Malina i njena čudesna svojstva – sokom od malina do mršavljenja i boljeg raspoloženja

Uzgajanje maline nije laka aktivnost, ali bez obzira na veliki trud, ponekad izgrebane ruke i preznojavanje – postaje blagotvorna onog momenta kada sočni plodovi vrelog leta osvežavaju trpezu. Mnoge domaćice znaju vrednost maline i neretko je čuvaju u zamrzivačima nakon letnje berbe. Ova biljka fantastičnog slatkastog ukusa i neodoljivog mirisa odličan je narodni lek. Crvenkasti plodovi bilo da se koriste u svežem ili zamrznutom stanju prepuni su antioksidanasa. Male kaloričnosti, ali bogatog sastava, maline u velikoj meri mogu dati snagu čoveku i poboljšati njegovo blagostanje. 

Kakve koristi malina ima za nas

Malina kao višenamenska biljka korisna je u lečenju mnogih obolenja i neophodna je komponenta uravnotežene ishrane. Jačajući imunitet i čisteći organizam, malina sa svojim antioksidansima učestvuje i u procesima starenja. Sa podmlađujućim efektima, bobice maline mogu učiniti žensko lice lepšim, ali i biti odlična priprema za trudnoću usled prisustva folne kiseline i bakra koji odagnava negativno raspoloženje. Pored velikih blagodati za žene, plod maline odličan je i za muškarce čineći njihov organizam vitalnijim i pomažući u normalizaciji testosterona usled sadržaja cinka. Maline sarže i pektin zahvaljujući kojem bivaju fantastične za probavni sistem i neutralizaciju toksina. Usled tanina, vitamina A, C, B, E, gvožđa, kalijuma, magnezijuma i kumarina, ovo lekovito voće biva izuzetno superiorno i podobno za krvne sudove, aritmiju, neplodnost, moždani udar i mnoge druge bolesti. 

Šta se može napraviti od ove biljke – kako je koristiti

Kada je u pitanju ovo voće najčešće se koristi plod i to u vidu izrade sokova, raznih sirupa, džemova, kompota, likera, sladoleda, ali i u svežem i smržnutom stanju. Kuvajući bobice maline moguće je dobiti žele poslasticu, marmeladu, slatki sos, džem ili sok koji nikog neće ostaviti ravnodušnog. 

Sok od maline – niskokaloričan i neobično ukusan

Domaći sok od malina veoma je popularan zbog svog osvežavajućeg dejstva. Neverovatnog je ukusa i niske kaloričnosti, pa se može uspesno koristiti u dijeti kako biste se oslobodili suvišnih kilograma, ali i rešili holesterola i toksina. Sok od maline ima i blagodatan efekat usled glavobolje, prehlade, bolesti jetre i bubrega. Zahvaljujući organskim kiselinama, esencijalnim uljima, kobaltu, manganu, fosforu i mnogim makronutrijentima održaće se oštrina vida i stvoriti opšta vitalnost organizma. Sok od maline odličan je detalj svake praznične trpeze, ali i tmurnih, depresivnih zimskih dana jer svojim miomirisom i neobičnim kiselkasto-slatkastim ukusom može poboljšati raspoloženje. Neobičan i lep u svakom pogledu, sok od maline, trebao bi biti deo zaliha svakog domaćinstva. 

Kako napraviti sok od maline

Ovaj napitak može se praviti blendiranjem ili kuvanjem. Sok od maline može se pripremati u vidu sirupa, stavljen u sterilisane boce i biti upotrebljiv tokom čitave zime za razne smutije i dezerte, ali i kao piće razblaženo sa vodom. Za ovaj napitak biće vam potreban 1 kilogram malina, 100 grama šećera i oko 150 mililitara vode. Oprani i potpuno zreli plodovi maline kuvaju se 15 minuta nakon ključanja. A zatim se ostavljaju oko 20 minuta u pari gde se posuda prekriva poklopcem. Hlađenjem i ceđenjem kroz gazu, sok od maline biva spreman za sipanje u sterilne staklene boce. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *