Najpoznatiji nakit na svetu

Nakit sam po sebi privlači pažnju, ali kada iza njega stoji određena priča onda postaje još intrigantniji. Otkrivamo vam neke zanimljivosti o nakitu i načinu na koji je postao poznat. 

Muškarci prvi modeli za nakit

Iako se danas nakit uglavnom vezuje za žene, prvo prstenje, narukvice i ogrlice nosili su muškarci. Naročito su verovali da im nošenje nakita može doneti sreću u borbi. Prva proizvodnja nakita nastala je u Mesopotamiji i Egiptu, a nakit se pravio od svega onoga što je dostupno u prirodi: kože, drveta, školjki, kostiju životinja. 

Nakit sa dna mora

Kada kažemo gospodar prstena, jasno je da ne mislimo na Froda niti druge hobite, već na jednog stanovnika Novog Zelanda koji je posle godinu i po dana pronašao svoj prsten na morskom dnu, kada mu je jednom priliko skliznuo sa ruke. Da muka bude veća, u pitanju je bio venčani prsten, pa verujemo da kada ga je izgubio u luci grada Velington nije baš smeo da izađe ženi na oči. Naročito što su bili venčani tek tri meseca. Međutim, dobra stvar je ta što je obeležio mesto na kom je izgubio prsten. Pokušavao je nekoliko puta da ga pronađe i baš kad je supruga odlučila da mu kupi novi, jednog dana ga je pronašao. Svetlost se reflektovala na prstenu i tako privukla njegovu pažnju.

Ogrlica iz Titanika

Još jedan nakit sa dna mora, neosporno najpoznatiji, je onaj iz filma Titanik. Dizajniran je za dodelu Oskara i vredi 20 miliona dolara. Dok je pevala pesmu iz filma Selin Dion je nosila ovu ogrlicu, baš kao i Glorija Stjuart koja je glumila Rouz u starim danima. Smatra se da je ova ogrlica istorijski važna, a trenutno se nalazi u privatnoj kolekciji. Aukcijska kuća Sotbi ogrlicu je prodala za 2,2 miliona dolara. 

Prsten princeze Dajane

Princeza od Velsa uvek je fascinirala javnost svojim stilom oblačenja, kao i nakitom koji je nosila. Posebna pažnja poklanjala se svakom njenom koraku upravo zbog mesta na kom se nalazi. Oni koji su je poznavali kažu da je preferirala nakit sa dijamantima. Zato i ne čudi što ju je prin Čarls verio safirnim prstenom. Upravo ovim prstenom je i princ Vilijams verio princezu Kejt. Zlatara koja ga je izradila više nikada nije napravila istu verziju prstena.

Ogrlica poslednje francuske kraljice

Iako nije primarno bila namenjena Mariji Antoaneti, već ljubavnici njenog muža Luja XVI, Madam de Bari, ogrlicu od 647 dijamanata juveliri su ponudili francuskoj kraljici, nakon smrti njenog supruga i proterivanju ljubavnice sa dvora. Ona ju je odbila, a smatra se da je ova ogrlica bila i deo huškanja pred Francusku revoluciju. U svakom slučaju ne znamo šta je na kraju bilo sa ogrlicom, ali znamo da je poslednjoj francuskoj kraljici odrubljena glava.

Britanska kruna

Kraljevska kruna je simbol monarhije, ali kada se na njoj nalazi veliki broj dragulja, između ostalog i najpoznatiji dijamant na svetu-kulinan jasno je da je vrednost i značaj mnogo veći. Veruje se da je ovaj sirovi dijamant izvrsnog kvaliteta pronađen početkom dvadesetog veka u Africi. Kruna se čuva u Bakingemskoj palati i to u podrumu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *