Kako olakšati život starijim osobama?

Zahvaljujući napretku medicine životni vek se produžio. Na našim prostorima sve je više starih, a sve manje se iz godine u godinu rađa dece. Postavlja se pitanje šta donosi treće doba i kako se pripremiti za njega. Isto tako postavlja se pitanje i kako adekvatno brinuti o našim starima i kako im olakšati i ulepšati poslednje godine života.

Starenje ne prihvataju svi isto. I dok neki zapadaju u stanje apatije i depresije, kao i preispitivanje celokupnog života, drugi i u poznim godinama vode aktivan i dinamičan život, rade na sebi i svakodnevno unapređuju kvalitet svog života.

Jedna od nedoumica svakog ko ima stare roditelje, bake ili deke, ili rođake o kojima mora da brine je i da li je dom za stare dobro rešenje. Hoće li našim namilijijim biti bolje u svojoj kući čak i kada to podrazumeva da veći deo dana budu sami ili će im biti lakše i lepše uz vršnjake i osoblje koje će brinuti o svim njihovim potrebama.

Postavlja se pitanje kako navesti stare da aktivno i kvalitetno provode vreme? Evo nekoliko predloga.

Izleti za stare

Mnoge gradske opštine organizuju besplatne izlete za penzionere. Uglavnom su u pitanju putovanja po Srbiji, pa je na taj način spojeno lepo i korisno: stariji se druže, borave na svežem vazduhu, obilaze kulturno-istorijske znamenitosti koje možda nisu u mladosti ni imali prilike da vide, a, s druge strane, promoviše se domaći turizam.

Radionice, kursevi, rekreativni programi

Treće doba često pruža priliku da osoba nauči ili proba nešto novo, pa se tako starija lica, uz podršku najbližih, odlučuju za različite programe i kurseve, koji su često za njih i besplatni. Rekreativno plivanje, kursevi jezika, slikanje, radionice pletenja ili heklanja, časovi joge ili plesa…potrebno je samo izabrati.

Kućni ljubimac

Ukoliko vaši stari žive sami, a vi niste u prilici da ih često posećujete, možda je kućni ljubimac pravi prijatelj uz kog će prekratiti vreme i osećati se bolje. Vodite samo računa o tome koliko osoba često izlazi u šetnju i koliko će biti u stanju da adekvatno brine o psu ili mački koju joj poklanjate.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost i redovno vežbanje u starosti doprinose kondiciji i boljem telesnom zdravlju, ali poslednja istraživanja dokazuju da i um čine mlađim. Dovoljno je i samo brzo hodanje ili šetnja da bi stari i u poznijim godinama zadržali vedar duh i osećali se bolje.

baka-deka

Uključite svoje roditelje u život svoje dece

Bake i deke treba da budu uključene što više u život svojih unučića i od toga imaju koristi svi. Stari jer se osećaju korisno i lepo u društvu najmlađih, a i vi, jer znate da imate na koga da se oslonite kad neko treba da vam pričuva decu, a najveću korist imaju mališani, jer su trenuci sa babama i dedama dragoceni.

Dnevni klubovi i centri za stare

Dnevni klubovi i centri su pravo mesto za sve koji su željni druženja i razgovora. Prilika su za stare da izađu iz kuće, da budu aktivni i kreativni, da steknu nova prijateljstva, da nauče nešto novo… Ovde se organizuju različita takmičenja, šahovske partije, proslave, igranke, igraju se društvene igre, raspravlja o političkoj situaciji u zemlji. Za svakog se nađe po nešto.

starija-lica

Dom za stare

I na kraju ostaje dom za stare ukoliko utvrdite da je osobi bolje da bude pod stalnom brigom stručnog tima. Odluku nije lako doneti, ali se često ispostavi da je tako za svakog bolje. Vi ste sačuvali svoj porodični mir, a vaši stari se osećaju bolje u društvu onih koji su u istoj situaciji kao oni. Da bi sve bilo tako, naravno, potrebno je da se detaljno raspitate o tome kako funkcioniše dom u koji smeštate svoje stare, kakve aktivnosti i usluge pruža, kakvi su zaposleni, kao i koliko je stručno medicinsko osoblje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *