Monitori

Koje su razlike između TFT, LCD i Plazma monitora?

Ukoliko vam je posao u tesnoj vezi sa korišćenjem kompjutera, onda vam je verovatno bitno da svaki njegov deo odlično funkcioniše, brzo reaguje na zadate komande, ali i da vam daje što veći kvalitet u radu. Kako to očekujete od softvera, tako je verovatno i u vezi sa hardverom, što je sasvim očekivano.

Jedan od jako bitnih delova svakog kompjutera jesu monitori, koji nekad mogu ceo posao i rad da otežaju u velikoj meri. Prodaja monitora se zasniva na jako velikoj ponudi, budući da na tržištu mogu da se nađu monitori različitih vrsta, proizvođača, a i monitori cene imaju u velikom rasponu, od jeftinijih, do dosta skupljih. Tako da uvek možete pronaći ono šta odgovara vašim potrebama, kao i vašim mogućnostima. Najzastupljenije vrste svakako jesu plazma, LCD i TFT monitori, zbog čega vam i donosimo u tekstu neke njihove osnovne karakteristike na osnovu kojih je lako odredite koje su razlike među njima.

TFT monitori

Za TFT monitore bismo slobodno mogli da kažemo da oni pripadaju novoj generaciji monitora. TFT monitori predstavljaju vrst LCD monitora, što znači da kao i LCD tako i TFT monitori imaju tečne kristale koji se nalaze između dve staklene ploče. Pored toga, TFT monitori sadrže dva polarizaciona filtera, filtere boja, i dva sloja za poravnanjanje. TFT monitori su odlični za brojne poslove, za svakodnevne potrebe svakako, jedina mana jeste što ugao gledanja slike nije moguć bilo koji, jer se negde javlja odblesak, a pod nekim uglom totalno zatamnjenje slike. Ali i tu ima rešenja, a to su monitori sa 180 stepeni uglom gledanja. Kvalitet slike koji pružaju je vrlo zadovoljavajući, zbog čega predstavlja dobar izbor.

LCD monitori

LCD monitori, kao što smo već rekli, sadrže tečne kristale između dve ploče koji funkcionišu i pokreću rad monitora uz pomoć određenog napona. LCD monitor ima ravan, tanak ekran koji ima određeni broj piksela iza kojih se nalazi jedan ili dva izvora svetlosti u vidu fluorescentne cevi, što je najveća razlika koja ga odvaja od plazma monitora. LCD monitori su vrlo dobri za obavljanje nekih svakodnevnih, ne mnogo zahtevnih poslova, ali kod nekih poslova kao što je grafički dizajn, onda bi mogli da budu problem, najpre zbog kvaliteta slike. Iako su vrlo kvalitetni, nisu veliki potrošači električne energije, birajte ih onda kada kvalitet slike zaista nije od presudnog značaja za rad,budući da za druge poslove ni nećete primetiti da samoj slici nešto fali.

Plazma monitori

Prodaja monitora kada su plazma monitori u pitanju i dalje postoji, međutim, ova vrsta monitora se danas sve manje proizvodi, a i sve manje koristi. Najpre, od svih novijih vrsta koje su nastale, a kada su u pitanju tanki i ekrani koji su ravni, plazma monitori su najveći potrošači električne energije. Ime su dobili po tome što svaki piksel u monitoru ima svoju fluorescentnu cev, tako da ima više od milion tih malih cevi koje formiraju sliku na samom monitoru, to jest njegovoj spoljašnjosti. Iako je u jednom  momentu ovakva vrsta monitora bilo neočekivano otkriće, poboljšane verzije, kao i drugačiji izvori svetlosti i izvori nastanka slike, polako i plazma monitore šalju u zaborav.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *