkanom“ (Under the Volcano). Tekst je objavljen 1947. i danas se smatra jednim od najboljih britanskih romana proteklog veka („Time“ ga je uvrstio na popis 100 najboljih romana na engleskom jeziku napisanih od 1923.). To je dobrim delom autobiografska priča.

Bagdad Cafe (Out of Rosenheim)

Jasmin se žestoko posvađa sa mužem tokom vožnje autom kroz pustaru Arizone (Teksas). Izlazi iz automobila i pešaka stiže do jedne drumske kafane, u sred nedođije. U stvari drumska kafana je stanica za kamione čija je vlasnica opasna crnkinja, oštrokondža Brenda. Jasmin uzima sobu u motelu do kafane. U početku sumnjičava prema Jasmin, Brenda ipak postaje njena prijateljica i nudi joj da radi u kafani.

Bagdad kafe je pravo malo pozorište i pravi vašar živopisnih likova, uključujući i čudnog bivšeg holivudskog slikara (Džek Palans), glamuroznu tattoo umetnicu i Brendinog sina koji svira Bahove preludije na pijaninu.

Jasmin saoseća sa svima u kafani, polako ali sigurno sređuje restoran čarobnim trikovima, a u isto vreme pozitivno utiče na svaki lik i oni se menjaju – na bolje. Jasmin u stvari postaje spasilac. Umesto nemira i mržnje koji su do tada vladali u restoranu, Jasmin donosi spas i otkupljenje i uspostavlja narušenu haromoniju.

Groundhog Day

Originalna priča o egocentričnoj televizijskoj zvezdi, zločestom i sebičnom voditelju vremenske prognoze koji biva prisiljen da proživljava jedan te isti dan, sve dok ne učini ispravnu stvar i pretvori se u dobrog čoveka. Scena u restoranu Tip Top Caffe je za pamćenje:

Fil, glavni junak, pokušava da pridobije naklonost lepe mlade koleginice za vreme doručka.

Kako milion puta proživljava isti razgovor sa njom u restoranu, ispravlja svoje greške i počinje da veruje u srećan ishod cele priče.

Tako počinje i njegova promena u dobrodušnog humanistu i altruistu. Film se inače nalazi na popisu 250 najboljih filmova svih vremena na sajtu IMDB (Internet Movie Database).

Ako vas ovi filmovi inspirišu da pozovete dragu osobu na romantičnu večeru ili možda neku ludu žurku, spisak provereno dobrih kafana imate ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *