Kišobran kolica – manja i lakša verzija kolica za bebe

 

Predstavljaju manju i značajno lakšu verziju redovnih kolica za bebe. Laka su za pakovanje i nošenje, a pojedini modeli imaju i mogućnost nošenja preko ramena. Što je najbitnije, sklapaju se tako da zauzimaju značajno manje prostora, praktično na veličinu kišobrana, odatle i sam naziv – kišobran kolica.

Mogućnost skapanja kolica na tu veličinu omogućuju roditeljima da ih ponesu svuda sa sobom. Porodice sa bebom koje žive u višespratnicama se gotovo uvek prvom prilikom, odlučuju upravo za ovu vrstu kolica.

 

Kada je pravi trenutak za kišobran kolica

Ali kada je pravi trenutak i kako odabrati prava, to je ono što muči svakog roditelja.

Pravi trenutak je period kada beba počne samostalno da sedi. Najčešće je to period nakon napunjenih 6 meseci života bebe. U retkim slučajevima može biti i ranije, ako su kukovi formirani i uz odobrenje pedijatra, ali svakako se ne preporučuje dok beba samostalno ne sedi.

Kolica moraju biti takva da bebi mogu, u početku, omogućiti da se nasloni ili čak i mogućnost da se blago obore kako bi beba mogla i da odmori, takoreći u “polu-sedu”.

 

Kako odabrati prava kišobran kolica za vašu bebu

Kišobran kolica dolaze sa značajno manje dodataka nego standardna kolica za bebe. Pri samom odabiru, roditelji bebe bi trebali da obrate pažnju na nekoliko sitnica, a sve u cilju kako bi i bebi a i njima vožnja bila prijatnija.

Okretnost kolica. Pre nego kupite sama kolica, provozajte ih po prodavnici, proverite njihovu okretnost, kako se kreću, kako se točkovi okreću, skretanje, i najbitnije, da li je lako manevrisati sa samim kolicima.

Korpa za odlaganje. Ono što roditelji popularno zovu kod dečijih kolica “gepek”, “bunker” ili korpa za odlaganje. Svakako da kišobran kolica imaju značajno manje prostora za skladištenje a neka ni nemaju tu mogućnost, tj. za odlaganje potrebnih stvari. Za neke roditelje je to presudno u odabiru dobrih kolica.

Kvalitet izrade. Da li sama kolica deluju da će izdržati potrebno vreme da vaša beba uživa u njima? Ili je i na oko i na dodir kvalitet izrade loš. To je samo još jedna od stvari na koje treba posebno obratiti pažnju prilikom odabira odgovarajućeg modela.

Suncobran. Nekada prava retkost, a danas gotovo sastavni deo svih kišobran kolica, jeste suncobran koji će štititi vašeg mališana od direktnih sunčevih zraka.

Sedalni deo. Svakako će vašem mališanu biti udobnije ako postoji mogućnost da se sedalni deo obori. Nisu dobra ona kolica koja nemaju opciju obaranja sedište jer tako beba koja se uspava neće moći da uživa u potpunosti.

Sklapanje. Roditeljima je potrebno da se ova vrsta kolica lako sklapaju, poželjno sa jednom rukom ili na jedan “klik”. Takođe, roditelji treba posebnu pažnju da je mehanizam za sklapanje takav da ne postoji mogućnost od samosklapanja i povređivanja same bebe. 

Bezbednost. Najbitnija stavka za sve kolica jeste sama bezbednost vašeg mališana. Neophodno je da postoje kaiševi sa minimum tri vezivne tačke, kako bi vaša beba bila bezbedna u kolicima. Pored toga, obavezno je postojanje kočionog sistema na točkovima, najčešće zadnjim, kako bi kolica mogla da se obezbede od mogućnosti da krenu sama.

Najveća stavka za roditelje prilikom kupovine ove vrste kolica je svakako i cena kolica, koja se kreće od par hiljada dinara pa sve do nekoliko desetina hiljada dinara i može predstavljati ozbiljan udarac na kućni budžet ukoliko se ne obraća pažnja na prethodno iznete stavke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *