Plodni dani – kako da ih izračunate i ne pogrešite

Plodni dani se mogu odrediti na više načina, neki su manje ili više pouzdani ali se svakako ne preporučuju kao metod kontracepcije. Naime, mnoge mlade žene veruju da će izbegavanjem intimnih odnosa u vreme plodnih dana izbeći i neželjenu trudnoću što nije sasvim tačno iz više razloga.

Prvo, plodni dani se ne mogu pouzdano utvrditi ukoliko žena ima neredovne menstrualne cikluse. Drugo, treba imati u vidu da spermatozoidi mogu preživeti u telu žene i do pet dana. Još manje je pouzdan metod prekinutog snošaja jer muškarci tokom odnosa ispuštaju predspermalnu tečnost u kojoj se mogu naći spermatozoidi sposobni za oplodnju.

Takođe, nisu svi muškarci sposobni da u potpunosti iskontrolišu ejakulaciju pa je u poređenju sa ostalim vrstama kontracepcije, metoda prekinutog snošaja najmanje pouzdana a osim toga ne štiti od polno prenosivih boleti.

Plodni dani su dani pred nastupajuću ovulaciju odnosno oslobađanje jajne ćelije spremne za oplodnju. Zapravo, žena je plodna samo 24 h nakon ovulacije ali se plodnim danima smatra i do pet dana pre ovulacije upravo zbog sposobnosti spermatozoida da prežive u telu žene i zbog pomeranja datuma sledeće menstruacije.

Uglavnom žene dobijaju menstruaciju nekoliko dana pre datuma koji je bio u prethodnom mesecu. Kod nekih taj datum može biti i kasnije a relativno mali broj žena dobija menstruaciju istog datuma kao i prethodnih meseci. Ovo se javlja iz razloga što je menstrualni ciklus osoben kod svake žene, te se normalnim menstrualnim ciklusom smatra ciklus od 21 do 40 dana.

Prema tome, plodni dani padaju u sredinu menstrualnog ciklusa, odnosno plodnim danima se smatraju dani od 12. do 16. dana pre početka sledeće menstruacije. Ako su spermatozoidi prisutni tokom ovulacije i naredna 24 h,  može doći do oplodnje. U suprotnom, neoplođena jajna ćelija se apsorbuje u telo, nivo hormona pada a sluznica materice odbacuje što predstavlja početak sledeće menstruacije odnosno krvarenja.

Plodni dani i simptomi ovulacije

Pored izračunavanja plodnih dana, postoje i drugi simptomi ovulacije koje treba ispratiti bez obzira da li žena želi da zatrudni ili izbegne trudnoću. Ti simptomi su:

  • tačkasto krvarenje,
  • grčevi u stomaku,
  • promene u cervikalnoj sluzi,
  • pojačan libido,
  • bolne i osetljive grudi,
  • promene raspoloženja.

  Ovi simptomi su znakovi da se telo sprema za začeće i eventualnu trudnoću. Tačkasto krvarenje se javlja kada jajnik izbaci zrelu jajnu ćeliju dok se bolovi javljaju u donjem delu stomaku s jedne strane, zavisno u kom jajniku sazreva jajna ćelija.

devojka drzi menstrualni kalendar

  Što se tiče promene u cervikalnoj služi može se primetiti da ona u vreme ovulacije počinje da se razređuje, providna je i klizava kako bi olakšala put spermatozoidima do jajne ćelije. Ostali simptomi rezultat su pojačanog lučenja hormona.

  Upravo zbog toga, plodni dani se najsigurnije mogu utvrditi praćenjem nivoa hormona pomoću specijalnih testova za praćenje ovulacije. U pitaju je luteinizirajući hormon( LH) koji dovodi do sazrevanja i izbacivanja jajne ćelije u jajovod. LH hormon pokazuje najviše vrednosti u sredini ciklusa i predstavlja najpouzdaniji znak da je došlo do ovulacije.

  Rast LH hormona može se pratiti pomoću testova na osnovu urina i pljuvačke. Test na osnovu urina sličan je testu za utvrđivanje trudnoće ali se mora raditi u nekoliko uzastopnih dana kako bi se uočio porast LH hormona.

  Test na osnovu pljuvačke pokazuje hemijske promena u pljuvački, odnosno kako raste nivo hormona povećava se prisustvo soli u njoj i razviju se karakteristični kristali, što je znak da će ovulacija nastupiti u roku od 31 do 72 sata. Takođe, ovaj test treba raditi nekoliko uzastopnih dana pre očekivane ovulacije.

  Još jedan metod koji ženama stoji na raspolaganju za utvrđivanje plodnih dana je merenje bazalne temperature tela. U pitanju su mala povećanja pa merenje treba obavljati preciznim digitalnim toplomerima. Pravilo je da se bazalna temperatura meri odmah nakon buđenja i pre ustajanja iz kreveta, nekoliko uzastopnih dana pre ovulacije kako bi se uočio porast vrednosti.

  Dakle, plodni dani mogu se sa najviše sigurnosti utvrditi kombinacijom nekoliko metoda, odnosno izračunavanjem plodnih dana u ciklusu (metod kalendara),  praćenjem simptoma ovulacije i korišćenjem testova za ovulaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *