Kako izgleda 11. nedelja trudnoće

Jedanaesta nedelja trudnoće predstavlja treći mesec vašeg drugog stanja. Vaša beba se sve više razvija i do sada su joj se potpuno razvili i prstići na rukama i nogama. Iako je gotovo kraj drugog trimestra, nekim trudnicama mučnina ne jenjava i traje bezmalo do samog porođaja. Najčešči simptomi u 11. nedelji su učestalo mokrenje, osetljivost i promene u grudima, mučnina i povraćanje, žudnja za hranom i odbojnost određene hrane, nadimanje i gasovi kao i nesvestica.

Koliko je beba velika u 11-oj nedelji trudnoće?

Beba je sada dugačka oko 4cm i veličine je šljive. Kako je  11 nedelja trudnoće u toku, beba formira prste na rukama, nogama i javljaju se nove karakteristike: folikuli dlake se formiraju na čitavom telu. Takođe, ove nedelje počinju da se razvijaju nokti na rukama i nogama.

U narednih nekoliko nedelja i sami nokti će početi da rastu, tako da ne zaboravite da dodate makazicu za nokte za bebe na svoju listu za kupovinu. Dok traje 11. nedelja trudnoće, beba razvija različite ljudske karakteristike – ruke i stopala, uši skoro u konačnom obliku, otvorene nosne prolaze na vrhu malenog nosa, jezik i nepce u ustima i vidljive bradavice.

Iako još ne možete da znate kakav će biti pol bebe, jajnici se razvijaju ako je devojčica. Naravno, ukoliko tokom ove nedelje uradite prenatalni test možete saznati pol bebe, a rezultate dobijate uglavnom do 10 dana od dana kad ste uradili test, kako bi se potrebne provere izvršile.

Položaj bebe se menja

Telo vaše bebe se ispravlja, a torzo se izdužuje.  Druge poze koje vaša beba sada može zauzeti jesu istezanje, salto i okretanje napred.

Vaše telo u 11. nedelji

Ukoliko vam se čini da vam krči stomak niste se prevarili. Možda ovih dana osećate više glad – i to je dobro. To je znak da vam jutarnja mučnina popušta i apetit jača. Poslušajte savet da ne preterujete sa hranom, tačnije nemojte se prejedati.

Čuli ste za čuvenu rečenicu da sada jedete za dvoje. Ipak pokušajte da se postepeno ugojite birajući najhranljivije namirnice tokom trudnoće i maksimalno smanjite brzu hranu. U 11. nedelji trudnoće, vaš donji stomak verovatno počinje malo da viri i trudnoća se može naslutiti.

Nadimanje i podrigivanje

Čak i ako vam je stomak i dalje ravan, ljudima oko vas je jedva primetno da ste u drugom stanju. Međutim, vi ćete najbolje primetiti razliku po garderobi, jer ćete primetiti da pantalone ne možete više lagano zakopčati i kako vreme bude odmicalo neće vam više ni biti prijatno u pantalonama i farmericama. Zamenićete ih pamučnim helankama ili nekim drugim komadom odeće koji će vam biti udoban.

Hormon progesteron je odgovoran za nadimanje, podrigivanje i za pojavu češćih gasova. Na stranu nuspojave, ovaj hormon je sjajan jer je jako bitan za održavanje zdrave trudnoće. Želimo da vas uputimo da ta neugodna nadutost koju osećate u stomaku, posebno nakon jela, kako trudnoća bude odmicala će se pojačavati kod nekih žena. Kako materica raste, ona će stiskati stomak i creva stvarajući veći pritisak na digestivni trakt i izazivajući da se osećate još više naduto.

Pozitivna strana je činjenica da vaša beba neće osetiti vašu bol. U stvari, vaša beba je nesvesna svih vaših crevnih tegoba, čak je može umiriti zvuk vaše želudačne reakcije. Minimizirajte nadimanje izbegavanjem hrane kao što su pasulj, pržena hrana, gazirana pića i slatkiši.

Možda vas zanima i 10 ranih znakova trudnoće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *