Kako postupiti u slučaju smrti osobe u inostranstvu?

Bilo da se radi o turistima ili osobama koje su na radu u inostranstvu, žive u nekoj inostranoj zemlji, ali žele da nakon svoje smrti budu sahranjeni u svojoj domovini, procedura kada smrt nastupi i procedura prevoza pokojnika je uvek slična ili ista. Važno je da kao osoba koja je ostala da se pobrine o celom procesu prevozaa i sahrane ostanete pribrani i da, u najboljem slučaju, angažujete profesionalnu pomoć u vidu pogrebnog preduzeća koje vrši prevoz pokojnika u okviru zemlje i iz inostranstva.

Naravno, pogrebne firme osim prevoza vrše i ponudu ostalih usluga, prodaje potrebne opreme, vršenja potrebnih običaja, pa će vam i u tom pogledu olakašati celokupnu situaciju.

Kako postupiti u slučaju smrti?

Kada se dogodi da osoba umre u inostranstvu veoma je važno da istog momenta obavestite nadležnu hitnu službu kako bi izašla na teren i konstatovala smrt. To će omogućiti dobijanje izveštaja lekara koji je neophodan za dalje dobijanje dozvole kako bi se prevoz pokojnika organizovao.

Ako osoba umre u nekoj ustanovi poput staračkog doma, u zdravstvenoj ustanovi, nadležni lekari će obaviti potreban posao i obavestiti vas o daljim koracima. Ako, pak, do smrti dođe na javnom mestu, celokupnu proceduru na sebe preuzimaju ne samo hitna pomoć, već i policija, kako bi se ustanovio uzrok smrti i eventualna potreba za obdukcijom. 

Nakon svega ovoga, na red dolazi organizacija za prevoz pokojnika i dobijanje sprovodnice. Poslužićemo se primerom prevoza pokojnika iz Nemačke.

Kako organizovati prevoz pokojnika iz Nemačke?

Bilo da je potrebno organizovati prevoz pokojnika iz Nemačke za Srbiju ili iz neke druge države, procedura je u potpunosti ista ili sa malim razlikama. Potrebno je dobiti sprovodnicu, odnosno dozvolu da se posmrtni ostaci prevezu iz jedne zemlje i dovezu u Srbiju kako bi se sahrana obavila. To može uraditi neki od članova porodice ili mogu opunomoćiti radnike pogrebnog preduzeća angažovanog za prevoz pokojnika. 

Kako bi se sprovodnica dobila potrebno je određenu dokumentaciju skupiti i predati nadležnom konzulatu, ambasadi Srbije u zemlji gde je osoba preminula uz zahtev za dobijanje ovog dokumenta.

Potrebna dokumentacija za prevoz pokojnika iz Nemačke ili druge zemlje najpre je izveštaj lekara o smrti, koji izdaje nadležna bolnica i nadležni organ hitne pomoći koja je konstatovala smrt. Uz to je potreban i izvod iz kniige umrlih koji izdaje zemlja, tj. opština, gradska uprava mesta u kojoj je osoba preminula. Pored toga, potrebno je priložiti važeću putnu ispravu, pasoš preminule osobe, izvod iz matične knjige rođenjih i matične knjige venčanih ukoliko je preminula osoba bila u braku.

Pored ove dokumentacije potrebna je i dozvola nadležnih organa za izlazak iz države, kao i dozvola nadležnih organa za ulazak u Srbiju, kao i potvrda o dobijenom i uplaćenom grobnom mestu. svemu ovome se pridodaje i potvrda o ispravnosti opreme koju izdaje sanitarna inspekcija. Uz svu ovu dokumentaciju popunjava se zahtev na kojem je još potrebno naglasiti sredstvo kojim se vrši prevoz pokojnika, te dozvole za rad pogrebnog preduzeća i zaposlenog koji je prisutan u tom trenutku.

Kao što smo napomenuli, zahtev i dokumentaciju može predati i opunomoćeni radnik pogrebnog preduzeća. Nakon same predaje, nadležni organ, tj. konzulat izdaje sporovdnicu na osnovu koje prevoz pokojnika iz inostranstva može da se realizuje istog momenta. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *