Kako studenti najlakše mogu otići u Ameriku?

Studenti se u Srbiji još uvek oslobađaju od pritiska roditelja, tako što odlaze da žive sami u gradove u kojima će studirati. I dok se tako osamostaljuju, mnogi požele da odu još dalje, steknu nova iskutva, prošire krug prijatelja, pripreme se za radne navike ili nauče jezik.

Sve to naravno traži određena ulaganja i odricanja. Svi znamo da danas nije svima dostupno otići u neku zemlju, posebno na Zapad, gde su životni troškovi dosta veći nego u Srbiji. Nekima je teško skupiti novac samo za avionsku kartu, a o hrani i smeštaju ni ne razmišljaju. Ako pogledate cene avio karata za Njujork na ovom linku https://www.airserbia.com/destinacije/avio-karte-do-njujorka biće vam jasno o čemu govorimo.

Iz tih razloga, mnoge agencije došle su na ideju da studentima omoguće putovanje u Ameriku, kako bi sve ambicije koje imaju mogli ostvariti. Ono što krasi ovu ideju jeste da se putovanje u Ameriku ne zasniva na plaćeni put i smeštaj, već se od putnika zahteva da tamo radi i tako stiče osnov za boravak.

Taj program je većini studenta poznat a zove se work and travel program. Work and travel program omogućava studentima da dobiju vizu u trajanju do 4 meseca, gde se peti mesec može iskoristiti za turistička putovanja za razliku od onoga što nudi turistička viza, koja će poslužiti za neke druge svrhe. Nakon isteka roka, ova viza za Ameriku predviđa vraćanje putnika u matičnu zemlju, iz koje je i pošao. Kao što smo i rekli, cilj ovog programa je osposobljavanje i osamostaljivanje studenta na nepoznatim lokacijama, upoznavanje kulture i jezika kao i sticanje iskustva i novih prijatelja.

Putovanje u Ameriku predviđeno je da se odigrava tokom letnjeg raspusta, kako bi se studneti vratili svojim obavezama na fakultetu. Ono što je takođe bitna stavka celokupnog programa jeste da student mora da radi odnosno pronađe posao kako bi mogao da sebe izdržava na tokom work and travel programa. Jedna od važnih činjenica, je da studenti sa radnim iskustvom u Americi po povratku u Srbiju lakše pronalze posao u Srbiji, bilo da je povremeni ili stalni posao u pitanju.

Mesta u koja se studenti često šalju su manje turistički atraktivna, ali „žedna“ sezonskih radnika, te je vrlo lako pronaći posao koji će biti dovoljno plaćen za tamošnji boravak, koji se kasnije može iskoristiti u turističke svrhe i obilaske.

Koji su ulovi za prijavljivanje na work and travel program

Prvi uslov koji je neophodno ispuniti jeste da onaj ko se prijavljuje mora biti redovan student više škole, fakluteta, master ili doktorskih studija. Pored toga ne sme biti apsolvent na završnoj godini ni da se nalazi u obnovljenoj godini. Sledeći uslov koji se podrazumeva jeste da je osoba koja aplicira punoletna, odnosno starija od 18 godina, a mlađa od 30 godina.

Jedan od potrebnih uslova jeste i osnovno znanje engleskog jezika radi sporazumevanja, ali i da je student tolerantan, vredan, odgovoran i sposoban.

Ono što se takođe podrazumeva jeste da poseduje novi pasosš.

Koje poslove najčešće rade studenti u Americi

Poslove koje studenti mogu obavljati dok su u programu work and travel su razni, pa tu spadaju poslovi u hotelima, na bazenima, u restoranima, kafićima, barovima, supermarkteima, kazinima i tako dalje, ali postoje i oni malobrojni koji obavljaju poslove vozača. To su poslovi koje obavljaju i Američki studenti tokom letnjeg raspusta, kao i studenti iz drugih zemalja. Važno je da svako ima pravo da izabere sebi posao koji mu najviše odgovara, kao i mesto, odnosno grad i državu u kojoj će taj posao obavljati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *