Kućni lekovi za kašalj

Postoji mnogo kućnih lekova za kašalj. Često se koriste biljni čajevi  kao i  sredstva za suzbijanje kašlja poput  propomucila i drugih lekova za suzbijanje kašlja i čišćenja disajnih puteva. 

Dokazani lekovi protiv kašlja su  sok od luka, inhalacije i razne obloge koj emožete koristiti  i privijati oko vrata i na grudi. U daljem tekstu  biće detaljnije opisano kako nam navedeni biljni lekovi  mogu pomoći  kod suvog kašlja I šta ima iskašljavajući efekat na produktivan kašalj.  

Šta pomaže protiv kašlja?

Za akutni kašalj (npr. kao rezultat prehlade ili jednostavnog bronhitisa), opšte mere kao što su uzimanje dovoljno vode i prestanak pušenja  su obično dovoljne kao lečenje. Različiti kućni lekovi za kašalj mogu biti od pomoći. Koji od prirodnih lekova  je najpogodniji u svakom pojedinačnom slučaju delimično zavisi od vrste kašlja.

Suvi kašalj

Suvi kašalj (nadražujući kašalj, neproduktivan kašalj)  veoma je uporan I nezgodan u pojedinim slučajevima. Ometa spavanje noću a danju  uzimanje hrane i normalno disanje. Kućni lekovi su namenjeni da ublaže potrebu za kašljem. Određeni lekoviti biljni čajevi se često koriste kao „sredstva za suzbijanje kašlja“. Jedan od njih je čaj za kašalj od luka . Crni luk je tradicionalna lekovita biljka protiv kašlja. Eterična ulja i jedinjenja koja sadrže sumpor čine ih univerzalnim oružjem protiv suvog kašlja i sluzokože disajnih puteva.

Zato od njega možete napraviti blagotvoran sok od luka (sirup od luka), po sledećem receptu: Očistite i sitno iseckajte luk. Stavite u šerpu sa 3 kašike šećera i osminom litra vode i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Zatim uklonite smešu sa vatre i ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim iscedite. Možete uzimati jednu do dve kašike ovog sirupa od luka, koji se uglavnom preporučuje kod prehlade, tri do pet puta dnevno.

Produktivni kašalj

Produktivan kašalj može ometati disajne puteve i tako otežati disanje. Ovde se savetuju biljni čajevi  koji podstiču  iskašljavanje sekreta. Pored odgovarajućih lekovitih biljnih čajeva poput lipe, belog sleza bosioka, tu je korisno I inhaliranje koje može pomoći u bržem izbacivanju sekreta.  

Oblog od đumbira 

Ovaj kućni lek pomaže kod bronhitisa sa hronično suženim disajnim putevima (hronični opstruktivni bronhitis) i pneumonije. Oblog od mlevenog đumbira ublažava kašalj i druge simptome. Evo kako da to uradite: Jednu do dve kašičice đumbira u prahu (najbolje sveže mlevenog) pomešajte sa malo vode i ostavite da kratko nabubri.

Zatim nabubru masu razmutiti u 500 do 750 mililitara vrele vode (cca 75 stepeni). Sada umotajte pamučnu krpu  i stavite u vodu, a zatim je  iscedite. Čim je toplota podnošljiva, stavite krpu na grudi.  . Ostavite oblogu od đumbira maksimalno 15 do 30 minuta, a zatim je uklonite.

Propomucil

Ukoliko čajevi ne pomažu tu je propomucil. To je prirodan lek koji takođe pomaže prilikom učestalog kašljanja i smiruje disajne puteve. Njegov sastojak propolis savršeno deluje na suzbijanje mogućih virusa, bakterija i glivica. Prijatnog  limunovog ukusa idealan je za sv eone koji ne vole preterano slatkaste sirupe.

Svojim dejstvom efikasan jer brzo razlaže sekret u disajnim putevima i tako olakšava disanje smanjujući učestalo kašljanje. Propomucil mogu koristiti odrasli i deca starija od 12 godina. Način upotrebe je sledeći:  jednom dnevno po 1 kesicu praška rastvorenog u pola čaše vode.

Ono što je bitno da bi sve navedeno imalo dejstva i učinka reagujte na vreme i procenite da li je u pitanju suvi ili produktivni kašalj. Na ovaj način nećete pogrešiti sa terapijom a tegobe će se brže otkloniti. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *