releji

Kako funkcioniše odloženi start aparata za domaćinstvo

Da savremena tehnologija nudi brojna rešenja za mnoge teškoće sa kojima su se ljudi ranije u velikoj meri susretaili, sada je već poznato. Iako na tržištu postoje mnogi uređaji koji i te kako olašavaju rad određenih uređaja, pa samim tim i funkcionisanje ljudi, jedino njihovom pravilnom upotrebom može da se govori o pozitivnim stranama korišćenja.

Međutim, da bi to zaista i moglo da se kaže, vrlo je važno biti upoznat sa osnovnim karakteristikama tih uređaja i načinom njihovog funkcionisanja, te sa načinom njihovog korišćenja na rpavilan način. 

Čemu služe vremenski releji?

Uopšteno govoreći, u pitanju su uređaji koji se koriste kako bi bilo ograničeno vreme korišćenja, odnosno rada nekog uređaja. Bez obzira koji je uređaj u pitanju, ako se na njemu koriste vremenski releji, onda takav uređaj može da bude ili uključen ili isključen u određenom trenutku. Isto to se odnosi i na korišćenje vremenskih releja u okviru nekog procesa. 

Na takozvanu DIN šinu će biti montirani vremenski releji. A ako neko želi da na konkretnom uređaju bude podešena sekvenca kako uključenja, tako isto i isključenja, onda je neophodno da bude povezano nekoliko vremenskih releja u nizu. 

Opet u zavisnosti od toga o kakvim se uređajima ili procesu radi, te od toga kakvi su tačno zahtevi klijenata, zavisiće i koliki je opseg podešavanja releja, kojim će biti kontrolisano uključenje ili isključenje konkretnog uređaja. Podrazumeva se i da taj period i te kako zavisi od samog proizvoda i njegovih karakteristika, ali u većini slučajeva se na tržištu mogu kupiti vremenski releji čiji je opseg podešavanja od svega nekoliko milisekundi, pa do čak stotinu sati. 

Vrlo je važno da te uređaje podešavaju stručna lica, budući da je neophodno da na kontaktima ne bude napona. 

Koji tipovi vremenskih releja su najčešći na tržištu?

Podrazumeva se da vremenski releji mogu biti različitih karakteristika, što sve uglavnom zavisi od proizvođaća do proizvođača. 

Kada su u pitanju vremenski releji sa jednom funkcijom imaju opseg napona između 24 i 240 V AC ili V DC. Širina tih releja je obično 17,5 milimetara, a nude se u varijantama koje podrazumevaju odloženo aktiviranje, odnosno odloženo isključivanje. 

Postoje na tržištu i vremenski releji sa duplom funkcijom. Takvi uređaji podrazumevaju obe funkcije u isto vreme, tako da je na njima moguće podesiti i funkciju odloženog aktiviranja i odloženog isključenja. Praktično se istovremeno mogu podesiti te dve funkcije. 

Izuzev njih, na tržištu se mogu pronaći i višefunkcijski vremenski releji. U većini slučajeva su u pitanju uređaji koji imaju čak sedam funkcija. Osim odloženog aktiviranja i odloženog isključenja, ali sa kontrolisanim ulazom, na takvim vremenskim relejima je dostupno još pet funkcija. Dostupna je i opcija odloženog aktiviranja sa kontrolisanim ulazom, zatim prednje i zadnje ivice impulsa na kontrolnom ulazu, pa prednja ivica impulsa može da bude naponski kontrolisana i na kraju, dostupna je i funkcija treptanja, odnosno prvo isključeno stanje. 

Ne samo da su na tržištu dostupni pomenuti vremenski releji, već se mogu kupiti i trepćući releji, kao i utični višefunkcijski vremenski releji, te releji sa jednom funkcijom, dvovremenski multifunkcionalni releji, kao i testeri za sigurno osvetljenje. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *