Kada je operacija suznih kanala najbolji izbor?

 

Urođeno ili tokom života može doći do blokiranja suznih kanala koji služe da odvode suze od oka ka nozdrvama.

Ovi kanali imaju važnu funkciju pravilnog vlaženja oka i zaštite od infekcija, pa se sa začepljenim suznim kanalom vrlo brzo stvara crvenilo, gnoj, infekcija i oticanje kapaka.

Kod dece se urođeno dešava ovaj problem i kod većine se spontano povlači, ali jedan mali deo beba mora da se podvrgne lečenju suznih kanala operacijom. Odrasli, usled infekcije oka, povrede nosa, tumora ili nekih drugih situacija mogu imati blokiran suzni kanal kada nastaje ozbiljan zdravstveni problem.

Kada je neophodna operacija suznog kanala?

Pojačano suzenje očiju je indikacija za očni pregled. Oftalmolog pregleda suzne kanale pregledajući unutrašnjost nosa tako što se suze boje specijalnom bojom i prati se zadržavanje u oku i stepen prolaska do nozdrva. Kanal može biti potpuno blokiran ili sužen, pa na osnovu toga se odlučuje o daljim koracima.

Kod oko 6% novorođene dece javlja se urođena neprohodnost suznog kanala. Ipak nije neophodno odmah pristupiti hirurškom otpušavanju. Tokom prve godine se čak kod 95% dece ovo stanje spontano povlači, a kod velikog broja ostalih to se dešava do 5 godine života.

U situaciji da začepljen suzni kanal izaziva česte infekcije ili ne prolazi sa rastom deteta, pristupa se operaciji suznog kanala kod dece.

Kod odraslih se pre svega tretira uzrok začepljenja kanala za suze, pa ako je to infekcija očiju, antibiotici će rešiti problem, ali ako začepljen kanal pravi infekciju operacija je jedini način lečenja.

Kako izgleda operacija suznih kanala?

Operacija suznih kanala sa dr Žikićem pokazuje da je reč o minimalno invazivnoj intervenciji koja donosi odlične rezultate. Dr Žikić samostalno izvodi savremenu operaciju suznog kanala kod dece i odraslih koja donosi bolje rezultate i brži oporavak.

Deca se uvode u totalnu anesteziju, a odrasli mogu biti operisani i u lokalnoj. Savremena operacija suznih kanala podrazumeva intervenciju bez rezova (endonazalna DCR) jer se obavlja kroz nos. Endoskopom se otvara nov kanal kojim će suze oticati, i stavlja se stent tako da kanal ostane prohodan i nakon zarastanja. Ovo je bolji izbor lečenja suznih kanala jer klasična intervencija podrazumeva duži oporavak i rez na koži kod korena nosa.

Oporavak nakon intervencije

Oporavak je brži ako se otvaranje kanala vrši kroz nos, stent se vadi ili nakon 2 nedelje ili 1 meseca, ambulantno.

Važno je ispirati nos fiziološkim rastvorom, koristiti kapi za oči i sprej za nos tokom post-operativnog perioda. Prvih 7 dana je važno izbegavati saginjanje, duvanje nosa i veće naprezanje jer može doći do krvarenja.

Redovni pregledi kod oftalmologa će otkriti da li oporavak teče planiranom dinamikom i kada je najbolje zakazati vađenje stentova. Ako se poštuju saveti do komplikacija neće doći i vrlo brzo će se uspostaviti normalna prohodnost suza.

Hirurško otvaranje suznih kanala je neophodno u situacijama kada dolazi do ugrožavanja normalne funkcije oka. Samo jednom kratkom intervencijom se trajno rešava čitav problem, nestaju infekcije, stvaranje gnoja i suzenja očiju. 

Treba odabrati hirurga sa iskustvom u radu na najsavremenijim aparatima jer to je preduslov da imate vrhunski tretman i najbolje rezultate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *