Kako izabrati adekvatan štap za pecanje?

 

Kada je prodaja ribolovačke opreme u pitanju, uvek je odlična ideja poslušati savet iskusnog ribolovca. A evo koje smo smernice pripremili za sve početnike pecaroše kako bi se lakše snašli pri kupovini. Prema težini bacanja razlikuju se tri kategorije štapova i to teška, laka i srednja. Za lov bele ribe koriste se uglavnom laki štapovi, pa se oni koriste kada se lovi deverika, babuška, skobalj ili bodorka. njihova težina bacanja je oko 40g. 

Za lov krupnije bele ribe i grabljivica koriste se srednji štapovi. Prilikom kupovine ovih štapova treba imati na umu i mesto pecanja, mamci, ali i težina ribe koju očekujete. Dužina ovih štapova jeste između 2 i 4 metra. Za sve one koji vole pecanje iz čamca ne savetuje se kupovina dugačkog štapa, jer će pri prihvatanju ribe biti smetnji. Pravo rešenje za pecanje sa obale i zabacivanje mamca na daljinu do 50 metara ili za privlačenje ribe između prepreka i lokvanja jesu štapovi dužine oko 4 metra. Njihova težina bacanja je od 40g do 80g.

Teški štapovi su obično iz dva dela i previđeni su za lov soma, krupnog šarana i amura. Ređe je reč o teleskopskim štapovima, a pošto su veoma kruti, imaju težinu bacanja i preko 80g i dostižu i do 200g. Kada je reč o dužini, sličnih su dužina kao i srednji štapovi. Brzina i oštrina kontre zavisi od akcije.

Svaki ribolovac treba da ima na umu da je adekvatna ribolovačka oprema presudna za dobar ulov, jer ako nemate dobar štap, onda ni dobrog ulova neće biti.

Kako se koriste šaranski, a kako štapovi bez sprovodnika?

Šaranski štapovi obično su dugi oko 3,6 ili 3,9 metara. Njihova težina bacanja kreće se od 2,5 do3,5 metra. U pitanju su štapovi koji se sastoje iz dva dela, ali u ponudi se mogu naći i teleskopski štapovi koji imaju slične karakteristike. Najčešće se koriste za pecanje šarana na velikim daljinama, a poželjno je da budu dovoljno kruti kako bi težinu olova mogli da nose.

Štapovi bez sprovodnika koriste se za pecanje ribe na plovak. U zavisnosi od namene štapovi bez sprovodnika mogu biti i do 3 metra dužine, a takmičarski štapovi mogu da budu i preko 10m dugi. Reč je o štapovima koji se sastoje iz nekoliko delova i jedan deo se uklapa u drugi, pa se zato i nazivaju teleskopski štapovi. Ranije su izrađivani od fibera, a kada se pojavio karbon koji je znatno lakši onda su štapovi počeli da se prave od karbona. Štapovi napravljeni od karbona kod nas su posebno popularni, pa se na tržiđtu može naći veliki broj modela različitih proizvođača i različitih cena.

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi su počeli da se izrađuju u Italiji. Reč je o dugim štapovima koji imaju sprovodnike i mesto za mašinicu. Koriste se prilikom pecanja belih riba na velikim rekama gde ribolovci nisu u mogućnosti da zabace štap bez sprovodnika, jer je neophodan daleki izbačaj. Osnovu bolonjez štapova čine teleskopski štapovi koji imaju sprovodnike. Najčešće se koriste u kombinaciji sa laganim i malim mašinicama čiji je stepen prenosa veliki.

Dubinski štapovi služe za pecanje riba koje plivaju po dnu. To su najčešće dvodelni štapovi, a danas su posebno na tržištu traženi teleskopski štapovi koji su za ovu vrstu ribolova predviđeni.

U zavisnosti od ribe koja se peca i voda ne kojima se peca dubinski štapovi se koriste za teški, laki i srednji ribolov.

Zato prvo mora da se nabavi odlična ribolovačka oprema, pa tek onda da se krene u ozbiljan ribolov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *