Kako  bebu tokom leta zaštititi od toplote i sunca?

Kada postanete roditelji svakodnevno se srećete sa različitim izazovima. Jednako je zahtevno brinuti o bebi svakog dana, medjutim, neki dani se čine posebno teški zbog bebine razdražljivosti usled niskih ili visokih temperatura.

Leto je doba godine kada je briga o bebi vrlo iscrpljujuća i zahtevna, njoh su podredjene sve druge aktivnosti. Bebu treba tokom leta i velikih vrućina dobro zaštititi od visokih temperatura i jakog sunca. Tokom leta je izuzetno važno brinuti o pravilnoj hidrataciji i nezi beba, a kod tek rodjenih beba ta briga se udvostručava. Majke imaju toliko nedoumica počevši od toga kako da leti obuku bebu, kako da odaberu bebi pelene za vrućinu, kako da bebu zaštite od sunca i insekata.

Bebu leti treba oblačiti slojevito ali lagano

Leti svi imamo potrebu da se laganije obučemo, pa to pravilo važi i za bebe koje se inače oblače toplije no odrasli. Bebe tokom leta vole isto što i odrasli, da se rashlade kako bi mogle da podnesu vrućinu,  zato im prija odeća koja je lagana kako ne bi bila dodatno opterećenje prilikom velikih vrućina.

Beba ne može bez bebi pelene koja je sama po sebi već greje i čini jedan sloj u odevanju. Preko bebi pelene dovoljno je da se obuče laganija letnja odeća od prirodnih materijala. Pamučna odeća je najbolji izbor, ona će zaštititi bebu od iritacija u kombinaciji sa znojem. U jutarnjima časovima je oblačite slojevito, ispod benkice obavezno dodatnu majčicu ili lagani pamučni prsluk preko benke.

Slojevitog oblačenja se pridržavajte u idealnim temperaturnim uslovima, kada je temperatura oko 23°C. Na visokim temperaturima raskomotite bebu.  Preko bebi pelene koja je dodatno greje dovoljan je bodić ili tanka benkica. Čarapice su obavezne tokom dana. Noću je prekrivajte laganim pamučnim tanjim prekrivačima. 

Najbolji izbor bebi pelene tokom leta

Jedan od najvećih izazova tokom leta je izbor odgovarajuće bebi pelene. S obzirom na veliki ponudu pelena, donošenje odluke predstavlja stvarno pravi izazov. Tokom leta koža bebe je naglašeno osetljiva i vrlo lako dolazi do iritacija.

Kako bi se sačuvala organska barijera kože koja je glavna zaštita od gljivica i bakterija, uzročnika iritacija, najbolji izbor su čisto organske pelene. Čisto organska pelena jača i čuva zaštitni sloj kože bebe tokom letnjih meseci. Tokom letnjih meseci vodite se jednim pravilom prilikom izbora pelena ali i higijene vaše bebe: Što manje hemije!

Za pelene važi isto što i za odeću, treba da su od prirodnih materijala, komotne kako bi pružile apsolutnu udobnost. Tokom velikih vrućina bebi češće menjajte pelenu zato što se više znoji, ako se znoj zadržava u peleni koža je izložena mogućnosti od osipa, iritacije i ojeda koji je izuzetno neprijatan na visokim temperaturama. 

Hidriranje bebe tokom leta

Majčino mleko sadrži izbalansirani odnos hrane i vode, napravljeno je „po meri bebe“. Za odojčad je dovoljno samo da doje majčino mleko, u optimalnim spoljašnjim temperaturama ono zadovoljava potrebe bebe za vodom i prirodno gasi njihovu žedj. Tokom letnjih meseci roditelji treba da prate potrebe bebe za vodom.

Ukoliko boravi u toploj prostoriji ili su spoljašnje temperature iznad 35°C beba će više ožedneti, treba joj nuditi češće podoje i vodu koja je nezasladjena i prokuvana. Bebe koje piju formulu, i one u uzrastu izmedju 6 i 12 meseci kao i malu decu leti češće treba da nudite vodom izmedju obroka.

Kako bebu zaštititi od vrućine i sunca?

U letnjem periodu je veoma važno da se bebi ograniči boravak na suncu. Za bebe mladje od šest meseci lekari savetuju da se u potpunosti izbegava izloženost direktnom suncu, ako su napolju kolica se obavezno prekrivaju navlakama koje štite od sunca.

Bebe starije od šest meseci štite se od sunca kremanja za sunčanje, ali i za njih važi što manja izloženost. Ako roditeljima ne prija boravak na jakom suncu, onda tek neće prijati bebi koja ima smanjenu sposobnost da se oslobodi toplote. Kada su izloženi visokim temperaturama odrasli regulišu višak toplote u telu znojenjem.

Za razliku od odraslih, bebe imaju veoma malu sposobnost znojenja, one na visoke temperature reaguju tako što se „pregrevaju“, raste im telesna temperatura. Prvi znak pregrevanja je jako rumenilo u licu, a onda izrazito tople ruke i stopala. Bebe inače imaju hladnije ručice i stopala zbog još uvek nedovoljno razvijene cirkulacije. Zkoliko se napolju a primetite neki od ovih znakova, odmah joj promenite okruženje i vodite je u prostoriju gde je temperatura optimalna za letnje uslove.

Stan i auto rashladjujte klima uredjajima, ali vodite računa da oscilacija izmedju unutrašnje i spoljašnje temperature ne bude veća od 7°C. Klima nikada ne sme da duva u bebu. Desetak minuta pre izlaska isključite klimu kako bi se beba adaptirala na toplotu. Ukoliko se pridržavate svih saveta pred vama je jedno divno leto sa Vašom bebom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *