spisak alata

Koji alati se koriste za obradu drveta?

Obradom drveta bave se profesionalci u svojim dobro opremljenim radionicama i velikim proizvodnim pogonima, ali i hobisti koji samostalno opremaju i uređuju enterijer. 

Ako ste rešili da se upustite u profesionalne vode ili jednostavno želite da opremite svoj dom nameštajem i detaljima od drveta, jedna od važnih stavki o kojoj treba da se informišete jeste alat koji se koristi prilikom obrade drveta. 

Stolari koriste najraznovrsnije alate prilikom obrade drveta i materijala na bazi drveta, ali za početak dovoljno je nekoliko multifunkcionalnih i praktičnih mašina. 

Zato vam u narednim redovima predstavljamo neke od najvažnijih alata za obradu drveta. Nastavite sa čitanjem!

Diht abrihter – neophodna mašina svim profesionalcima

Diht abrihter jedan je od najpoznatijih alata u krugovima profesionalaca. Koristi se za sečenje, hoblovanje i druge vrste obrade drveta. Pogodan je za rad sa velikim i čvrstim komadima drveta, te je idealan za one koji žele da konstruišu nameštaj od nule. 

obrada drveta

S obzirom na to da je ova mašina izuzetno snažna i praktična, svakome ko se odluči za kupovinu, važno je da odabere diht abrihter po najboljoj ceni

Prilikom kupovine dobro istražite specifikacije mašine kao što su dimenzije, prečnik noža, broj noževa, brzina rada, snaga i druge. Preporuka za sve jeste da za kupovinu biraju specijalizovane prodavnice sa dugogodišnjim iskustvom i alate renomiranih brendova. Praćenjem akcija i ponuda, možete odabrati model u najboljem odnosu cene i kvaliteta. 

Bušilica – odvrtač – multifunkcionalni alat izuzetne praktičnosti

Menjanje šarki na vratima, komodama, ormarima, montiranje nameštaja ili jednostavno pričvršćivanje elemenata veze zahteva bušilicu – odvrtač. Ovaj multifunkcionalni alat je izuzetno praktičan, s obzirom na to da jednostavno možete montirati burgije za bušenje rupa različitih dimenzija, kao i nastavke za odvrtanje i zavrtanje.

U zavisnosti od modela koji kupite, ovaj alat može biti još napredniji, te njime možete bušiti metale i nemetale. 

Ručna kružna testera – koristan alat za sečenje 

Kupili ste pločasti materijal i odlučili samostalno da ga obradite i pripremite za montažu.

U tom slučaju ručna kružna testera, odnosno ručni cirkular biće vaš najveći saveznik. 

Sečenje punog drveta, kao i pločastog materijala na bazi drveta veoma je jednostavno uz ovaj praktičan i moćan alat. Osim sečenja pod uglom od 90 °, uz pomoć određenih modela ručnih cirkulara, možete nakriviti sečivo, te rezati materijal pod uglom od 45 ° ili pod drugim uglom koji vam odgovara. Kako biste odabrali mašinu u skladu sa vašim potrebama, dobro se informišite, pročitajte specifikacije alata i njihove cene. 

Neke od karakteristika na koje treba da obratite pažnju su dubina sečenja, broj obrtaja, snaga, mogućnost nagiba, itd. 

Šlajferica olakšava obradu drveta hobistima i profesionalcima

Šlajferica je alat namenjen brušenju, odnosno finoj završnoj obradi materijala, pre nanošenja farbe. Postoji nekoliko tipova šlajferica kod kojih se zapravo razlikuje deo koji je namenjen obradi. Izdvajaju se tračna brusilica, rotaciona i vibraciona brusilica. Brušenje drveta može se raditi i ručno, pomoću brus papira, koji je u krugovima stolara poznat i kao šmirgla. 

Ipak, ovakav način obrade je znatno sporiji, a osim toga, prašina koja nastaje prilikom obrade, otežava rad. 

Najveći deo modela šlajferica ima ugrađene “kese” u koje se skuplja prašina koja nastaje brušenjem, te je rad na njima izuzetno prijatan. Nakon obrade materijala šlajfericom, dovoljno je da detalje uglancate brus papirom i možete krenuti sa lakiranjem i farbanjem drveta. 

Ručni alat za obradu drveta – koji alati su vam potrebni

Svako od nas ima barem jedan ručni alat u svojoj kućnoj kolekciji alata. 

Oni su korosni za sitne prepravke u kući, za kačenje slika i druge poslove za koje ne moramo da zovemo majstore.

Ipak, ako ste rešili da obrađujete drvo, restauirate nameštaj u svom domu, ili se profesionalno bavite obradom drveta, potrebno vam je više od jednog komada ručnog alata

Ručni alati i pribor koji se često koriste za obradu drveta su:

  • Čekić; Ovaj praktičan alat neophodan je prilikom spajanja, odnosno montiranja nameštaja, kao i tokom popravki elemenata nameštaja
  • Klešta; Postoji mnogo tipova klešta razičite namene. Ono što svaki stolar ili hobista koji obrađuje drvo treba da ima jesu stolarska klešta, posebno korisna prilikom vađenja eksera. Osim toga, mogu vam dobro doći i motorcangle, odnosno kombinovana klešta koja imaju više funckija.
  • Šrafciger; Poznat alat namenjen šrafljenju i odšrafljivanju, pogodan za postavljanje i ojačavanje šarki, ručica, dtugih okova i elemenata nameštaja
  • Šrafovska roba: šrafovi, ekseri, matice, itd.
  • Metar;
  • Četke različitih veličina i karakteristika za farbanje;
  • Vaser vag, itd.

Osim navedenih alata, ukoliko se upuštate u ozbiljnije projekte, razmislite o kupovini ručnih alata za obaranje ivica, gerovanje, uklanjanje neravnina i slične namene. Kako bi vam što duže trajao, važno je da dobro održavate i čuvate alat.

Stoga je predlog da za ručne alate i pribor kupite klasere, odnosno kutije za alat uz koje ćete praktično dolaziti do svih potrebnih alatki i pribora za rad.

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da se bliže upoznate sa alatima neophodnim za obradu drveta, te da ste spremni za kupovinu željenih modela visoke praktičnosti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *