Nekoliko interesantnih činjenica o video nadzoru

Tema video nadzora uglavnom deluje suvoparno. Iz kolotečine iskačemo tek kad se pokrene diskusija o zaštiti privatnih podataka, ako sumnjamo da komšijina kamera slučajno “hvata” i deo našeg imanja. 

Međutim, istini za volju, pokretanje teme video nadzora je veoma važno, posebno ako nam je prioritet bezbednost doma, poslovnog prostora, imovine i ljudi koji u ovim objektima borave. Priča o začecima i razvoju video nadzora zapravo uopšte nije suvoparna. Naprotiv, pokreće nas na razmišljanje o mogućnostima kojim ćemo raspolagati u budućnosti.

Danas su sistemi video nadzora dostupni svima i u pitanju je jedna od najpopularnijih opcija tehničke zaštite, koja štedi brojne resurse na duže staze. Pre samo tridesetak godina, manja poslovanja, privatnici i fizička lica, mogli su samo da maštaju o ugradnji savremenih sigurnosnih sistema.

Počeci i proročanstva

Prototip koji vezujemo za začetke video nadzora pojavio se davne 1913. godine. Da bi se precizno i efikasno vodila evidencija, engleski zatvor za žene i maloletnike dolazi na ideju da dosijee obogati fotografijama zatvorenika. Problem je nastao kada je određeni broj žena apsolutno odbijao da se fotografiše: izbegavale su foto aparat i pravile grimase pred objektivom. Kako bi doskočio neozbiljnom ponašanju zatvorenica, menadžment zatvora je došao na ideju da u tu svrhu koriste daljinsko fotografisanje. Smatra se da je upravo ovaj postupak preteča današnjeg modernog video nadzora.

Na putu u prošlost nailazimo i na delo koje slobodno možemo nazvati proročanstvom. Britanski pisac Džordž Orvel 1949. godine objavljuje naučnofantastični roman “1984.”. U ovom svetski poznatom književnom delu, Orvel detaljno opisuje masovnu upotrebu video nadzora u vreme kada video nadzor kao takav nije ni postojao.

“Zauberspiegel” ili “Čarobno ogledalo” je ime prve ulične kamere. Kamera je instalirana u Hamburgu 1956. godine, a glavna uloga je praćenje saobraćaja i prebacivanje semafora u ručnom režimu (operater policajac je upravljao sistemom). Narednih godina se upotreba video nadzora ustalila i počela da se koristi za nadgledanje saobraćaja širom sveta.

Nešto kasnije počinje upotreba kamera u prevenciji kriminala. Naime, u malom američkom gradu Olien u državi Njujork, prvi put je uspostavljen direktan prenos sa uličnih kamera u policijsku stanicu. Ova prekretnica se dogodila 1968. godine i od tada se konstantno radi na unapređenju mogućnosti sigurnosnih sistema u sprečavanju nastanka kriminalnih aktivnosti (danas uz pomoć video analitike). Smata se da instalacija sistema video nadzora danas dovodi do smanjenja krađe za 70%.

Zanimljiva statistika

Iako kamere za video nadzor uglavnom ne primećujemo, grupa sociologa je izračunala da je običan čovek u toku 2020. godine imao “blizak susret” s objektivom kamere čak 300 puta dnevno! Budući da smo se 2020. godine susreli s ograničenjem kretanja usled pandemije, možemo samo zamišljati kolika je ta brojka danas, kada se slobodno krećemo. 

Po broju kamera u zemlji i po glavi stanovnika definitivno prednjači Kina. Čongking, grad u Kini koji ima status u rangu pokrajine, broji čak 168 kamera na 1000 ljudi. Rusija se u 2020. godini našla u samom vrhu po broju kamera i to na trećem mestu. U ovoj zemlji je danas instalirano više od 13.5 miliona kamera, što je oko 93 kamere po glavi stanovnika.

Najmanje 25 miliona kamera za video nadzor se koristi širom sveta.

Najmanji kamkorder i najskuplja kamera

Najmanja kamera na svetu je tajvanska kamera Ambertek RS101. Teška je samo 11g, a dimenzije su 2.5 cm (visina) s 2.5 cm (širina). Ova minijaturna kamera je u stanju da generiše sliku u boji i AVI formatu, 640×480 px, 30 fps i fotografije rezolucije 720×480 px. Ima ugrađenu bateriju i memorijsku karticu od 32 GB.

Najskuplja kamera na svetu dolazi nam iz Rusije: Tachion TVK-94. Košta tričavih 6.2 miliona rubalja (skoro 11 miliona dinara).

Razvoj tehnologije je ubrzan, pa smo danas stigli daleko od prapočetaka video nadzora. Sistemu video nadzora se može pristupiti daljinski, što znači da vam je dovoljna samo internet konekcija da biste s bilo koje lokacije pristupili svom sigurnosnom sistemu. IP kamere preuzimaju primat u odnosu na analogne, koje su se masovno koristile do nedavno. Benefiti IP kamera su brojni, a savremena oprema je dostupna i fizičkim licima, uz pristupačne cene. Sistem video nadzora se ovih dana koristi u brojnim sferama života i prilagođava se procesima u različitim industrijama. Na ovaj način se automatizuju složeni procesi i ostvaruju uštede resursa na duže staze. Ostaje nam da vidimo kakve nam sve novitete donosi budućnost u svetu sigurnosnih sistema.

Ako ste sada inspirisani i želite da ugradite savremeni sistem tehničke zaštite u svoj poslovni prostor, kompanija MS Security je tu da vam pruži kompletnu podršku: od izbora opreme, do ugradnje i redovnog servisa. Na vama je da bezbednost ljudi, imovine i prostora odredite kao prioritet i da, u saradnji sa stručnjacima, instalirate vrhunsku sigurnosnu opremu, koja vas neće izneveriti.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *