HSG – šta predstavlja histerosalpingografija i zašto je važna?

Reproduktivno zdravlje žena predstavlja važan element celokupnog zdravlja i izuzetno je bitno kada je u pitanju planiranje porodice. Potomstvo je želja ogromnog broja ljudi, koji se danas bore ne samo sa primarnim, već i sa sekundarnim sterilitetom.

Problemi kao što su policistični jajnici, izostanak ovulacije kod žena, loš spermogram muškarca i mnogi drugi pokazatelji, usložnjavaju situaciju i otežavaju ostvarenje trudnoće. Zbog svega toga, bitno je upoznati se sa mogućim metodama i tehnikama utvrđivanja stanja sa reproduktivnim zdravljem, kao što je prohonost jajovoda, funkcionalnost, broj i kvalitet jajnih ćelija. 

Upravo je HSG, odnosno histerosalpingografija ginekološki test koji se predlaže za utvrđivanje prohodnosti i kvaliteta jajnika kod žena, odnosno stanja sa mogućnostima za oslobađanje jajne ćelije i dolaska spermatozoida direktno do nje u cilju oplođenja. Pre nego što se odluče za vantelesnu ili veštačku oplodnju, žene se podvrgavaju ovom testu kako bi ispitale jajovod, posebno u situacijama kada postoji mogućnost stvaranja različitih cista. Kako je HSG jednostavna procedura koja pripada standardnim ginekološkim intervencijama, preporučuje se mnogim ženama nakon dijagnostifikovanja stanja i poteškoća sa funkcionisanjem jajovoda. 

Histerosalpingografija kao ambulantna intervencija

Pojam HSG, odnosno histerosalpingografija odnosi se na ginekološki test na osnovu kojeg se utvrđuje kakva je prohodnost jajovoda – falopljevih tuba, kvalitet i funkcionalnost. Realizuje se od strane stručnjaka u oblasti ginekologije, uglavnom bez anestezije uz minimalan nivo neprijatnosti i bola. Procedura traje između 10 i 30 minuta u zavisnosti od stanja pacijentkinje i dijagnoze, uz jasan uvid u rezultate gotovo odmah nakon intervencije. Zasniva se na ubrizgavanjem tečnosti kroz grlić materice, odnosno cerviks, u predeo male karlice, kako bi se utvrdilo da li postoji začepljenje ili zapušenje jajovoda i na kojim mestima. 

HSG metoda ima zadatak da utvrdi mesto začepljenja – da li je kod kraja tube, ili na samom ulazu u matericu, što je bitno za dalje utvrđivanje steriliteta i otklanjanje problema. Žene se pripremaju za intervenciju tako što upoznaju lekara sa eventualnim alergijama, terapijama i infekcijama. Postupak podrazumeva nizak nivo rendgenskog zračenja, a u slučaju kada nema radijacije, metoda se naziva HSCS – histerosalpingokontrastsonografija.

Procedura realizacije HSG intervencije je jednostavna

Postupak realizacije HSG intervencije obavlja se korišćenjem spekuluma, kako bi se uočio grlić materice i odredila tačna pozicija. Nakon toga, provlači se tanka cevčica, uz pomoć koje će se u unutrašnjost materice ubrizgrati kontrast, a zatim i pratiti njegovo kretanje. Na osnovu praćenja kontrasta, stiče se uvid u stanje unutrašnjosti materice i jajovoda, kao i postojanje eventualnih anomalija – polipa, začepljenja, mioma ili drugih neželjenih pojava. 

Osim navedenog, pružiće se uvid u to kakvo je stanje sa jajovodom i matericom u pogledu oštećenja usled prethodnih operacija ili abortusa, korišćenja kontraceptivnih sredstava poput spirale, u slučaju da su ostala u zidu materice ili jajovodu. Kako sve to mogu biti smetnje trudnoći i zdravlju žena, HSG procedura obezbeđuje uvid u uzrok problema sa funkcionisanjem sistema jajovoda. U zavisnosti od dužine trajanja ciklusa, intervencija se sprovodi najčešće između 8. i 10. dana, odnosno od 2 do 5 dana nakon prolaska menstruacije. 

Dodatne informacije o metodi ispitivanja prohodnosti jajovoda

Intervencija HSG preporučuje se od strane ginekologa onda kada se ukaže potreba za ispitivanjem da li su jajovodi prohodni, kao i u kojoj meri. Kao važan element u borbi sa sterilitetom, može pomoći da se deluje na pročišćavanje zapušenih kanala i olakša oplođenje jajne ćelije. Ne postoje neželjeni efekti, ali u slučaju da se jave bolovi i grčevi u materici koji ne prolaze duže od nekoliko dana, obilno krvarenje duže od 3 dana, važno je javiti se lekaru. U poređenju sa laparoskopijom, rezultati HSG testa dostupni su odmah i bez čekanja, kao i pored prohodnosti, ispituje se i funkcionalnost jajovoda. 

Takođe, laparoskopija se realizuje uz anesteziju i realizuje se od 30 do 90 minuta, a histerosalpingografija bez anestetika i traje do 30 minuta. U slučaju kada se želi izbeći zračenje, pacijentima se preporučuje HSCS metoda, bez radijacije. U svakom smislu, ovakve intervencije preporučuju se ženama koje ne samo da žele da zatrudne prirodnim putem, već i kao element pripreme za veštačku ili vantelesnu oplodnju. Da bi se sprovela histerosalpingografija, važno je dostaviti negativan rezultat beta-hcg, kao i sterilne briseve grlića materice. 

HSG predstavlja gotovo bezbolnu metodu, odnosno intervenciju putem koje se ispituje prohodnost jajovoda, ali i njihova funkcionalnost, što je veoma važno za ostvarivanje trudnoće. Preporučuje se ženama u skladu sa savetovanjem i drugim ispitivanjima koja izvrši ginekolog, kao sigurna metoda utvrđivanja da li postoje određena ograničenja – polipi, zapušenja, miomi ili druge pojave, koje sprečavaju prolazak spermatozoida do jajne ćelije, a zatim i njeno oplođenje. U današnjem vremenu, veoma je inovativnija u odnosu na laparoskopiju koja ne ispituje funkcionalnost jajovoda, zahteva anesteziju i vremenski je zahtevnija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *