Knjigovodstvene agencije i poslovni softver – zaštita podataka na prvom mestu!

Najvrednija imovina svakog preduzeća jesu podaci. Najvažnije pitanje svakog poslodavca jeste kako sačuvati podatke i zaštititi ih, pogotovu što se zaštita podataka stavlja na prvo mesto. Pitanje bezbednosti podataka postala je glavna tema, a sve zbog toga što ih je danas sve teže zaštititi. Zato postoje određene procedure koje su u vezi sa sigurnosnom zaštitom podataka jedne firme.

Mnoge velike kompanije su u prethodnom periodu pretrpele velike gubitke zato što su se našle na meti hakerskih napada. Procurio je veliki broj podataka, kako ličnih podataka zaposlenih, tako i podataka porodice zaposlenih, njihove email adrese, ali bilo je i neobjavljenih snimaka, kao i filmova koji su se pojavili i pre nego što su premijerno prikazani u bioskopima. Takođe, na meti hakera se našla i poznata američka firma koja proizvodi mobilne telefone. Internetom su kružile fotografije mnogih javnih ličnosti koje su svoje lične podatke čuvale na ovim telefonima. Nisu bile izuzete ni mnoge državne institucije, pa je nakon hakerskog napada više od četiri miliona dosijea građana koji su radili u tim institucijama bilo ugroženo. Bezbednosni propust ili?

Mnogo je sličnih slučajeva, samo što jedino određene žrtve hakera budu medijski propraćene.

Kako sprečiti otkrivanje podataka poslovnim softverom?

Zaštita podataka osnovni je zadatak i velikih, ali i malih firmi. Bilo da su velike ili male organizacije u pitanju, veoma je važno zaštiti podatke o ličnosti, jer kada bi lični podaci zaposlenih jedne kompanije bili transparentni kompanija bi doživela velike gubitke. Danas se koriste napredni poslovni softveri koji nude mnoge mogućnosti koje olakšavaju poslovanje kompanija, a i pružaju zaštitu podataka. Svaka bolja knjigovodstvena agencija će vam ponuditi kvalitetan knjigovodstveni program koji će vam biti od velikog značaja.

Saveti knjigovodstvene agencije

  1. Obratite pažnju na podatke kompanije – Da li znate gde vam se nalaze najvažniji podaci vaših zaposlenih? Ko sve ima pristup najvažnijim podacima? Morate definisati koji su podaci najosetljiviji i ko sme da im pristupi i gde su skladišteni. Najpre odredite koji su to podaci koji nikako ne smeju da budu otkriveni, pa tek onda brinite o drugim informacijama.
  2. Prva i osnovna mera koju svaka organizacija može da preduzme jeste klasifikovanje podataka. Osetljive podatke označite kao poverljive, a one veoma važne podatke možete zaštiti enkripcijom. U tome vam najbolje može poslužiti poslovni softver.
  3. Poslovni softver za zaštitu i operativni sistem trebalo bi redovno ažurirati. Posebno obratite pažnju na redovni apdejt, jer nije dovoljna samo instalacija. Aktuelna verzija poslovnog softvera, kao i najnovije verzije bezbednosnih sistema je ključ zaštite. U suprotnom sajber kriminalci će olako pristupiti vašim najvažnijim podacima.
  4. Zaštita mobilnih uređaja i računara je takođe neophodna. Lozinke su obavezne, a uz to bi trebalo i da svi osetljivi podaci budu kriptovani.
  5. Kada se o bezbednosti podataka govori, najmanje se obraća pažnja na zaposlene, a oni su ipak najslabija karika u bezbednosnom lancu. Zato se postarajte da zaposleni budu stalno edukovani, predstavite procedure, pravila, ali i načine na koje se osetljivi podaci upotrebljavaju.
  6. Uvek budite u pripravnosti. Uvek imajte na umu da hakeri stalno usavršavaju tehnike za napad i nemojte da se opuštate. Poslovni softver mora da se stalno unapređuje i da bude najnovija aktuelna verzija. Jedino tako možete biti sigurni u bezbednost osetljivih podataka vaše kompanije.

Angažujte stručnjake koji će redovno proveravati zaštitu vašeg operativnog sistema. Poslovni softver treba stalno unapređivati kako bi podaci bili potpuno zaštićeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *