iznajmljivanje bezicnih bubica

Paketi za prepisivanje na ispitu – studenti imaju sve više mogućnosti

Pored bežičnih bubica, na koje se studenti najčešće oslanjaju za polaganje ispita, danas postoje i čitavi paketi za prepisivanje. Paket za polaganje ispita, tačnije za prepisivanje na ispitu sastoje se najčešće od bezične bubice, olovke sa kamerom, mikrofona i mobilnog telefona. 

Zvuči kao da je u pitanju špijunska oprema. Nekada su se ovakve stvari koristile samo u radu obaveštajnih službi, a danas, iako je njihovo korišćenje kažnjivo, do njih je jako lako doći.

Olovka sa kamerom

Olovka sa kamerom funkcioniše tako što student sa njom piše, a signal sa olovke hvata mobilni telefon na kojem se pokazuje slika. Sagovornik u drugoj prostoriji vidi pitanja studenta na mobilnom telefonu i na osnovu pitanja čita odgovor iz knjige svom kolegi. To čuje student koji polaže ispit preko bubice koja mu se nalazi u uhu.

Koje ispite je lakše položiti na bubicu – pismene ili usmene?

Zahvaljujući pomoćnim sredstvima, tačnije zahvaljujući mogućnosti da kupite i iznajmite bežične bubice i sva druga sredstva koja smo već nabrojali, student može da položi i usmeni i pismeni ispit.  Kod usmenog ispita komunikacija između studenta koji polaže ispit i osobe koja iz druge prostorije diktira odgovor na pitanje je specifična po tome što ona mora da bude skoro istovremena.

Tačnije, istovremeno dok sa jedne strane osoba diktira odgovor, student mora da bude koncentrisan da u isto vreme daje odgovor profesoru i da zvuči i izgleda što prirodnije. Sve je malo lakše i drugačije kada na usmenom ispitu postoji vreme za pisanje koncepta. Tada je potrebna manja koncentracija, jer student koji polaže treba samo da se koncentriše da zapiše ono što mu se diktira, a kasnije će u tišini moći da koristi koncept. Najveći problem kod usmenih ispita su dodatna pitanja profesora, ali i tu vešti studenti uspeju da se snađu.

Kod pismenog ispita polaganje pomoću bubice je možda nešto lakše. U tom slučaju nema dodatnih pitanja profesora i student ne mora sinhrono da priča sa sagovornikom sa druge strane. Student tokom pismenog ispita je koncentrisan samo na ono što čuje iz bežične bubice, odnosno, na ono što mu kolega prenosi,  i taj sadržaj piše na papir. Ovde lako može da se koristi i olovka sa kamerom.

Svakako, i na jednim i na drugim ispitima postoji mogućnost da su fakulteti obezbedili ometače, što može otežati situaciju ukoliko nemate i anti ometač.

Oprezno kod vađenja bežičnih bubica

Kada ste uspešno završili sa ispitom, skrećemo vam pažnju da morate biti jako oprezni prilikom vađenja bubice iz ušnog kanala. Bežične bubice su toliko male, oko 3mm, da moraju da se stavljaju i vade iz ušne šupljine veoma oprezno. Bežične bubice su vrlo malih dimenzija i jako su delikatne da je potrebno sa njima postupati nežno kako se ne bi oštetile. Zato se koriste pincete kako bi bubice mogle da se postave u uho i precizno i nežno izvade iz njega.

Neretko se dešava da se prilikom polaganja ispita bežična bubica zaglavi u uhu i da ju je vrlo teško posle izvaditi.  U tim slučajevima student ne bi smeo sam da pokuša da izvadi zaglavljenu bubicu.  Ako se to radi nestručno može doći do oštećenja slušnog kanala, čak i do oštećenja bubne opne.

Kada se ovako nešto desi potrebno je da se student obrati stručnjaku i da ide kod doktora kako bi mu se bez posledica po zdravlje ušnog kanala izvadila zaglavljena bežična bubica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *