Kako postati špijun

Idemo redom.
Prva stvar je da morate da shvatite da, ukoliko želite da postanete špijun, to neće značiti da ste baš odmah u fazonu Džejms Bonda, ili bilo kog tajnog agenta kojeg ste imali prilike da gledate na filmu, ili susretnete na stranicama omiljenih špijunskih romana. Ništa od toga nema baš veze sa realnošću. Nećete ubijati ljude, nećete voziti brze automobile, nećete zavoditi prezgodne strane agente, nećete koristiti mega kul špijunsku opremu, nećete deaktivirati bombe u poslednjim sekundama pre eksplozije. Za većinu poslova u obaveštajnoj službi zapravo nećete dobiti ni pištolj.

Skoro svi shvataju da im posao neće biti uzbudljiv koliko je Džejmsu Bondu ili  Džejsonu Bornu, i da nema ništa od špijunske opreme koja običnu olovku maskira u daljinski upravljač najnovijeg Aston Martina, međutim čak ni oni realističniji špijuni, prikazani recimo u romanima Džona Le Karea, ne odgovaraju zapravo realnosti sa kojom ćete se susresti.

Evo šta je Somerset Maugham, koji je bio špijun MI6, napisao o stvarnom špijunu u njegovom romanu Ashenden: rad agenta u obaveštajnom odeljenju je u potpunosti ekstremno monoton i neuobičajeno monoton. Većina prikupljenih podataka na kraju se ispostavi kao potpuno beskorisna.

Dakle, da sumiramo najvažniju lekciju o tome šta znači postati špijun – nema oružja, nema borbi, nema brzih automobila, nema zabavne špijunske opreme ni zgodnih agenata drugih službi koje treba zavesti. Umesto svega toga spremite se za težak i naporan rad, sličan mnogim drugim kancelarijskim obavezama. Kao pomoć može vam poslužiti brojna špijunska oprema kao što su: GPS pracenje vozila, prisluškivači, bubice i drugo. Jeste li spremni?

Kako se prijaviti?

Bitno je napomenuti da obaveštajne službe pored agenata koji rade na terenu, zapošljavaju ljude i za manje glamurozne poslove, kao što su analitičari, prevodioci i IT stručnjaci – na kraju krajeva neko mora i da osmisli špijunsku opremu koju maštate da dobijete. Šta vam je neophodno na početku? Ne smete imati nikakve probleme sa zakonom. Bilo kakav kriminalni dosije po pravilu znači zatvorena vrata u obaveštajnoj službi. Konzumiranje nedozvoljenih supstanci je takođe zabranjeno, i znajte i očekujte da ćete biti testirani. Bilo bi poželjno da imate univerzitetsku diplomu, i da ste spremni da često putujete. Što više jezika govorite, to je veći plus za vas.

To su neki osnovni kriterijumi, ali dobiti posao tajnog agenta vrlo je teško i konkurencija je jako ozbiljna. Kao ilustracija može poslužiti podatak da se u CIA mesečno prijavi oko 10 000 ljudi. Tako da morate biti svesni da se nečim morate izdvojiti iz mase.

Mnogi bivši špijuni kao najbrži način da dobijete posao, ili da se bar izdvojite u moru aplikacija, navode opciju učenja stranog jezika. Naučite ili jezik najvećeg neprijatelja vaše zemlje, ili jezik neke svetski bitne , ali male države, koji retko ko govori tečno. Fizička spremnost se takođe uzima kao plus, a bitno je i pokazati da ste svesni da posao tajnog agenta ne počinje u devet i ne završava se u pet. Ne zaboravite i da proces u koji ulazite može da potraje i preko šest meseci, a nekada i do dve godine, zbog obmnih provera koje službe rade, pre nego li vas zaposle. Zbog toga ne napuštajte svoj redovan posao, čitajte špijunske romane, gledajte filmove o Bondu i maštajte o špijunskoj opremi koja vam olakšava budući posao, i čekajte svoju priliku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *