neurolog Beograd

Kada ste idealan kandidat za neurologa?

Kod lekara retko ko voli da ide i to je činjenica. Kod pojedinih specijalista čak i kada idete samo na pregled, bez intervencije, može biti izuzetno neprijatno. Ali to nije slučaj s neurologom. Pregled neurologa je bezbolan i obično traje do pola sata. Zato ga ne bi trebalo izbegavati naročito ako ste razvili simptome koji vas čine kadidatom za neurološki pregled. Ukoliko živite u glavnom gradu i odlučite da to uradite privatno potreban vam je jedan klik i dve ključne reči: neurolog Beograd.

Simptomi kao alarm za posetu neurologu

Ako već neko vreme osećate glavobolju, mučninu, vrtoglavice, ponekad i nesvestice ne sumnjajte da je neurološka klinika Beograd vaša sledeća stanica. Neko će uz to osetiti i trnjenje ruku, nogu, blago žarenje. Oni koji imaju porblem sa pokretima, govorom, sluhom i vidom, poput duplih slika, privremenog slepila, problema sa hodanjem i ravnotežom već bi trebalo da sada sede na stolici kod neurologa. Ono što će vas dodatno ohrabriti da ga posetite jeste to što pregled ne zahteva nikakvu prethodnu pripremu. Poželjno bi bilo da na prvi neurološki pregled ponesete prethodnu lekarsku dokumentaciju drugih specijalista.

Kako izgleda pregled kod neurologa

Prvi deo pregleda podrazumeva razgovor s pacijentom, kada pacijent govori o svojim tegobama , koliko dugo traju, kakvi su simptomi, koliko su učestali. Ovaj deo rezervisan je i za porodična pitanja, u smislu anamneze, tačnije utvrđivanje ko je sve u porodici bolovao od neuroloških bolesti. Potom će neurolog preći na procenu fizičkih i psihičkih funkcija pacijenta. Kroz određene vrste testova neurolog će proveriti stanje svesti i očuvanost psihičkih funkcija. Testiraće i kako se pacijent snalazi u vremenu i prostoru, kako pamti, koliko otežano ili lako govori. Kada je reč o fizičkim testovima oni najpre podrazumevaju pregled moždanih živaca vida i sluha, koordinaciju pokreta, kao i refleks i tonus mišića, što se najčešće radi gumenim čekićem. Na osnovu procene daće dalje smernice za eventualno lečenje ili konsultovanje još nekog specijalste.

Dijagnostičke metode kao pomoć neurologu

U zavisnosti od pregleda i uopšte stanja pacijenta neurolog će i tražiti dodatna istraživanja. To su najčešće laboratorijska, genetska, ultrazvučna, neuroslikanje (skener ili magnet). Metode koje se često koriste u neurologiji su i elektroencefalografija i elektromioneurografija. Elektroencefalografija je neurofiziološka metoda uz pomoću koje se registruje moždana aktivnost preko elektroda koje se pozicioniraju na glavu. Na taj način se dobija grafički prikaz. Ova meetoda nalikuje EKG metodi kada se meri aktivnost srca. Bezbolna je i traje pola sata. Elektromioneurografija se sprovodi uz pomoću elektroda, tako što aparat registruje aktivnost mišića, perifernih živaca i neuromišićnih spojeva. Nije potpuno bezbolna jer se za registrovanje koristi iglasta elektroda koja liči na iglu. Većinu istraživanja moći ćete da uradite u vašem mestu, ali neka podrazumevaju posetu glavnom gradu i pregled neurologa u Beogradu. 

Neurolog i drugi specijalisti

Kako različite neurološke bolesti mogu da budu okidač za psihijatrijske poremećaje pacijenti ponekad nisu sigurni kom specijalisti treba da se jave. Nesumnjivo, za bolesti psihe nadležni su psihijatri, ali oni su od velike pomoći neurolozima naročito kod pacijenata koji boluju od hroničnih neuroloških oboljenja kao što su glavobolje, demencija, Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest. Naročito su značajni u pomoći pacijentima koji su preživeli moždani udar i koji se često susreću sa depersijom i otežanim pamćenjem. Takođe, značajna podrška neurolozima jesu i neurohirurzi. S obzirom na to da je neurologija nehirurška grana medicine, jasno je da neophodne intervencije na sebe preuzimaju neurohirurzi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *