Omega-3 masne kiseline – zašto su važne za razvoj dece

 

Mnogi roditelji znaju da su omega-3 masne kiseline važne za pravilan rast i razvoj svakog deteta, jer one učestvuju u različitim procesima koji su značajni za sveukupno funkcionisanje organizma.

Isto tako važne su i za razvoj fetusa, pa bi trudnice tebalo redovno da konzumiraju namirnice bogate ovim masnim kiselinama, ili da koriste suplemente.

Dok je beba u majčinom stomaku, sve hranljive materije preuzima putem krvotoka, iz maminog organizma. Zbog toga bebi neće biti pristupačne ove značane hranljive materije, ako ih majka ishranom ili suplementacijom ne unosi.

 

Vrste omega 3:

Postoji nekoliko vrsta omega-3 masnih kiselina:

 • alfalinolenska kiselina (ALA),
 • eikozapentaenska kiselina (EPA) 
 • dokozaheksaenska kiselina (DHA)

DHA i EPA su derivati alfalinolenske kiseline. 

 

Kako pravilno snabdeti telo omega-3 masnim kiselima

Najbolji način da svom telu obezbedetie redovan unos omega-3 masnih kiselina jeste da ih unosite putem hrane ili putem suplemenata.

Hrana najbogatija omega-3 masnim kiselinama jeste morska riba i morski plodovi, ali i neke vrste algi. Najbolji izvori su: brancin, losos, tuna, račić, sardina, haringa, skuša,  lignje, inćuni, hobotnica, bakalar …

 

Omega-3 masne kiseline, razvoj mozga  i druge koristi

Kako su brojne studije pokazale, omega-3 masne kiseline su veoma značajne za razvoj mozga i kognitivnih funkcija, pa se zbog toga preporučuju za svu decu tokom perioda rasta i razvoja.

Danas je teško da deca putem ishrane unose dovoljne količine omega-3, jer se hrana njima bogata ne nalazi dovoljno često u dečjem meniju. Na svu sreću, postoje brojni suplementi omega-3 masnih kiselina koji su napravljeni specijalno za decu. 

Period od prvih nekoliko godina posle rođenja je posebno važan kada je u pitanju rast i razvoj mozga, ali i njegovih funkcija. U tom periodu intenzivno se razvijaju sinapse i brojne moždane funkcije, što kasnije predstavlja osnov za razvoj motorike i mentalnih sposobnosti. 

Omega-3 masne kiseline učestvuju u mnogim značajnim funkcijama i procesima u organizmu, ali i u sprečavanju mnogih bolesti i poremećaja:

 • Utiču na razvoj imunog sistema
 • Razvoj vida, očiju i funkcija vida
 • Razvoj koncentracije, pažnje i pamćenja
 • Sveukupan rast i razvoj deteta
 • Omogućavaju pravilno funkcionisanje ćelijskih receptora
 • Doprinose razvoju kognitivnih funkcija
 • Smanjuju holesterol i trigliceride (ukupne masti u organizmu)
 • Deluju protivupalno
 • Snižavaju visok krvni pritisak

 

Omega-3 kao terapija za depresiju i poremećaje ponašanja

Kako su neke od sprovedenih studija pokazale, omega-3 masne kiseline pomažu i u terapiji depresije. U nekim od kliničkih istraživanja pacijenti koji boluju od depresije su uz svoju redovnu terapiju antidepresivima uzimale i suplemente omega-3 masnih kiselina. Oni su imali su mnogo veći stepen smanjenja simptoma depresije. Naime, analize su pokazale da su omega-3 i omega-6 masne kiseline u neadekvatnom odnosu kod osoba koje boluju od depresije. Inače, idealan odnos ove dve masne kiseline bi trebalo da bude 1:1. 

Omega 3 masne kiseline ostvaruju pozitivan efekat i kao dopunska terapija za različite poremećaje ponašanja, kao što su ADHD (poremećaj pažnje), kao i bipolarni poremećaj. Kako su studije pokazale, deca koja zbog poremećaja pažnje imaju poteškoća pri učenju, uglavnom imaju nedostatak omega-3 masnih kiselina. Osobe koje pate od bipolarnog poremećaja su uz terapiju omega-3 imale mnogo manje promena raspoloženja, pokazala su ispitivanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *