Mentalne mape uma

Kako se crtaju mape uma?

Da li ste nekada čuli za mape uma? Ukoliko ste manje ili više uspešno tragali za načinima i tehnikama koji će vam olakšati učenje, onda je vrlo verovatno da ste tu i tamo uočili i mape uma.

Šta su mape uma

Mape uma bi bilo najjednostavnije objasniti kao šeme ili „kosture“ lekcija koje učite, odnosno, lekcije predstavljene grafički, slikovito, a cilj mapa uma jeste da vam olakša da zapamtite sve bitne informacije i sami sebi ispričate priču koju ćete kasnije, kada bude bilo potrebno, moći lako da interpretirate bez mnogo muke oko prisećanja kada šta treba da kažete i šta je bitno, a šta ne.

Neki ljudi mape uma nazivaju mentalne mape baš zato što ova tehnika podrazumeva kreiranje mape učenja u glavi.Zvuči zanimljivo? I jeste! Uz to, definitivno je delotovorno, a treba da znate i to da je mape uma osmislilo psiholog koji je svoj profesionalni rad i posvetio načinu na koji čovek uči i pamti, što je znak da ova tehnika učenja i pamćenja i te kako ima naučnu podršku.

Uglavnom, ako i dalje niste otkrili kako da učite brže, lakše i kvalitetnije, isprobajte mape uma jer definitivno nemate šta da izgubite, a možete mnogo da dobijete.

U redu! Prodato! Onda, kako da nacrtate svoju mapu uma? Krenimo redom:

Koje boje bi trebalo da koristite?

S obzirom na to da su mape uma izrazito lične, odaberite one boje koje se vama najviše dopadaju, koje u vama bude lepe uspomene, koje volite i za koje znate da ćete ih uvek lako zapamtiti. To mogu da budu crvena, žuta, narandžasta, ljubičasta, plava… Koja god boja u vama budi pozitivna osećanja! Ipak, važno je istaći da bi trebalo da izbegavate crnu boju, makar ako je verovati savetima stručnjaka. Pa ipak, oni su stručnjaci, trebalo bi da ih poslušate, zar ne?

Kako da označite centralni pojam?

Mape uma prilikom učenja angažuju i levu i desnu hemisferu i na taj način učenje predstavljaju i kao logički, ali i kao kreativni proces. Upravo zato se savetuje da sve pojmove koje želite da istaknete – nacrtate. Veruje se da tako lakše pamtite (u čemu ima istine!) a na vama je da odlučite to šta ćete da crtate. Na ovom linku možete videti  alatke za kreiranje mentalnih mapa koje vam mogu pomoći da ubrzate proces crtanja.

Uglavnom, bitno je krenuti od centralnog pojma lekcije koju učite – nacrtajte/napišite ključni pojam, ukrasite ga željenom bojom i krenite dalje. Mape uma su jako korisne jer vas teraju da „uključite“ mozak i razmislite o tome šta je ključno i bitno, a šta nije.

Kako se centralni pojam dalje grana?

Nakon što ste označili centralni pojam, potrebno je da se on „razgrana“ u grane različitih boja koje će dalje imati svoje grane i tako sve dok slikovito ne predstavite celu lekciju. Bitno je da svaka grana bude druge boje i bitno je da ne ispisujete cele rečenice i objašnjenja već samo ključne reči koje će vas asocirati na ono što na tom mestu treba ispričati.

To kako ćete vi dalje interpretirati priču odnosno lekciju je na vama, ali da biste zapamtili taj deo, biće dovoljno da istaknete (nacrtate) ključnu reč.

Što više boja i nacrtanih objekata koristite, to će vam biti lakše da pamtite i tu sliku uvek i svuda prizovete u sećanje, ali kako su mape uma, kao što smo već rekli, lična stvar, na vama je da osmislite šemu koja će vam zaista olakšati učenje i pamćenje onog što je bitno.

Kome se preporučuju mape uma

Mape ume ne koriste samo učenici i studenti. Njih često koriste i profesionalni sportisti jer pomoću mapa uma razvijaju kreativnost što je jedan od osnovnih elemenata svakog sporta. Dosta savremenih sportskih gimnazija u svoj plan i program uključuju tehniku učenja pomoću mapa uma kako bi svojim đacima olakšali učenje i omogućili im da svoju energiju više usmere ka sportu.

Pročitajte još zanimljivh tekstova u kategoriji obrazovanje i olakšajte učenje i ostvarite postavljene ciljeve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *