Kupovina stana: Korak po korak do prve nekretnine

Odlučili ste da rešite stambeno pitanje i da status podstanara zamenite sa „ponosan vlasnik nekretnine“? Kao jedna od najznačajnijih životnih investicija, kupovina stana donosi sa sobom brojne izazove. Iako predstavlja radostan događaj, uglavnom podrazumeva dugotrajan proces i prikupljanje papirologije, naročito kada je reč o kupovini nekretnine na kredit.

Koje sve korake treba preduzeti da biste došli do vlasničkog lista nepokretnosti, kako izabrati idealan stan, da li ispunjavate sve uslove za dobijanje stambenog kredita i koliko traje cela procedura? Pročitajte u narednim redovima.

Detaljno se raspitajte o stambenim kreditima

Ukoliko ne spadate u grupu onih srećnika koji kupuju stan za gotovinu, jedina opcija koja vam stoji na raspolaganju je apliciranje za kredit. Pre nego što počnete da razgledate stanove ili dok aktivno pretražujete nekretnine, veoma je važno da se unapred raspitate o svim uslovima za podizanje stambenog kredita. S obzirom na to da veliki broj banaka koje posluju u Srbiji ima svoju ponudu za kreditiranje, može biti teško izabrati onu koja vam najviše odgovara. 

Pažljivo pregledajte koje uslove kamate banke nude, razmislite o periodu otplate, te gde možete uzeti zajam za kupovinu stana na kredit sa 10%, a gde sa 20% učešća. Ukoliko nemate dovoljno novca za učešće, imate opciju da uz stambeni podignete i gotovinski kredit. Na osnovu primanja, te drugih mesečnih obaveza poput kreditne kartice i rate za kredit, u banci se određuje kreditna sposobnost, tj. limit koliko može da iznosi novi kredit i rata. U ovom procesu od velike koristi će vam biti saveti za keš kredit koje možete potražiti od savetnika za stambene kredite i nekretnine.

Pošto izaberete banku čiji uslovi vam odgovaraju i pronađete nekretninu koju želite da kupite, sledi prikupljanje dokumentacije. Uz prosek plate koji uzimate od poslodavca, vlasnički list i procenu nepokretnosti od ovlašćenog procenitelja, predajete zahtev za stambeni kredit.

Da bi vam kredit bio odobren, potrebno je da pored svega navedenog imate više od 20 godina, ali i da u trenutku dospeća poslednje rate nemate preko 70 godina starosti.

Izaberite stan koji vam odgovara

nova-zgrada-sa-stanovima

Pre nego što počnete da pretražujete stanove oglašene za prodaju, veoma je važno da imate odgovore na neka pitanja. Koliko velik stan vam treba? Gde želite da kupite nekretninu? Starogradnja ili novogradnja? Kada okvirno znate šta su vaši prioriteti i koje karakteristike nepokretnost treba da ima, biće vam lakše da napravite uži izbor stanova.

Potom sledi razgledanje, poređenje nekretnina – kakav je kvalitet gradnje, koja je cena stambenog kvadrata, na kom spratu se stan nalazi, u kom delu grada, kako je opremljen. Sve su ovo faktori koje treba razmotriti pre nego što izaberete nekretninu u koju ćete uložiti. U zavisnosti od toga kolikim budžetom raspolažete, možete razgledati skuplje stanove na atraktivnim lokacijama ili one jeftinije na periferiji. Nižu cenu će imati i stanovi u prizemlju i na potkrovlju, naročito u zgradama sa velikim brojem spratova. 

Za kupce je uglavnom presudno pitanje da li kupiti stan u starogradnji ili novogradnji. Stari stanovi u većini slučajeva imaće nižu cenu. Međutim, budite posebno oprezni ako se odlučite za starogradnju. Ukoliko je potrebna adaptacija, zamena podova, pločica i sanitarija, ponekad ta investicija može premašiti iznos koji biste dali za kupovinu novog stana. Napravite procenu stanja nekretine i razmislite da li uz jeftinije renoviranje možete osigurati pristojan prostor za stanovanje.

Proverite nekretninu u katastru

Pošto izaberete stan koji vam po svemu odgovara, a pre nego što uđete u celu proceduru podizanja stambenog kredita, obavezno proverite nekretninu u katastru. Ne želite da kupite nepokretnost čiji papiri nisu uredni

Bilo da kupujete stan u novogradnji ili starogradnji, obezbedite dokumente od investitora odnosno bivšeg vlasnika, koji potvrđuju da je nekretnina legalizovana i da su sve poreske obaveze izmirene. Najbolje je da kupite registrovanu nepokretnost, tj. uknjižen stan i tako izbegnete sve neprijatnosti i nesporazume.

Ukoliko tražite stan uz pomoć agencije za nekretnine, ovaj pravni aspekt možete prepustiti agentima. Oni će u katastru nabaviti potrebne dokumente i informacije – ko je vlasnik stana, da li je nepokretnost pod hipotekom, da li je uknjižena i kada i sl. Tako ćete imati više vremena da se posvetite ostalim karakteristikama stana – da li vam odgovara lokacija, kakva je saobraćajna povezanost sa gradom, kolika je udaljenost prodavnice, pijace, pošte, vrtića ili škole.

Potpisivanje ugovora i upis  

cestitamo-kupili-ste-stan

Kupovina stana koji je prošao sve provere zaključuje se potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. Ovaj ugovor se, kako mu sam naziv kaže, sklapa između kupca i direktnog prodavca. Realizacija cele procedure u većini slučajeva se odvija posredstvom agencije za nekretnine. Na taj način sklapanje, potpisivanje ugovora i njegova overa kod javnog beležnika odvijaju se mnogo jednostavnije i brže.

Pošto plati porez na tek kupljenu imovinu, kupac treba da podnese zahtev za promenu vlasništva. Uz originalan primerak ugovora, notaru se dostavljaju još i potvrda o plaćenoj taksi, kao i fotkopije ličnih karata prodavca i kupca (tj. kopije elektronskog čitača ličnih karata). Izvod iz lista nepokretnosti moguće je dobiti i kod notara i u katastru, u štampanom ili elektronskom primerku. 

Jednom kada dobije vlasnički list, kupac može da prebaci sve račune na svoje ime i da promeni prebivališta za sebe i sve članove porodice ukoliko planira da živi na toj adresi.

Umesto zaključka

Kupovina stana čini se kao dugačak i naporan proces, naročito ako vam pravna papirologija nije jača strana. Ipak, uz stručnu pomoć agenata za nekretnine i profesionalne savete iz oblasti bankarstva i kreditiranja, kroz celu proceduru se mnogo lakše prolazi.

Kada pronađete stan koji vam se dopada i dobijete garanciju o njegovoj legalizaciji i uknjiženosti, već ste na dobrom putu da osigurate odlično mesto za život. Pošto potpišete ugovor, platite sve takse i dobijete vlasnički list, konačno se možete posvetiti uređenju svog stana i uživati bez podstanarskih briga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *