Koji kablovi u domaćinstvima se najčešće upotrebljavaju i za šta služe?

 

razni-kablovi

Iako nikome ne prija kada su kablovi po kući raspleteni po celom prostoru, činjenica je da naše domaćinstvo, pa i ceo svet, ne bi mogli da funkcionišu bez njih. 

Bilo koji električni uređaj ili aparat, koji svakodnevno koristimo, ne bismo mogli uključiti da nemamo kablove. Naime, naš svakodnevni rad velikim delom zavisi od njih. 

Iako bi mnogi laici rekli da su svi kablovi međusobno slični, među njima ipak postoje razlike i to po građi, vrsti i nameni. Inače osnovna svrha svih kablova je da vrše prenos električne energije ili prenos podataka. 

Produžni kablovi

Najčešće se upotrebljavaju u domaćinstvima, jer su veoma praktični za povezivanje raznih električnih aparata, uređaja ili mašina, što je glavni razlog zašto je važno imati ih u većem broju. 

Ukoliko posmatramo model, razvodnici ili produžni strujni kablovi razlikuju se po dužini i broju utičnica (mogu ih imati 3 ili čak više), a takođe u svom sastavu mogu imati i prekidač, koji jasno ukazuje na to da li je razvodnik uključen.

Kada su u pitanju ovi kablovi, najbolje su se pokazali oni koji poseduju prenaponsku zaštitu, jer se njome štite kućni aparati, kao i deca ukoliko dođu u kontakt sa kablovima. 

kablovi-u-domaćinstvima

Audio-video kablovi

Svaki muzički i video uređaj, bilo da je u pitanju televizor, igračka konzola ili mini-linija, mora imati odgovarajući kabl u svom sastavu radi pružanja oštre slike i snažnog zvuka. Kada imate bolji kabl, i kvalitet reprodukcije će biti znatno viši. 

Veoma je važno uzeti u obzir kvalitet kablova, jer ako su oni lošiji, i kvalitet rada vaših uređaja će biti isto takav. Stoga su tu AV kablovi, koji osiguravaju da veza bude fizički sigurna, ali i da pruže bolje performanse u radu. 

Pored AV kablova, za ovu svrhu poslužiće vam i VGA kablovi, Skart kablovi, mikrofonski, kao i oni sa visokopozlaćenim priključcima, kao što su RCA i RF kablovi. Recimo, ako želite priključiti svoje audio uređaje, koristite digitalne audio kablove, u najboljem slučaju koaksijalne i fiber-optičke provodnike. S druge strane, kada su u pitanju digitalni kablovi visoke definicije, tu su FireWire kablovi, DVI i HDMI kablovi.

Računarski kablovi

Činjenica je da nam dosta prostora zauzimaju ispod stolova i ćoškovima, ali bez njih ne bismo mogli koristiti današnji neizostavni alat, a to je računar. Inače, u okviru ove kategorije postoje različite vrste kablova, od unutrašnjih do spoljašnjih. 

Da biste ostvarila veza između eskternih uređaja i računara, tu su USB kablovi, koji, ne samo da prenose podatke, već imaju i svrhu napajanja. Budući da imaju široku primenu, USB kablovi dostupni su na tržištu sa raznim opcijama USB utičnica (sa A/B konektorom, mini konektorom i slično). Međutim, za uspostavljanje iste veze mogu vam poslužiti i oni koje smo vam već spomenuli, a to su FireWire kablovi.

 U okviru spoljašnih računarskih kablova svrstavaju se i mrežni kablovi, čija je svrha da umrežavaju ruter sa računarom. 

Napojni kablovi

Kada su u pitanju napojni kablovi, oni imaju glavnu ulogu u snabdevanju električnih uređaja električnom energijom, čiji je napon do 250V. U zavisnosti od uređaja, proizvode se sa različitim utičnicama i konektorima. Uglavnom su opremljeni zaštitnim čepom, a specijalne verzije ovih kablova imaju i snažniju zaštitu kojom se izbegavaju kvarovi na mreži.

Tester kablova

Sve kablove je moguće testirati i proveriti, za šta upravo služi tester kablova, koji uspešno skenira neuređene kablove, pogrešno raspoređene provodnike, kratke i otvorene veze, te je iz ovog razloga veoma praktičan za domaćinstva, i druge prostore kada je reč o zaštiti od požara. 

Pored pomenutih kablova, koji se često upotrebljavaju u kući, i tester kablova, na tržištu možete pronaći i mnoge druge vrste kablova, koji će vam biti praktični za svakodnevnu upotrebu u kući, ali i van nje. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *