Malč kao nezamenjiv supstrat biljaka

Da bi svaka biljka izgledala savršeno, sveže i zdravo, važno je da bude obogaćena potrebnim vitaminima, mineralima i drugim korisnim sastojcima. Posebno iz razloga što su biljke često izložene uticaju sunčeve svetlosti, ali i padavinama, jakom vetru i zimskim uslovima, potrebna im je posebna pažnja, potpuna nega i kvalitetni supstrati. 

Upravo kada su u pitanju suptrati kao što je malč cena je minimalni trošak u poređenju sa odličnim dejstvom koji ima na razvoj biljaka. Upotrebljava se u procesu malčiranja, koji podrazumeva prekrivanje površine zemljišta organskim supstratom, koji pruža efikasnu zaštitu, otpornost i pravilan razvoj biljaka svih vrsta. 

Namena koju ima dekorativni malč 

U procesu malčiranja se mogu koristiti različite dekorativne varijante, boje i strukture supstrata. Malč se može stvoriti od organskih ili neorganskih elemenata. Najčešće je organski tip napravljen od manjih komada kore ili drugih delova drveta, različitih vrsta i karakteristika. Kada je u pitanju malč, cena se formira u zavisnosti od konkretnih karakteristika koje imaju pojedinačne vrste. Odlično je to što se dekorativni malč može koristiti i za spoljašnje, sobno cveće i druge biljke. 

Ima veliku ulogu u zaštiti korena i stabljike biljaka od mraza, kiše, snega, leda, sunčevih zraka, vetra i drugih spoljašnjih uticaja. Istovremeno, produženo je vreme i obim zadržavanja vode i tečnosti u zemljištu zahvaljujući karakteristikama sporijeg razlaganja u podlozi. Malč može da bude drvenaste strukture, kao i da podseća na kamen, usitnjenu zemlju i drugu kombinaciju delova. Pored organskog, postoji varijanta i neorganskog malča, koji se često pravi od kombinacije trave, slame i srodnih elemenata. Jedan od najpoznatijih tipova malča jeste crveni koji je potpuno organski, ekološki zasnovan i kvalitetan, a istovremeno će dvorište učiniti pravom oazom prepunom dekora i zaštite biljaka. 

Malč – cena koja vredi mnogo više od novčanog troška

Kupovina dekorativnog malča zahteva minimalni novčani izdatak, kada se poredi malč cena u poređenju sa benefitima koje se mogu ostvariti. Pojedinačno posmatrano, u zavisnosti od konkretnog porekla malča – da li je u pitanju organski ili ne, da li su delovi veliki ili mali, koji je proizvođač u pitanju, veličina i način pakovanja. U zavisnosti od svega toga, za malč cena se formira na različitim nivoima. Krupniji komadi malča nalaze se u pakovanjima kod kojih se cena kreće od oko 1.000 dinara, pa naviše. Najčešće se u pitanju pakovanja od 50 litara, okvirno. Po identičnoj ceni se može pronaći malč koji je potpuno usitnjen, u minimalnim delovima i istovetnoj težini pakovanja. 

Sa druge strane, ukoliko je u pitanju oblaganje zemljišta u manjoj saksiji ili žardinjeri, dovoljno je kupiti malč u pakovanju od 10 litara, po ceni koja ne prelazi nivo od samo 200 dinara. Uz neverovatno niske cene, dobijaju se živopisne bašte, ispunjenje bojama, svežinom i kompletnom zaštitom svake biljke. Pored velikog broja koristi koje daje dekorativni malč, veoma je privlačno to što može biti u različitim bojama, i najčešće su to crvena, zelena, siva, braon, bež i narandžasta, pružajući fantastičan dekor svakom dvorištu, bašti, saksijama ili žardinjerama.

Primena kvalitetnih supstrata i dodataka koji će biti pravi zaštitnici biljaka, pravi je i jedini način da se obezbedi njihova dugovečnost i uvek lep izgled. Kada je u pitanju dekorativni malč cena zavisi od konkretnog odabira vrste, boje i veličine komada, ali je u poređenju sa odličnim efektima minimalan trošak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *