Kako dobiti stipendiju za studiranje u inostranstvu?

U životu se često puta nalazimo na prekretnici. To su uglavnom trenuci kada puno toga zavisi od naše odluke a školovanje i upis fakulteta svakako jeste životno pitanje svakog od nas.

Kako izabrati pravi fakultet? Da li se pri odluci voditi srcem ili racionalno posmatrati odluku o daljem školovanju? Da li studirati ono šta volimo ili ono šta nam daje veću i konkretniju perspektivu u budućnosti? Koliko novca imamo i da li ćemo moći da platimo željene studije? Da li će to biti u svojoj državi ili u inostranstvu? Kojim pravcem krenuti? Kako i kad započeti neke bitne korake poput upisa na fakultet, apliciranja za stipendiju, studentski dom ili studentski posao, stručnu praksu itd. Sve su ova važna i često stresna pitanja, sa kojima se student suočava u momentu kada odlučuje o upisu fakulteta ili nastavku započetog školovanja.

Najbolji savet jeste da budemo krajnje objektivni kada je studiranje u pitanju. Pogotovo kada je u pitanju studiranje u inostranstvu. Ono što većina studenata želi da zna jesu iskustva ljudi koji su već studirali u inostranstvu i koji su završili studije. Oni će vam dati najbolje informacije, iz prve ruke, o svemu što je važno i na taj način ćete uspeti da predupredite moguća iznenađenja ili neprijatnosti.

Važno je takođe da znate da studirati u inostranstvu i svojoj državi uglavnom nije isto. Razlike mogu biti na svim poljima, od momenta kada počinju predavanja, do načina na koji se predavanja odvijaju, načina i vremena koje je potrebno za apliciranje i mnoga druga pitanja na koja je potrebno naći odgovor. Takođe strani jezik može biti barijera. Pratite rokove, odluke, zakone, vaša prava i obaveze, budite u toku svih dešavanja vezano za vaše željene studije, informišite se. Prikupljanje informacija mora da počne na vreme. Ne dozvolite da vas nešto iznenadi.

studiranje u inostranstvu

Obzirom da studiranje u inostranstvu nije jeftino i većina studenata ne može u potpunosti da obezbedi novac potreban za studiranje, glavno pitanje, odnosno glavni zadatak većine studenata je:

Kako obezbediti stipendiju za studiranje u inostranstvu?

Studiranje i stipendije

Vrlo je važno da se na samom početku raspitate o rokovima, kako ne biste zakasnili sa apliciranjem, slanjem neophodne dokumentacije, pribavljanjem potrebnih papira, viza, dozvola itd. Možemo slobodno reći da pripremanje, za studiranje u stranoj zemlji, kreće jos u srednjoj školi.

Prva barijera sa kojom se susrećemo jeste strani jezik koji moramo da savladamo. Obično, jedan broj fakulteta zahteva od vas znanje jezika države u kojoj ćete studirati, mada većina međunarodnih, renomiranih univerziteta danas vrši predavanja i na engleskom jeziku. Neophodno je izuzetno dobro poznavanje engleskog jezika na pisanom i konverzacijskom nivou. To će vam omogućiti prethodno pohađanje sertifikovanih kurseva engleskog po određenim nivoima.

Zatim, procedure i rokove koje je neophodno ispoštovati, jer ukoliko zakasnite ili vam je dokumentacija nepotpuna možete ispasti iz trke za mesto na nekom od prestižnih svetskih fakulteta.
Nemojte se oslanjati na pravila koja važe kod nas. Mnogi fakulteti u inostranstvu ne započinju novu školsku godinu od oktobra kao što je slučaj kod nas. Negde se počinje od prvog januara a neki fakulteti daju mogućnost da za jednu školsku godinu završite dve nastavne, sve u zavisnosti od vašeg znanja sposobnosti i pravila fakulteta.

Novac je često problem za koji ne vidimo izlaz. Taj problem uspešno možemo rešiti stipendijama koje nam se nude kao mogućnost.

Kada su stipendije za studiranje u inostranstvu u pitanju postoje različite vrste, različiti uslovi i različite sume, odnosno neke stipendije ne pokrivaju celokupan trošak školovanja. Bitno je da znate: Da li imate pravo na stipendiju ili ne?

Mnogi fondovi za stipendiranje studenata ostaju neiskorišćeni iz razloga što studenti ne znaju da imaju pravo na stipendiju.

Načini stipendiranja u inostranstvu

Stipendije može dodeljivati fakultet na kojem studirate ili zemlja u kojoj studirate. Dakle, stipendije mogu pokrivati kompletan trošak studiranja u šta ulazi i trošak prevoza, smeštaja, ishrane, knjiga, ispita itd. Takve, potpune stipendije, uglavno daje država u kojoj studirate a nazivaju se nacionalne stipendije. Sa druge strane postoje stipendije koje pokrivaju samo jedan deo troškova, knjige, ispite, školarinu i ona je karakteristična za fakultete koji ih daju a nazivaju se akademske stipendije.

Stipendije mogu da daju i pojedinci koji imaju takve mogućnost, zatim firme i kompanije koje žele na taj način da pomognu školovanje mladih ljudi, ili kompanije koje imaju potrebu za određenim kadrovima, zatim organizacije koje se bave humanitarnim radom, određeni fondovi, zadužbine itd. Obično, svaki od potencijalnih davalaca stipendije, bilo da su u pitanju pojedinci, država ili organizacije, ima propisana pravila kako i na koji način možete steći pravo na stipendiranje.

Informišite se na vreme koja su vaša prava i obaveze i na koji način možete doći do određene stipendije. Na vreme krenite sa prikupljanjem informacija, jer često ovaj postupak može da traje i do godine dana. Nećete biti jedini koji želi za sebe neku od ovih stipendija pa se stoga odluke donose relativno dugo, jer obično pre odluke sledi rok za podnošenje prijava i slično.

Kao opcija finansiranja studija jesu i studentski krediti. Organizacije koje daju ovakve kredite takođe imaju svoja pravila i procedure, načine otplate, period itd. Sve je ovo vrlo važno da znate pre nego se odlučite za neku od navedenih opcija.

Najvažnije od svega je znati da stipendije postoje, da imate pravo na nju i da imate potrebnu dokumentaciju i preduslove. Tu je već pola posla završeno.

Kako je mnogo naših studenata odlučilo da svoje školovanje nastavi u Austriji, u nastavku teksta možete više pročitati o stipendiranju i uopšte o studijama u ovoj državi.

Kako studirati u Austrji – Beču

Veliki broj novih studenata ili postdiplomaca- mastera i doktoranata odlučuju se da svoje studiranje započnu ili pak završe u Austriji. Austrija je država koja ima izuzetno kvalitetne visokoškolske ustanove, međunarodno priznate programe studiranje, ali i odlične uslove koje nudi studentima iz bilo kojeg dela sveta da dolaze. Veliki je procenat studentske populacije koju čine studenti stranci. Po nekim istraživanjima samo u Beču studira oko 30 posto studenata stranaca na svim fakultetima, a poslednjih godina najvise je studenata medicine i tehničkih nauka, umetnosti, filozofije i ljudskih prava.

Gradovi za koje se studenti najčešće odlučuju kada je u pitanju studiranje u Austriji jesu na prvom mestu Beč o čemu govori i visok procenat studenata stranaca, zatim Grac, Linc, Salcburg, Insburg. Svi ovi gradovi nude veliki izbor visokoškolskih ustanova i izuzetne uslove studiranja, pitanje je samo šta želite da studirate. Najrenomiranija visokoškolska utanova u Austriji jeste “Bečki Univerzitet ili kako se još naziva “glavni univerzitet”, koji broji oko 65.000 studenata u svakom momentu. To je i jedan od najvećih univerziteta na nemačkom govornom područiju. Međutim i u drugim gradovima se takođe nalaze veoma ugledni univerziteti i fakulteti.

fakultet

Pored državnih visokoškolskih institucija Austrija ima i privatne, vrlo renomirane fakultete na kojima takođe studira veliki broj stranaca. Po nekim statistikama najviše je studenata iz Nemačke, Turske, Mađarske i Italije, zatim Poljske i Slovačke a nije zanemarljiv ni broj naših studenata koji su završili osnovne ili pak postdiplomske studije u Beču.

Privatni fakulteti u Austriji imaju nešto drugačije uslove upisa nego državni i potrebne su vam malo drugačije predispozicije. U zavisnosti od fakulteta i odluke rektorata cene studiranja su razlicite i njih možete dobiti direktnim kontaktom sa određenim fakultetom.

Potrebno je da znate jezik na vrlo visokom novou. Uglavnom biće vam potrebno znanje nemačkog ili engleskog jezika.
Privatni fakulteti imaju svoje uslove za upis koji su različiti za svaki fakultet. Neki fakulteti traže i radno iskustvo u onoj grani koju želite da usavršite studiranjem kod njih. Često je neophodno polaganje testova znanja koji su neophodni za rangiranje i upis, zatim pojedinačni razgovori sa upravom fakulteta i td. Dakle uslovi nisu striktni za svaki fakultet već zavise od politike fakulteta i internih odluka svake ustanove posebno.

Kada se student odluči za studiranje u Beču potrebno je da kontaktira izabranu visokoškolsku ustanovu kako bi se upoznao sa uslovima i važećim pravilima na osnovu kojih se vrši upis.
Obzirom da Srbija nije članica EU uslovi oko upisa su donekle drugačiji. Kada dobijete relevantne podatke o potrebnoj dokumentaciji i apliciranju, ceni studiranja, smeštaju, roku upisa i slično krećete sa upisom. Danas je gotovo na svim fakultetima moguće apliciranje i slanje dokumentacije elektronskim putem.

Šta je važno da napomenemo? Da biste mogli da studirate u Austriji morate prvo da položite prijemni ispit i da se upišete na željeni fakultet u državi u kojoj živite. Taj fakultet mora biti međunarodno priznat, mora imati akreditaciju koju izdaje Ministarstvo prosvete. Veliki broj fakulteta kod nas ima potpisane međunarodne sporazume sa srodnim fakultetima u Austriji pa je većinu posla oko apliciranja za studiranje moguće obaviti i kod nas a sve to se završava u saradnji sa fakultetom u Austriji.

Sta je još važno da znate? Osnovni jezik je nemački mada postoje programi studiranja i na engleskom jeziku. Morate imati visok nivo poznavnja a to je najmanje nivo B2.

studiranje u austriji

Takođe je moguće završiti i postidplomske studije u Beču.
Studentska viza je neophodna ukoliko želite da studirate u Austriji. Za postupak oko izdavanja vize možete se raspitati u diplomatsko- konzularnim predstvaništvima kod nas ili u Beču.

Ukoliko student želi da radi tokom studiranja moguće je uz radnu dozvolu.

Stanovati možete u studenstkim domovima, ima ih dovoljno međutim i tu postoje procedure i rokovi za konkurisanje. Kao student imate obavezu da uplaćujete zdravstveno osiguranje na mesečnom novou. Cenu školarine je najbolje proveriti direktno sa svakim fakultetom posebno.

Stipendije za studiranje u Austriji

Da vas u startu ohrabrimo, da je moguće dobiti stipendiju za studiranje u Austriji.

Postoje fondacije i organizacije koje nude stipendije za najbolje studente, postiplomce ili pak za neka zanimanja posebno. Ono što je važno da znate jeste da se često dešava da studenti nisu upoznati da imaju mogućnost stipendiranja pa se veliki deo budžeta namenjen stipendiranju ne iskoristi. Morate biti uporni, poštovati procedure, slati potrebnu dokumentaciju na vreme i detaljno se informisati kada su stipendije u pitanju.

Stipendije često ne pokrivaju cele troškove školovanja već samo određeni deo. Obično se kreću u rasponu od 900-1100 evra mesečno, a možete ih dobiti od različitih organizacija koje deluju na teritoriji Austrije ali i na teritoriji naše zemlje. Da biste dobili stipendiju morate da ispunjavate propisane uslove, između ostalog da niste zaposleni u stalnom radnom odnosu koji vam donosi redovnu mesečnu zaradu. Pored organizacija koje se bave finasiranjem i davanjem stipendija neki gradovi i opštine u našoj zemlji takođe stipendiraju najbolje studente.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *