Mi smo njihova deca: Briga o starijim osobama je naša obaveza

Ne smemo zaboraviti da smo svi mi nečija deca i da ćemo to ostati sve vreme dok nam naši roditelji budu živi. Čak, iako smo osnovali sopstvenu porodicu, i dalje su tu starije osobe, pretežno naši roditelji kojima moramo pomoći kada ostare. U neku ruku, to i jeste naša obaveza – ta briga o starijim osobama, jer su ipak, oni nas vaspitavali, oblačili i poslali nas na „put ka odraslom životu“. Možda nećete moći čitave dana da provodite sa njima, ali ćete ipak moći naći bar deo dana koji ćete uspeti da poklonite samo njima.

Kratki saveti za brigu o starijima

Briga o starijima i ne mora da Vam predstavlja preveliko opterećenje. Posebno, ako ti stariji i nisu baš toliko stari da ne znaju u potpunosti da vode računa o sebi. Tada je na Vama da odvojite manji deo Vašeg slobodnog vremena i okrenete se u tim trenucima njima. Ukoliko je to potrebno, razmislite i o profesionalnoj pomoći, kao što je kućna nega. Kućna nega je ponekad jedino adekvatno rešenje.

Planiranje unapred i pravljenje određenog rasporeda po kući starijim osobama je nešto što bi svako mogao da uradi. Posebno u vreme ovakvog napretka tehnologije. Na primer, dobro je poznato da starije osobe piju i po nekoliko lekova. Kako biste im olakšali pronalaženje lekova po kući i kako biste bili sigurni da su ih na vreme popili – opremite kuću starijim osobama sa takvim kutijama za medicinu koje svetle kada se određeni lek treba popiti. To i nije prevelika investicija, a za njih je odlično, jer neće morati da gube vreme na traženje svojih lekova.

Sledeći savet za brigu o starijima je svakako njihov način života. Trudite se da ih održite aktivnim. Kako bi to moglo da izgleda?

Ako ih viđate nekoliko puta tokom nedelje – iskoristite ta viđanja da budu na otvorenom i da ta viđanja provedete u šetnji. Pored toga što je za njih odlično – prijaće i Vama samima. Kažu da je idealno barem 30 minuta šetati svaki dan. To je nešto što biste uspeli da izvedete bez ikakvih problema. Na taj način bi Vam ta briga o starijima bila zapravo i jedan vid rekreacije i Vama samima.

Obratite pažnju na to kako se ponašaju

Nije svako od nas psiholog, ali, ukoliko su ti stariji nama blizak rod – svakako ćemo biti u mogućnosti da ispratima kako se ponašaju i da li je to ponašanje u granicama pozitivnog delanja ili ne. Takođe, možemo da ispratimo i to kako se oni osećaju, a to nije ni najmanje teško videti, posebno ako ih budete viđali po nekoliko dana u nedelju.

Trudite se da pričate sa njima, pa će i oni steći poverenje u Vas i videće da je i Vama zaista stalo do njih i do njihovog mišljenja. Takođe, ovo nije samo Vaš „posao“, jer kod praćenja fizićkog i psihičkog stanja Vam je neophodno mišenje i lekara.

Tako da, kada osobu budete vodili kod lekara, svakako porazgovarajte sa njenim lekarom i posavetujte se o svemu gde biste mogli da budete od pomoći.

Kada starija osoba u poptunosti ima poverenje u Vas, možete joj pomoći i u finansijama, odnosno, možete s njima da pričate i o finansijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *