Godišnji odmor na Limnosu – Sve što treba da znate

Limnos je veliko ostrvo u severoistočnom delu Egeja, kojeg su u doba Antike zvali još i Lemnos. Smešteno je između Tasosa i Lezbosa. Ostrvo obuhvata površinu od skoro 500 kvadratnih kilometara. Na njemu obitava oko 17 hiljada stanovnika, pretežno Grka. Grad po imenu Mirina jeste najveće mesto na Limnosu.

Verujemo da postoji sasvim dovoljan broj razloga da za ovu sezonu ozbiljno uzmete u razmatranje ponude za Limnos leto 2017.

Zahvaljujući velikoj udaljenosti od glavnog Grčkog grada, Atine, ovo ostrvo se u smislu turizma nije previše razvilo, te i usred turističke sezone ostaje pomalo izdvojeno. Možda baš u tome i jeste njegova čar. Ta činjenica čini ga veoma privlačnim za sve one ljude željne morske vode i odmora, ali bez buke koju turisti uvek prave.

Hefestovo ostrvo – Limnos

Prema podacima iz Grčke mitologije, Limnos je nekada davno bilo ostrvo boga Hefesta. Na ostrvu je bog vatre i kovačkog zanata imao kovačnicu. U njegovu čast na ostrvu je sagrađen grad koji je nazvan po njemu – Hefaistija.

U arheološkim iskopinama na ostrvu pojavilo se mnogo dokaza, na osnovu kojih istoričari pretpostavljaju da su prvi stanovnici ovog ostrva bili Tračani. Zanimljivo je da su iskopine na ostrvu dokazale i postojanje autentičnog lemnijskog jezika. U 8. veku pre nove ere Limnos osvajaju Grci. „Iz njihovih ruku“ otimaju ga Etrurci, da bi ostrvo ponovo pripalo Grcima samo dva veka kasnije. U 17. veku nove ere Limnos osvajaju Turci. Tokom Balkanskih ratova, ostrvo biva pripojeno Grčkoj i ostaje unutar njenih granica sve do danas.

Sela i gradovi na Limnosu

Mirina, najveći grad ostrva je sagrađen oko velike luke. Izdvaja se zahvaljujući venecijanskom dvorcu iz 13. veka, prelepim dokovima i plažama smeštenim veoma blizu gradskog centra. Ukoliko se odlučite da nekada posetite ovo mesto i ukoliko dolazite avionom, ovaj grad ne možete zaobići budući da je na njemu izgrađen aerodrom.

Odmah iza Mirine, po veličini sledi Mudros. A tu su i selo sa prelepim plažama – Plati, prepuno zelenila selo Tanos, brdoviti Kaspakas i Katalako, i mnogi drugi. Očigledno je da kada se turisti ovde zasite plaže, imaju i šta drugo videti.

Plaže koje Limnos ljubomorno čuva

Najpopularnije i veoma organizovane plaže Limnos krije na svojoj zapadnoj strani. Na istočnom delu ostrva plaže su malo izolovanije, ali su idealno mesto za sve ljubitelje jedrenja na dasci, ali i one koji se žele u tom sportu oprobati. Na ovim plažama suncobrane i peškire šire oni ljudi koji tragaju za malo privatnosti i tišine. Sve plaže Limnosa karakterišu široke peščane obale i kristalno čista voda.

Za najorganizovaniju plažu na ostrvu važi plaža Plati sa mnogo kafeterija, restorana i centara za vodene sportove. Smeštena je dva kilometra jugoistočno od Mirine i duga oko 700 metara. Četiri kilometra južno od Mirine, u neposrednoj blizini Tanosa, leži istoimena plaža. Svojim posetiocima garantuje malo privatnosti i tišine. Plaže Keros i Zematos smeštene na istočnoj obali ostrva idealne su za vodene sportove poput jedrenja na dasci zahvaljujući vetrovima.

Kako do ostrva Limnos?

Kao što smo već napisali, na Limnosu, tačnije u Mirini postoji aerodrom koji je dobro povezan sa Atinom, Solunom i Mitilenom. Ukoliko na godišnji odmor dolazite automobilom ili nekim drugim prevozom, do ostrva ćete morati trajektom. O redosledima vožnje trajekata dobro se unapred raspitajte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *