elektricar

Kako pravilno održavati veš mašinu?

 

Ništa ne traje večno, pa tako ni kućni aparati. Ali da bi vaši kućni aparati trajali što duže, potrebna je neka vrsta čišćenja i servisiranja istih. Veš mašina je jako bitna i u današnje vreme kada svi brzo živimo, neophodan kućni uređaj. Svi želimo kada stavimo veš u mašinu, da nakon pranja bude svež i mirisan.

Ali nije uvek baš tako. Dešava se kada izvadimo veš iz mašine da on ima neprijatan miris ili tragove praška. To se dešava jer veš mašina nije čišćena. Takođe, ovo i nije najveći problem kada se veš mašina ne održava. Veoma je moguće da će se zbog ne održavanja nataložiti kamenac koji prouzrokuje kvarove, a tada će vam biti potrebna i pomoć električara. Evo nekoliko saveta kako da budete sam svoj majstor, i sami očistite svoju veš mašinu.

Očistite mašinu uz pomoć sastojaka iz kuhinje

Mašina za veš se korišćenjem prlja i potrebno je bar dva do tri puta godišnje da se detaljno očisti. Često se dešava da kada izvadimo veš iz mašine on ima neprijatan miris, i uvek polazimo sa predpostavkom da nismo stavili dovoljno praška i omekšivača.

Ali to je greška. Stavljanjem praška u velikim količinama, i više nego što je to potrebno, prašak se taloži i stvara veliku količinu nečistoća koju je potrebno očistiti. Kada čistite veš mašinu, najviše pažnje treba posvetiti bubnju i dozeru gde stavljate prašak za veš.

Da bi očistili mašinu, neće vam biti potrebna razna sredstva za čišćenje, već to mozete uradili i sa sastojcima koji se sigurno nalaze u vašoj kuhinji. Na primer soda bikarbona ili sirće mogu vam pomoći u ovome. Čišćenje bubnja je veoma jednostavno. Sve što treba da uradite jeste da na sunđer stavite sirće ili sodu bikarbonu, a možete ih i kombinovati.

Sa unutrašnje strane bubnja, oribajte sa ova dva sastojka, a nakon toga pustite centrifugu da to ispere. Nakon ovakvog čišćenja sigurno će vaš veš lepše mirisati, a samim tim ćete sprečiti i moguće kvarove.

Kako očistiti veš mašinu od kamenca?

Ako i niste baš bili redovni sa čišćenjem veš mašine, veoma je moguće da se stvorio kamenac. Kamenac je najveći neprijatelj veš mašine. Ali ukoliko nije uzeo maha, i on se može očistiti. Najbolje je koristiti natrijum karbonat. Otopite od prilike 300g natrijum karbonata u ključalu vodu. Tu smesu sipajte u vašu veš mašinu i uuključite program za otkuvavanje veša. To je obično od 90 do 95 stepeni, u zavisnosti od mašine koju imate.

Ostavite da program odradi svoje sa sve ispiranjima i centrifugom. Kada završi, očistite filter. Nakon ovakvog čišćenja možete biti sigurni da ste sprečili sve dalje kvarove koje kamenac može da prouzrokuje.

Šta ako i pored čišćenja veš mašina ne radi kao pre?

Ako primetita da veš mašina ne radi kao pre i pored toga što ste je očistili, to je alarm da nešto nije u redu. Sigurno je da postoji neki problem. U tom slučaju najbolje bi bilo da pozovete električara, jer ste vi uradili ono što je bilo do vas. Pronalaženje kvara je već pola posla. To ćete veoma teško otkriti sam. Zato će vam električar pomoći da saznate šta je u pitanju, otkloniti kvar, a vaša mašina će raditi kao nekada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *