izrada maketa

Nekoliko koraka do 3D štampanja

Pre nego što možete da držite 3D štampanu maketu u rukama,  potrebno je nekoliko radnih koraka. Pored pojedinačnih koraka na samom 3D štampaču, priprema podataka zahteva i nekoliko mera kako bi se od štampača dobila upravo željena maketa. Ukoliko se pitate kako se dobijaju 3d štampane makete  možete u ovom tekstu doznati, i to samo u nekoliko koraka. 

Kreirajte podatke za štampanje

Osnova svakog 3D štampanja je digitalni model podataka. Ovo može biti zasnovano na CAD bazi podataka ili merenjem velikog broja tačaka. Sa ove dve metode kreira se digitalni 3D model koji sadrži sve geometrijske parametre komponente. Dakle, šta su CAD podaci i oblaci tačaka? CAD ( Dizajn pomoću računara ) se odnosi na kompjuterski potpomognuto generisanje projektnih podataka. Konstruktivni zadaci su podržani elektronskom obradom podataka u cilju proizvodnje objekata za zgrade, mašina, vozila i aviona ili čak odeće. Dvodimenzionalni i trodimenzionalni modeli se mogu generisati u CAD-u. Postoje površinski modeli, modeli zapremine ili parametrijski modeli.

Izrada maketa i 3D štampanje

Ako želite da imate objekat proizveden korišćenjem 3D štampanja, potrebna vam je odgovarajuća izrada maketa ili modela. Konstrukcija u CAD programu je mogući pristup za generisanje potrebnih skupova podataka. 

Napravite 3D štampane modele

Kada biraju odgovarajući program, početnici u dizajnu treba da izbegavaju komplikovane funkcije i da se prvo fokusiraju na modeliranje 3D objekta. Mnogi programi prilagođeni početnicima koriste princip intuitivnog vajanja. Jednostavna osnovna forma je formirana prema vašim idejama i dopunjena sa sve više detalja na dodatnim nivoima.

Učenje konstruisanja za početnike

Popularan i besplatan program zasnovan na ovoj metodi je Sculptris. TinkerCAD je takođe pogodan za početne pokušaje dizajna – program sa kojim se jednostavni geometrijski oblici mogu sastaviti u složenije objekte. Trenutna verzija Adobe Photoshop-a takođe ima neke funkcije za 3D modeliranje i ima sopstveni alat za popravku STL datoteka.

Profesionalni CAD programi

Da bi se mogli konstruisati alati ili prototipovi za industrijsku upotrebu, potrebne su opsežnije softverske funkcije za planiranje objekata, na primer opcije detaljne dokumentacije, biblioteke standardnih delova ili simulacija modela u realnim uslovima. Profesionalni CAD programi kao što su Creo Parametric, Siemens NKS, SolidVorks, AutoCAD ili Catia ispunjavaju ove zahteve i često se mogu proširiti za specifične aplikacije (npr. AutoCAD Mechanical za mašinstvo i inženjering postrojenja).

Kako da napravim datoteku za 3D štampanje? 

Pre nego što se može proizvesti 3D maketu, postojeća datoteka mora da se proveri da li se štampa. Modeli ne bi trebalo da imaju neželjene rupe na površini i da imaju dovoljnu debljinu zida. Koliko zidovi 3D modela moraju biti čvrsti da bi se postigla željena stabilnost zavisi od korišćenog materijala i povezanog proizvodnog procesa, kao i od planirane primene.

Šabloni za 3D štampanje

Na PROTIK Marketplace-u takođe možete štampati 3D makete koje niste sami kreirali. U zajednicama ili bazama podataka koje su posebno postavljene za ovu svrhu, korisnici stavljaju datoteke na raspolaganje za preuzimanje, uz naknadu i besplatno, i pod licencom Creative Commons. Postoji velika verovatnoća da je objekat koji želite već dostupan kao model za štampanje. Što je odlična stvar za one koji ne žele  da izgube previše vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *