Koje vrste građevinskih materijala stovarišta nude?

Veliki izbor najrazličitijih materijala koji se koriste u građevinarstvu, možete pronaći u širokom asortimanu koji stovarišta poseduju. Koji materijal će Vam najviše odgovarati zavisiće od samih radova koje izvodite. Građevinski materijali se razlikuju po mnogo čemu, a kako bismo Vam olakšali kako izbor, tako i sam rad, pripremili smo za Vas detaljnu podelu građevinskih materijala.

Poreklo građevinskog materijala sa stovarišta

Prema poreklu, razlikuju se prirodni i veštački građevinski materijali. Tako, stovarišta prirodnih građevinskih materijala nude drvo, kamen, pesak, šljunak i glinu, dok stovarišta veštačkih građevinskih materijala Vam na raspolaganje stavljaju još i kreč, gips, cement, malter, beton i još mnogo toga. Naravno, stovarišta se ne moraju nužno deliti na „prirodna“ i „veštačka“ jer većina njih u svojoj ponudi ima sve vrste građevinskih materijala.

Namena građevinskog materijala

Prema nameni razlikujemo konstruktivne materijale (kamen, opeka, beton, čelik, drvo), vezivne materijale (gips, cement, smola, kreč), materijale za pokrivanje krovnih površina (crep, gips), materijale za izolaciju (postoje hidroizolacija, termoizolacija i zvučna izolacija), materijale za oblaganje podova i zidova, kao i materijale za instalacije (razlikujemo vodovodnu izolaciju, kanalizacionu instalaciju, grejnu instalaciju, električnu instalaciju itd).

Sastav materijala u građevinarstvu

Prema sastavu razlikujemo proste i složene građevinske materijale, a složeni građevinski materijali nastaju spajanjem prostih. Na primer, beton koji je složeni građevinski materijal nastaje spajanjem cementa, šljunka i vode koji predstavljaju proste građevinske materijale. Na osnovu konstruktivnih svojstava, razlikujemo noseće i vezivne građevinske materijale.

Drvo i kamen – najviše korišćeni građevinski materijali

Drvo i kamen predstavljaju prirodne građevinske materijale koji se najčešće koriste, odnosno, oduvek su se u navećoj meri koristili za sve građevinske radove koje je čovek sprovodio. Ono što je glavna prednost prirodnih građevinskih materijala jeste to što se mogu ugraditi u građevinske objekte bez posebne prerade, a mogu se koristiti i kao sirovine za proizvodnju veštačkih građevinskih materijala.

Istorijski gledano, drvo je jedan od najstarijih prirodnih materijala koji se koristio u građevinske svrhe, a ovaj materijal se koristio najpre za izgradnju kuća. Danas je drvo samo jedan od materijala koji će Vam poslužiti za izgradnju objekta, odnosno, neophodno je kombinovati ovaj materijal sa drugim materijalima sa građevinskih stovarišta. Tako, drvo se danas koristi za izradu stubova, greda, podnih i zidnih obloga, građevinske stolarije i u još mnoge druge svrhe.

Drvo je u građevinskom svetu izuzetno korisno zbog velike tvrdoće u poređenju sa malom težinom, čvrsto je, lako za obrađivanje, a takođe ima nisku toplotnu i zvučnu provodljivost. Jedini nedostatak drveta je zapaljivost i manji otpor na vlagu, gljivice i insekte.

Kada je reč o kamenu, on je takođe jedan od najstarijih građevinskih materijala, a može se  dobiti očvršćivanjem mešavine cementa, vode i agregata kao što su šljunak, pesak, drobljeni kamen, šljaka, drobljena opeka i tako dalje. Glavna prednost kamena je ta što je reč o najtrajnijem građevinskom materijalu. Setite se samo piramida koje su izgrađene od kamena, a koje su i dalje postojane skoro pa kao i prvog dana!

Najpoznatije vrste kamena su granit, krečnjak, peščar, mermer, a kako se kamen vadi u kamenolomima, definitivno je lakše posetiti stovarišta i nabaviti potreban materijal za radove. Treba razlikovati takođe i obrađen i neobrađen kamen, gde se onaj neobrađen koristi u građevinarstvu u najvećoj meri i to pri izradi temelja, nosećih zidova, puteva i slično.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *