Kako izabrati monitor za računar?

Dokazano je da visoka cena ne znači uvek najbolje performanse. Zato je važno razmotriti različite brendove i modele monitora pre nego što donesete konačnu odluku.

Prilikom razmatranja ključnih tehnologija, kvaliteta izrade i potreba korisnika, možete pronaći odličan monitor koji će zadovoljiti vaše zahteve, a da pritom ne morate da ispraznite novčanik. Prodaja monitora nudi vam mogućnost da pronađete idealno rešenje za svoje potrebe, bez prekomernog trošenja novca.

Da bismo vam pomogli u donošenju odluke, u ovom članku istražićemo ključne tehnologije, njihove prednosti i nedostatke, kao i primene u različitim oblastima tehnologije i uređaja. Na kraju, odluka je na vama.

LED, IPS i VA tehnologije

Današnji monitori pružaju raznovrsne mogućnosti i tehnologije koje mogu zadovoljiti različite potrebe korisnika. LED i LCD su među najtraženijim tehnologijama, svaka sa svojim posebnim prednostima.

LED (Light Emitting Diode) monitori koriste diode za pozadinsko osvetljenje. Zahvaljujući tome  su energetski efikasni i pružaju svetle, živopisne boje, što je odlično za gledanje filmova i svakodnevnu upotrebu.

Skoro 99% tržišta danas čine tri vrste LCD ekrana:

  1. TN (Twisted Nematic) paneli su pristupačniji po ceni, ali imaju ograničen opseg boja i brzi odziv. Njihovi uglovi gledanja su manje impresivni, zbog čega se najčešće koriste u gejmerskim monitorima.
  1. IPS (In-Plane Switching) predstavlja vrstu LCD monitora sa izuzetno širokim uglovima gledanja i preciznim prikazom boja. Njihova doslednost u kvalitetu slike čini ih idealnim za profesionalnu upotrebu u grafičkom dizajnu i uređivanju fotografija. Osim toga, brz odziv čini ih odličnim izborom za gejming.
  1. VA (Vertical Alignment) monitori koriste tečne kristale za dublju crnu boju i veći kontrast. Ova tehnologija nudi visokokvalitetan prikaz slike i preciznost boja. Osim toga, omogućavaju široke uglove gledanja i brži odziv u odnosu na druge tehnologije – kombinacija najboljeg iz dva sveta.

G-Sync ili FreeSync: Koji je bolji izbor?

G-Sync i FreeSync su tehnologije koje sinhronizuju brzinu osvežavanja monitora sa izlazom grafičke kartice, eliminisući lag i cepanje prikaza slike. G-Sync sa NVIDIA tehnologijom, ima ugrađeni skaler koji omogućava glatko prikazivanje nižih frekvencija kadrova bez gubitka kvaliteta slike.

S druge strane, FreeSync, razvijen od strane AMD-a, je otvorena tehnologija koju može bilo ko da koristi. Međutim, može postojati razlika u glatkoći prikaza nižih frekvencija kadrova u poređenju sa G-Sync.

Kada je u pitanju izbor, cena igra važnu ulogu. G-Sync monitori su često skuplji zbog potrebnog dodatnog hardvera, dok FreeSync može da radi nezavisno od izbora grafičke kartice.

Ipak, G-Sync nudi dodatne tehnološke prednosti. Konačna odluka između ove dve tehnologije zavisi od vaših ličnih afiniteta i budžeta. Bez obzira na izbor, obe tehnologije pružaju dobar performans i poboljšano iskustva prikaza slike na monitoru.

Kako izabrati savršenu veličinu monitora?

Kada koristimo monitor za računar, važno je da postavimo idealnu poziciju ekrana, koja će omogućiti da nam sredina monitora bude u visini očiju. Ovo znači da će dijagonala ekrana biti određena, jer ako je prevelika, moraćemo okretati glavu da bismo videli svaki deo slike.

Danas je 24 inča standardni minimum koji se preporučuje za monitore, osim ako nemate ograničen prostor. Veličine mogu da idu do 50 inča. Ali, za praktičnu upotrebu, često se preporučuje između 27 i 30 inča.

Odnos stranica monitora takođe igra važnu ulogu. UltraWide monitori, sa odnosom stranica 21:9 i dijagonalom od 32-34 inča, pružaju ogromnu širinu slike.

Ovi monitori mogu biti zamena za korišćenje dva monitora, posebno za aktivnosti poput video montaže, grafičkog dizajna i rada sa više dokumenata istovremeno.

Izbor rezolucije ekrana

Prilikom biranja rezolucije monitora, važno je pažljivo izabrati odnos stranica i veličinu ekrana kako biste dobili izvanredan prikaz slike. Pripazite da rezolucija odgovara veličini ekrana, jer niska rezolucija na velikom ekranu može izgledati neprivlačno, posebno ako se nalazite blizu monitora.

Takođe, budžet i namena monitora bi trebalo da budu važni faktori prilikom odabira rezolucije. Preporučujemo da se za 24-inčne monitore ne spuštate ispod Full HD rezolucije.

Uz to, imajte na umu i konfiguraciju vašeg računara koji će biti povezan s monitorom. Ekrani najbolje prikazuju sliku kada rade u svojoj maksimalnoj rezoluciji.

Iako podržavaju niže rezolucije, slika neće biti oštra jer neće biti prikazana „piksel po piksel“. Dakle, ako kupite 4K monitor, a vaš računar jedva može da prikaže Full HD sliku u igrama, to će biti rasipanje novca, a monitor neće biti iskorišćen u punom potencijalu.

Frekvencija osvežavanja i brzina odziva monitora

Monitori pružaju različite frekvencije osvežavanja, za razliku od televizora koji obično koriste 50/60 ili 100/120 Hz. Frekvencije monitora se kreću od 60 Hz do 360 Hz, sa međuvrednostima.

Niže frekvencije su sasvim prikladne za svakodnevnu upotrebu. Međutim, za gejmere se preporučuju monitori sa frekvencijama iznad 120 Hz, u skladu sa njihovim budžetom.

Pored frekvencije osvežavanja, odziv monitora takođe ima značajnu ulogu, posebno za gejmere. Odziv predstavlja brzinu kojom piksel može promeniti boju. Standardni monitori danas obično imaju odziv od pet milisekundi, pa se preporučuje izbegavanje onih sa sporijim odzivom.

Gejmeri će težiti monitorima sa odzivom od jedne milisekunde ili još bržim, kako bi brzina promene slike što vernije pratila njihove reakcije.

Izbor Monitora: Virtuelno uživanje ili verne boje?

Kada se odlučujete koji monitor da kupite, prvo razmotrite njegovu primarnu namenu.

Za igranje igara, TN panel sa većom frekvencijom osvežavanja i bržim odzivom je idealan. Zakrivljeni ekran pruža dublju imerziju.

Za profesionalni rad poput grafičkog dizajna, IPS ekran daje vernije boje iz svakog ugla, s visokom rezolucijom za detalje. Široki ekran olakšava raspoređivanje alatki. 

Kompromisno rešenje između ova dva tipa su monitori sa VA ekranima, pružajući bolji prikaz od TN panela, a približan IPS performansama.

Na kraju, pravi izbor za vas će zavisiti od kombinacije ovih faktora i vašeg planiranog budžeta za monitor. Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći pri odluci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *