Kada je potrebno nositi fiksnu protezu 

Krivi zubi su nešto što može da utiče na vaš izgled, ali i vaš kvalitet života. To više nije samo stvar estetike. Nepravilan zagrižaj može dovesti i do drugih stomatoloških i zdravstvenih oboljenja. Zbog toga se terapija fiksnom protezom smatra najefikasnijim načinom ispravljanja zuba. Uz malo truda možete postići maksimalne rezultate. Njena prednost je to što je mogu nositi svi i mladi i stari. Ipak, idealno bi bilo kada bi se fiksna proteza nosila u detinjstvu od 10 do 14 godine. Kako stalni zubi izrastu do 12, već tada se može aplikovati proteza. Pojedini stomatolozi smatraju da bi bilo dobro sačekati i da se završi proces rasta vilične kosti, pa tek je onda staviti. Veruje se da je efekat terapije najbolji, ukoliko se postavi do 22. godine. Naravno, ukoliko ste premašili ove godine, ne treba da brinete. I efekti vaše terapije će biti vidljivi i dobri, jedino što ćete morati duže da nosite protezu nego što biste to činili da ste stigli u ordinaciju kao tinejdžer. Praska u stomatološkim klinikama pokazuje da se u najvećem broju slučajeva za nošenje fiksne proteze obraćaju većinom pacijenti u tridesetim godinama.

Kako izgleda terapija

Nošenjem fiksne proteze ne ispravlja se samo zub, već je moguće ispraviti i viličnu kost, na taj način što se ona premodeluje. Osim toga, ispravljanjem zuba i vilice ispravlja se i zagrižaj. Iako se pojedini opredeljuju za fasete ili krunice za istu svrhu, važno je napomenuti da njima nije moguće promeniti koren zuba, a samim tim i estetski efekti su umanjeni. Međutim, ponekad su krunice i faseti odgovarajući izbor za sve one kojima fiksne proteze nikako ne odgovaraju. A ne odgovaraju onima čiji zubi su u lošem stanju ili im fali veći broj zuba. Takođe, pacijenti koji su dosta stariji nisu idealni kandidati za protezu. Neko je pravilo da oni koji imaju više od 40 godina ne bi trebalo da razmatraju protezu, ali postoje odstupanja. Ako su zubi zdravi i u doborm stanju moguće je i kada se pređe starosna granica. Za pacijente sa potpunom bezubošću najbolja je proteza od veštačkih zuba. 

Interdentalne četkice-važno sredstvo u borbi za higijenu 

Svi oni koji imaju ugrađenu fiksnu protezu znaju koliko je važno voditi računa o dentalnoj higijeni. Kako četkice za zube čiste 70 posto, potrebo ih je dopuniti koncem za zube i interdentalnim četkicama. Nošenjem proteze hrana može da zapada između zuba, ali i proteze, interdentalne četkice idealne su za ukljanjanje ostataka hrane, jer mogu da stignu do nepristupačnih delova, do kojih nije moguće doći običnom četkicom. Zahvalane su jer su malih dimenzija i lake za nošenje sa sobom. Konac za zube isto može biti efikasan, međutim njegovim korišćenjem može doći do ozleda, tako što se nit urezuje u desni, a povređeni deo ostaje izložen bakterijama i infekcijama. Za razliku od konca za zube interdentalne četkice poseduju male dlačice, koje dolaze do svakog ugla zuba. Vrlo su izdržljive, ali meke i nežno čiste ostatke hrane. Šanse da dođe do oštećenja desni su minimalne, a zaštita je maksimalna. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *