Pecanje ribe sopstvenim rukama ili uz pomoć štapova kao vid zabave i odličan antidepresiv 

 

Od davnina, ribolov je način da muškarac kontaktira sa divljinom ali i obezbedi hranu celoj porodici. Jutrenje, opuštanje i fokus osnovni su razlozi ljubavi prema pecanju.  

Psihoterapija u prirodi uz pomoć ribolova

Odlazeći u prirodu, čovek je u stanju da zaboravi na sve. Jedan štap za pecanje i jedan zadatak način su da se doživi duševni mir i normalizuje zdravlje. Odmaranje pokraj vode, nasuprot provođenju vremena pokraj televizora, smiriće neujednačen rad srca i delovati povoljno na emotivne grčeve. Postepeno, uz pomoć pecanja, psihičke rane će zarastati, a brige nestajati što može biti zaista dobar povod da ribolov postane životna strast i sport. Priroda, sunčevi zraci, svežina vode uspešni su antidepresivi koji su dostupni svima. 

Ko se može baviti ribolovom

Bez obzira na životno doba ili formu muškarca, svako se uz malo umeća može baviti ribolovom. Ovaj sport ne zahteva nikakve značajne finansijske izdatke niti specijalno obrazovanje. Ono što je potrebno jeste unutrašnja težnja ka ribolovu i strpljenje prilikom višečasovnog mirovanja. Pecanje uz dobro odabrano društvo može biti idealan način da se muškarac odmori od svakodnevnih nezadovoljstava i postane odmeren. 

Ribolov kao kreativnost

Većina amatera ali i iskusnih ribolovaca imaju težnje ka napretku i eksperimentisanju sa različitim štapovima za pecanje, varalicama, mašinicama i rutama. Kreativnost i poigravanje u ovom sportu sprečavaju monotoniju i pružaju mogućnost testiranja okruženja. 

Štapovi za pecanje – odabir

Za dobar ulov potrebno je da ribar ima pouzdan štap za pecanje. U zavisnosti koju ribu ljubitelj pecanja želi uloviti može odabrati štap prema strukturi šipke i pomoćnih elemenata. Jednodelni štapovi za pecanje ali i sklopivi „teleskopi“ najpopularniji su za amatere zbog svoje lakoće i dizajna. Nešto čvršći i teži štapovi za pecanje uglavnom su za ljude takmičarskog karaktera. Raspon šipke može biti od jednog pa sve do čak 14 metara. 

Štapovi za pecanje srednje dužine, priblizno do 6 metara najučestalije se koriste tokom ribolova su namenjeni hvatanju većine riba, a prilikom bacanja mamca plovak ostaje poprilično vidljiv. Kad birate štap proverite da li se on savija u svakom smeru na jednak način. Takođe, obratite pažnju na materijal. Stakloplastika je pogodna za amatere, dok su štapovi od grafita pouzdaniji zbog čvrstoće i fleksibilnosti. 

Bilo da hvatate ribu na ruke ili uz pomoć štapova za pecanje zasigurno ćete imati uz ovaj hobi dobru zabavu i rekreaciju. Obujte gumene čizme, ponesite opremu i krenite u avanturu. 

Pecanje sopstvenim rukama poput predaka

Hvatati ribu bez upotrebe štapa za pecanje koristeći se sopstvenim rukama zvuči kao šala, međutim, profesionalci i oni koji su se izveštili u ovom sportu mogu uspešno uhvatiti ribu na ovaj način pogotovo onde gde je jaka rečna struja. Ovo je događaj za pamćenje koji nikog neće ostaviti ravnodušnog. Hvatači ribe na ruke vrše zasede pokraj stena, grmlja, obala koje imaju strme prilaze vodi i pokraj rupa. Ovde je potrebna izuzetna spretnost, brzina i preciznost. Hvatanje ribe bez upotrebe štapa ne može a da nas ne asocira na daleke pretke koji nisu koristili alate i opremu već samo lična umeća. 

To su ljudi iz davnina koji su se trudili da opstanu u divljini. Ni malo lak zadatak bez pribora za pecanje. Na svu sreću, za one koji su manje entuzijazični, civilizacijski napredak omogućio je korišćenje različitih pomoćnih sredstava za uspešan ribolov. Raznolikost u štapovima za pecanje i njihov odabir biće uzbudljiva okupacija. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *