Kako prepoznati i razlikovati najčešće zimske bolesti kod dece

Bolesti poput prehlade i gripa češće se javljaju tokom zimskih meseci, ali razlozi nisu uvek jasni. Ali suprotno uvreženom verovanju, uzrok za najčešće bolesti kod dece u zimskom periodu nije hladno vreme, jer sama hladnoća ne izaziva bolest.Uzrok je više u tome što većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Vazduh je suvlji, što podstiče viruse, a imamo bliži kontakt sa prijateljima i porodicom — što pomaže širenju infekcija.

Zašto se deca zimi više razboljevaju?

Deca su posebno ranjiva, uglavnom zato što, koliko god se trudili, njihove higijenske navike možda nisu uvek idealne i izloženiji su zbog interakcije sa puno druge dece u školi.

Zato je sasvim razumljivo da ste tokom zime zabrinutiji za zdravlje vašeg deteta. Mada većina zimskih bolesti kod dece nije ozbiljna, korisno je znati kako da ih prepoznate i šta da učinite. 

Uobičajene bolesti tokom zime

U ovo doba godine postoji nekoliko krivaca koji se često kriju iza simptoma šmrkanja vašeg deteta. Navodimo važne informacije o uobičajenim zimskim bolestima i savete za očuvanje zdravlja vaše porodice. 

Prehlada, kašalj i šmrcanje

Deca se prehlade i do 10 puta godišnje, tako da je verovatno da će vaše dete doživeti barem jednu ove zime.

Iako je potrebno nekoliko dana da se pojave simptomi prehlade, oni su obično najgori u prva dva do tri dana. Ovo je takođe vreme kada će vaše dete najverovatnije preneti virus, iako će biti zarazno oko dve nedelje. 

Kako uočiti prehladu kod dece?

Simptomi kao što su kašalj, curenje iz nosa, začepljenost i kijanje uzrokovani su oticanjem sluznice (vlažne, unutrašnje obloge usta, nosa i pluća) kao i nakupljanjem tečnosti u ovim područjima. Ovo je imunološki odgovor koji je osmišljen da život virusu učini neugodnim i, na kraju, da ga očisti. 

Šta treba da radite?

Dojenčad nemaju sposobnost kašljanja i uklanjanja sluzi iz disajnih puteva, stoga držite im glave i ramena podignute. Za ublažavanje začepljenosti mogu se koristiti fiziološki sprejevi i kapi za nos.

Dajte paracetamol za ublažavanje simptoma i dosta tečnosti. Prehladu izazivaju virusi, pa antibiotici nemaju efekta. 

Kako prepoznati grip kod dece?

Teško je napraviti razliku između teške prehlade i blagog slučaja gripa. Ali, kod gripa tendencija za dobijanje povišene telesne temperature je veća, a ona često počinje suvim kašljem. Ovo može d traje dve nedelje ili više. Ostali simptomi uključuju glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, opšte loše stanje, grlobolju i curenje iz nosa. Za ublažavanje simptoma koristite isto sredstvo za ublažavanje kao kod prehlade. 

Da li je u pitanju grip ili Covid-19?

Deca sa Covid-19 obično imaju blage simptome, a trećina ih nema. Osim kašlja, povišene temperature i gubitka čula mirisa i ukusa, najčešći znakovi kod dece su dijareja, povraćanje i grčevi u stomaku. 

Respiratorni sincicijalni virus (RSV)

RSV je uobičajen virus koji inficira donji respiratorni trakt. Gotovo sva deca će biti zaražena RSV-om pre nego što napune dve godine i, u većini slučajeva, uzrokuje samo blage simptome prehlade. I kod odraslih i kod starije dece je teško napraviti razliku između RSV-a i blage prehlade. 

Šta treba da radite?

Za većinu ljudi ovo je jednostavno pitanje liječenja simptoma, kaže dr. Södergren (pogledajte Prehlada, kašalj i šmrcanje, gore). Međutim, kod neke djece RSV virus će se pretvoriti u bronhiolitis (vidi dolje).

Bronhiolitis

Bronhiolitis je ozbiljnija upala u najmanjim disajnim putevima u plućima. Kod beba i male dece, gde se donji respiratorni trakt još razvija, RSV virus može dovesti do bronhiolitisa. 

Kako uočiti bronhiolitis kod dece?

Simptomi bronhiolitisa uključuju hrapav suvi kašalj, ubrzano ili otežano disanje, razdražljivost, neželju za hranjenjem i povraćanje nakon hranjenja. Simptomi su najgori od tri do pet dana i mogu da traju do tri nedelje. 

Šta treba da radite?

Držanje deteta uspravno će mu olakšati disanje. Pokušajte da dete hranite manje ali češće. Dojenčadi starijoj od dva meseca može da se da paracetamol protiv povišene temperature. Takođe, inhalacija će pomoći da se nakupljena sluz otpusti.

Razgovarajte sa lekarom ako je vaše dete pojelo manje od polovine uobičajene količine za dva ili tri podoja, ubrzano diše, nije nosilo mokru pelenu 12 sati ili više ili ako je ne možete tempretauru da spustite ispod 38 stepeni C duže vreme. 

Infekcija uha

Infekcije uha mogu biti za decu biti bolne, posebno noću. Gotovo sve infekcije uha koje se javljaju su sekundarne bakterijske infekcije srednjeg uha, koje mogu pratiti virusnu infekciju poput prehlade ili gripa. 

Kako uočiti upale uha kod dece?

Višak tečnosti proizveden u uhu obično se odvodi kroz sićušnu cevčicu do grla, ali ako ono postane natečeno i začepljeno, tečnost se nakuplja. Virusne infekcije uzrokuju upalu u ovoj cevi i olakšavaju bakterijama da putuju gore i inficiraju tečnost. Glavni simptom će biti izražen bol u uhu i to najviše noću. 

Šta treba da radite?

Pedijatri savetuje korišćenje naizmeničnih doza paracetamola i ibuprofena ako jedna sama ne deluje. Sve što uklanja zastoje, poput proizvoda kao što je Aloe first, takođe će pomoći.

Ukoliko primetite da iz detetovog uha curi neka tečnost, obratite se lekaru opšte prakse jer je to znak da je bubna opna probušena. Isto tako, ako nema znakova poboljšanja nakon dva ili tri dana ili ima jake bolove, obavezno dete odvedite lekaru. 

Streptokoka u grlu

Streptokoka je bakterija koja izaziva upalu grla i rasprostranjena je kod dece. 

Kako je uočiti?

Vaše dete će imati upaljeno, crveno grlo, a verovatno će imati i povišenu temperaturu, glavobolju i otečene žlezde u vratu i ispod vilice.

Ako biste išli u bilo koju školu i testirali decu na streptokoku, skoro 40% bi je imalo. Čak i da imaju upalu grla, to ne znači da bi bili lečeni antibioticima jer većina infekcija prolazi sama od sebe. 

Šta treba da radite?

Tretirajte simptome paracetamolom i dajte dosta hladnih pića. Nema dokaza da lekovite pastile pomažu, ali sisanje tvrdih slatkiša ili lizalice će ublažiti simptome.

Virusi su najčešći uzrok upale grla, a antibiotici obično neće pomoći kod ovih infekcijama. Ali ako simptomi potraju, razgovarajte s lekarom, jer infekcije streptokoke povremeno zahtevaju antibiotike. 

Kako sprečiti da se dete razboli?

Postoji nekoliko preventivnih mera kojima možete da pomognete svojoj deci da vežbaju kako bi smanjili rizik od zimske bolesti. Jedan od načina je često pranje ruku, zdrava ishrana i što veći unos vode, dosta odmora. A tu su i dodaci ishrani u vidu vitamina za jačanje imuniteta poput Forever Kids multivitaminskih tableta za žvakanje.

Takođe, pravovremeno naučite decu da kašlju ili kijaju u maramicu ili pregib lakta kako bi stekli zdrave navike. Ne zaboravite da dezinfikujete igračke jednom nedeljno sapunom ili dezinfekcionim sprejom. Ovo je dobar način da vi i vaša porodica budete zdravi tokom cele zime.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *