Implanti za zube – problemi i kako ih rešiti?

Iako su implanti za zube najsavršeniji način rešavanja problema nedostatka zuba, postoje i problemi koje donosi njihova ugradnja. Neki su prouzrokovani lošim implantatima, neki su prouzrokovani neadekvatnom ugradnjom, neki lošim higijenskim navikama pacijenta.

Bilo kako bilo, iako problemi nisu česti, oni se itekako dešavaju. Šta možete da očekujete kao teže posledice, a koje situacije se brže leče?

Ovo je „druga stana“ zlatne medalje implanta za zube i treba je biti svestan pre nego što se pristupi ugradnji. Svi odgovori slede u nastavku teksta!

Lakše komplikacije koje prave implanti za zube

Od implanta za zube se očekuje trajnost bez stvaranja većih problema. Ipak, neki se dešavaju i lakše saniraju:

  • Nakon ugradnje zubnih implanta otok i bol je moguć i očekivan. Iskustva pacijenata kažu da on u potpunosti prolazi sa najblažim analgeticima, a otok se povlači sam nakon nekog vremena. Jednostavno, taj deo desni je pretrpeo hiruršku intervenciju i logično je da tkivo odreaguje.
  • Može da dođe do povrede nerva i parastezije tj. gubitka osećaja u vilici. To se dešava kada se implanti za zube postave preduboko tako da pritisnu nerv. Osećaj bi trebao da se vrati vrlo brzo, ali moguće je da stanje i potraje.

Da se ovo ne bi događalo važno je da stomatolozi imaju vrhunske radiološke snimke pa tako da pažljivo i precizno umetnu veštački koren, a ne ozlede nerve i krvotok.

  • Može se i dogoditi da se povredi sinusni kanal kada se stavljaju gornji implanti za zube. Stomatološke ordinacije se služe savremenim implantatima koji ne dovode do ovakvih situacija.
  • Dešava se da se i pri ugradnji povredi tzv. “mandibulani kanal“ što vodi ka obilnom krvarenju. Stomatolozi su spremni na to i znaju da se jednostavnom postavkom veštačkog zuba povreda zatvara i nastavlja prirodno zarastanje.

Teške komplikacije kao posledica ugradnje zubnih implanta

Pod teškim stanjima se podrazumevaju sve situacije kod kojih se implanti za zube vade i moraju da se ponovo ugrađuju. Oporavak je duži i komplikovaniji, ali je ipak moguće imati prelep osmeh.

  • U slučaju da stomatolog ne proceni da li ima dovoljno kosti u vilici za srastanje, može doći do krivljenja šrafa. To iziskuje da se prvo ubaci veštačka kost koja treba da sraste, pa tek onda i implanti za zube.
  • Usled nepravilne higijene mogu se javiti parodontalni čepovi koji nastaju kada se bakterije namnože u slojevima desni. U početku se te situacije rešavaju čišćenjem i antibioticima, ali ako se situacija zapusti moguće je i vađenje zubnih implantata.
  • Ako se koristi prevelika sila zagrižaja vremenom dolazi do krivljenja samog korena implanta. Ako se on rasklima i gubi svoju pravilnu poziciju, neophodno je lečenje koje započinje vađenjem i novim pozicioniranjem implanta za zube.

Da bi se sve ove situacije predupredile, saveti stomatologa su da se na svakih 6 meseci dolazi na redovne kontrole. Stručnjaci su jedini kvalifikovani da prepoznaju problem na vreme i tada ga brzo izleče. 

Ne treba da odustanete od ugradnje zubnih implanta, samo treba da nađete stručne stomatologe i da pravilno brinete o njima tokom čitavog svog života.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *