Kupovina stana kao odlična investicija za mladi bračni par

Ulazak u brak predstavlja važnu životnu prekretnicu, koja po svojoj prirodi podrazumeva osamostaljivanje obe strane, odnosno spremnost na zahteve koje obrazovanje porodice sobom nosi. Mladi parovi ovog podneblja, međutim, neretko pronalaze alternativna rešenja i ulaskom u brak se ne odlučuju ujedno i na život u zasebnom prostoru, već se pridružuju roditeljima i praktikuju takozvani život u zajednici. Ovaj fenomen je vezan za pitanja patrijarhalnog vaspitanja i finansijskog stanja i može se diskutovati o tome da li je ovakva praksa poželjno rešenje. U tekstu koji sledi pročitajte više o faktorima koji idu u prilog rešavanju stambenog pitanja mladih bračnih parova i načinima na koje se samostalnost na ovom polju može postići.

Razlozi za investiranje u kupovinu stana

Ne bi li iskustvo bračnog života bilo potpuno i uspešno, potrebno je uskladiti životni ritam sa potrebama i navikama bračnog druga. Iako ne možemo negirati izvestan uticaj šire porodice na ukupan život mladog bračnog para, činjenica je da se partneri ne mogu fokusirati na pronalaženje jedinstvenog ritma ukoliko je potrebno istovremeno uklapanje u život već formirane zajednice. Zaseban životni prostor prema tome predstavlja imperativ kada je u pitanju uspešnost zajedničnog života mladog para. S druge strane, parovi koji se odlučuju na osamostaljivanje u ovom pogledu neretko polaze od iznajmljenog prostora zbog finansijske nesigurnosti. Ovo je takođe faktor koji usporava napredak bračnog života, budući da je neprestano otvorena mogućnost promene stana i ponovno usklađivanje potreba i navika bračnog para sa novim životnim prostorom. S druge strane, pitanje je da li odlaganje kupovine stana ide u prilog finansijama, ukoliko se uzmu u obzir mogućnosti tržišta i finansijske obaveze prema iznajmljenoj nekretnini. Na osnovu toga možemo zaključiti da je kupovina stana logična odluka i važan momenat za mladi bračni par. Ključ uspešnosti ovog koraka je u usklađivanju mogućnosti sa potrebama oba partnera i zajedničkim planovima za budućnost.

Usklađivanje mogućnosti i potreba

Pre samog ulaska u poduhvat kupovine stana svaki mladi par bi trebalo da izdvoji prioritete, uzimajući u obzir svoje finansijske mogućnosti. Ovo se odnosi na zajedničku sliku budućnosti, koliko i na trenutne potrebe oba partnera. Ukoliko se složite da je lokacija najznačajniji faktor, informišite se o uticaju ovog činioca na cene na tržištu. Činjenica je da mladi bračni parovi u Srbiji uglavnom vezuju svoje potrebe za mogućnosti koje pružaju veći gradovi, te će njih na prvom mestu interesovati ponude kao što su stanovi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ukoliko ste vezani za veće gradove, a vaš budžet zahteva određene kompromise, uzmite u obzir manju kvadraturu. Manji stanovi se potrebama eventualnog proširenja porodice mogu prilagoditi rasporedom prostorija ili potencijalima za izmenu rasporeda. S druge strane, ukoliko lokacija u okviru grada nije u datom trenutku idealna, nemojte zaboraviti da se raspitate o planu izgradnje grada. Kompromisi koje napravite u trenutku kupovine mogu u bliskoj budućnosti biti nadomešteni, budući da gradovi u Srbiji imaju tendenciju da se veoma brzo šire.

image1-32 

Elementi komfora koji utiču na zajednički život

Pre no što donesete konačnu odluku u vezi sa nekretninom koju razmatrate, uzmite u obzir sve elemente koji utiču na komfor. U ovaj domen ulazi spratnost, pomenuti raspored prostorija, osvetljenost, grejanje, kao i opšte fizičko stanje stana i zgrade. Prioriteti partnera u domenu svakodnevice se mogu razlikovati, pa je vrlo važno da razlučite u kom pogledu koji partner može tolerisati određene iskorake. Ovo su činioci koje bi trebalo da imate na umu ne bi li vaša konačna odluka zaista odgovarala vašim potrebama:

  • Toplotni komfor: Kada je u pitanju toplotni komfor, procena uklapanja nekretnine sa vašim potrebama se ne završava na pitanju grejanja, već u obzir morate uzeti i fasadnu stolariju.
  • Osvetljenje: Pitanje osvetljenja se ne svodi na broj prozora, već i na njihovu poziciju. Obratite pažnju na to da li se stan koji razmatrate nalazi na “sunčanoj strani” zgrade i na koji način su prozori u njemu raspoređeni.
  • Raspored prostorija: Ukoliko vam nekretnina odgovara, a nema dovoljan broj prostorija, raspitajte se o mogućnostima dodavanja pregradnih zidova i razmotrite koliko se ovakvo rešenje uklapa u vaš budžet.
  • Spratnost: Ukoliko planirate proširenje porodice, ovo je veoma važna stavka. Pre no što se odlučite na kupovinu stana koji se nalazi na višem spratu, raspitajte se o funkcionalnosti lifta.

Način plaćanja i dodatni troškovi

Finansijsko pitanje je stavka od koje se polazi i koja naposletku zaokružuje celokupni proces. Kada se parovi odlučuju na podizanje stambenog kredita, ključ je u dogovoru. Logična je odluka da kredit podiže onaj partner čija primanja bolje odgovaraju na zahteve ovakvog načina plaćanja. Ukoliko su oba parnera u radnom odnosu, drugi partner bi mogao da preuzme više odgovornosti u vezi sa finansijskim potrebama održavanja domaćinstva. Prilikom podizanja stambenog kredita, važno je načiniti detaljan finansijski plan, koji će obuhvatiti i dodatne izdatke. Raspitajte se u banci u vezi sa troškovima obrade kredita i svim pratećim troškovima ovakvog aranžmana i uključite ih u plan svog budžeta. Važno je da prilikom sačinjavanja ovog plana imate u vidu i eventualne troškove adaptacije stana koji kupujete i u ovaj proces uđete potpuno spremni.

Kupovina stana je kompleksan proces, koji zahteva racionalan pristup finansijama i izvesne kompromise. Ukoliko pronađete sredinu između vaših finansijskih mogućnosti i potreba koje ćete uskladiti sa potrebama vašeg partnera, ova investicija će izvesno biti pametna odluka. Samim stupanjem u brak otvarate vrata nove etape života, a prvi korak koji u njoj valja načiniti je rešavanje stambenog pitanja. Uđite u ovaj proces racionalno i složno i zasigurno ćete ubrzo s osmehom preći prag vašeg stana od kojeg ćete zajedno načiniti dom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *