Kako do uspešnog predstavljanja na sajmu?

Svi koji se odluče za nastupanje na sajmu, prvo moraju da se opredele da li će nastupati samostalno ili kolektivno. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se određene kompanije odlučuju za samostalne nastupe i zašto se pojedinici radije odlučuju za kolektivni nastup. Tako, na primer, za kolektivno izlaganje se odlučuju svi oni koji imaju ograničen budžet, koji nemaju dovoljno iskustva za izlaganje na sajmu, kao i oni koji nisu u mogućnosti da samostalno pripreme svoj nastup i kojima je neophodno malo prostora za izlganja.

Samostalni izlagači žele da privuku nove potrošače i nove korisnike usluga, a oni uglavnom već imaju iskustva sa sajmovima i znaju koliki su troškovi, pa opredeljuju jasan budžet. Takođe, svi koji se samostalno predstavljaju zapravo jasno promovišu svoje proizvode, predstavljaju nove usluge ili proizvode i posebno brinu o dizajnu i imidžu svoje kompanije, vode računa o dizajniranju ptandova, načinu na koji će promo pultovi biti raspoređeni i kako će predstavnici kompanija biti obučeni.

Međutim, nije isto kada se nastupa na međunarodnom i lokalnom sajmu. Evo koji sve sajmovi postoje.

Kako se sajmovi klasifikuju?

Sajmovi se mogu klasifikovati prema mestu održavanja i prema branši, pa se prema mestu održavanja razlikuju lokalni, regionalni, nacionalni i međunarodni sajmovi. Karakteristika međunarodnih sajmova je u tome što su bar 5% strani posetioci, a 10% izlagača su stranci,

Prema branši ili proizvodima koji se predstavljaju na sajmu razlikuju se opšti, specijalizovani, virtuelni i sajmovi koji integrišu događaje, radionice, konferencije, kongrese, modne revije i slične performanse koji privlače veći interes kod izlagača, medija, ali i šire javnosti. Sredinom devedestih godina pojavili su se i virtuelni sajmovi i oni su zapravo predstavljali produženu verziju sajalmskih događanja, kao što su online katalozi ili linkovi ka izlagačima.

Ipak, za koji god sajam da se pripremate, najvažnije je da postavite ciljeve zbog kojih nastupate na sajmu i da osmislite celokupan sajamski nastup, počev od načina promocije, izgleda štandova, rasporeda promo pultova, pa do obraćanja i privlačenja kupaca i direktnog kontakta sa njima.

Šta svaki uspešni izlagač treba da zna pre sajamskog nastupa?

Da bi imao uspeha na sajmu, izlagač mora da odredi cilj nastupa na sajmu, cilj izlaganja, plan čitavog nastupa, ali mora i da odabere odgovarajući sajam. Sajmovi predstavljaju sva ciljna tržišta u isto vreme na jednom mestu i idealna su platforma za predstavljanje kompanije i održavanje kontakata. 

Na sajmovima je moguće upostavljanje dijaloga i održavanje kontakata sa donosiocima odluka, ali je sajam i odličan forum za započinjanje novih poslovnih dogovora i jačanje imidža kompanije. Zato je važno na koji će način biti raspoređeni promo pultovi, kako ćete komunicirati sa potencijalnim partnerima, kao i na koji način ćete animirati nove kupce.

Cilj sajamskih izlaganja treba da bude širenje tržišta, direktna prodaja proizvoda, pridobijanje novih potrošača, ispitivanje tržišta i čuvanje postojeće pozicije na tržištu, kao i jačanje tržišnih pozicija, međutim, sajmovi su odlična prilika i za uspostavljanje poslovnih kontakata i pronalaska partnera koji su spremni za zajednička ulaganja i za zajednički rad.

Ipak, treba napomenuti da izlaganje i priprema za sajam jesu vrlo odgovoran i kompleksan posao, ali uz dobro razrađen plan efekti će biti odlični, zato na vreme zavrnite rukave i predstavite se u što boljem svetlu. Jedino tako ćete se izdvojiti u odnosu na konkurenciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *